Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Vodeće medijske agencije traže dio zarade od Fejsa i Googlea

Direktori 20-ak europskih medijskih kuća od Europskog parlamenta traže da osiguraju novi zakon o autorskim pravima koji bi prisilio internetske divove da više plaćaju za kreativne sadržaje na svojim platformama

The Google logo is seen at the Young Entrepreneurs fair in Paris
Foto: CHARLES PLATIAU/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
3 komentara

Vodeće novinske kuće u Europi optužile su Google i Facebook za besplatnu 'krađu' vijesti i u zajedničkoj izjavi u utorak od internetskih divova traže da s njima podijele veći dio svojih prihoda. 

Direktori 20-ak agencija, među kojima su France Presse, Press Association i DPA, pozvali su u zajedničkom tekstu Europski parlament da obnovi svoje zakone o zaštiti autorskih prava u EU kako bi se zahvatila i ova 'groteskna neravnoteža', prenosi AFP. U tekstu navode tako da krađa sadržaja i oglašivačkih prihoda predstavlja veliku prijetnju za potrošače i demokraciju.

Europski parlament bi u rujnu trebao raspravljati o novom zakonu o autorskim pravima koji bi prisilio internetske divove da više plaćaju za kreativne sadržaje koji se koriste na njihovim platformama, poput vijesti, glazbe ili videa. 

U srpnju je odbačen prvi nacrt tog zakona, a snažno su se opirali američki tehnološki divovi, kao i zagovornici internetskih sloboda koji strahuju da bi regulative dovele do većih troškova za potrošače.

- Mogu li titani interneta kompenzirati medije bez da zahtijevaju od ljudi da plate pristup internetu, kao što tvrde da bi bili primorani? Odgovor je - da - navodi se u tekstu i postavlja se pitanje kako netko može tvrditi da oni nisu u poziciji za poštenu naknadu sadržaja koji koriste. 

- Ono o čemu pričamo je uvođenje poštene naknade za one koji su krali od vijesti. Za dobrobit slobode medija u Europi i demokratskih vrijednosti europski zakonodavci bi trebali gurati dalje reformu autorskih prava - navodi se. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message