Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
27 komentara

Program vojne tvrtke spaja vaš Fejs, Twitter kako bi vas pratili

Podaci s Facebook, Twitter ili Foursquare profila kroz program Riot spajaju se u preglednu analizu vašeg života koja može služiti za praćenje i predviđanje kretanja

Rex Features
Foto: Rex Features
27 komentara

Multinacionalna tvrtka Raytheon, koja je peti najveći izvođač za američko ministarstvo obrane, tajno je napravila softver koji prati kretanje ljudi i predviđa buduće ponašanje skupljanjem podataka s društvenih mreža. 

Guardian je došao do demonstracijskog videa koji pokazuje kako radi program RIOT (Rapid Information Overlay Technology) koji skuplja podatke s Facebooka, Twittera, Foursquarea. Navodi se da program još nisu nikome prodali.

No, tvrtka iz Massachusettsa priznala je kako su 2010. tehnologiju podijelili s američkom vladom i industrijom kako bi zajednički istraživali i razvijali nacionalni sigurnosni sustav sposoban za analizu milijardi raznih entiteta u cyberprostoru. 

Sofisticirana tehnologija demonstrira kako se društvene mreže koje su korištne za širenje 'Arapskog proljeća', mogu transformirati u 'Google za špijune'. Korištenjem Riota moguće je u nekoliko klikova dobiti uvid u nečiji život, prijatelje, mjesta koja posjećuju na karti. U videu koji je Guardian objavio, Biran Urch objašnjava kako se koriste i fotografije koje imaju geolokacijske podatke. Program izvlači i te podatke, a u prikazu prate jednog od radnika te njegove navike. Na dijagramu vide sve njegove veze.  

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message