Obavijesti

Tech

Komentari 5

Nova Xperia 1 ima 5G i kameru kojoj ništa neće moći pobjeći

Nova Xperia 1 ima 5G i kameru kojoj ništa neće moći pobjeći
6

Sony je lanjsku Xperiju 1 nadogradio novim hardverom, dodao joj je i 5G čip, ali i neke trikove koje imaju njihovi odlični fotoaparati. Tako, po prvi put u telefonima, imaju burst mod od 20 sličica u sekundi

VIDEO

Ono što je trebao biti prvi dan najvećeg sajma mobilnih tehnologija na svijetu pretvorilo se u veliku video konferenciju u kojoj su brojne kompanije odlučile predstaviti najnovije uređaje, ali samo preko YouTube streamova. 

Prvi među njima je Sony koji je danas otkrio nasljednika prošlogodišnje Xperije 1, kojoj su prilično nemaštovito dodali samo nastavak II. 

Ovo će biti prvi Sonyjev telefon koji će u Europi podržavati 5G tehnologiju, a kao što su naglasili tijekom prezentacije, njegovi glavni aduti bit će nove napredne fotografske mogućnosti. 

Straga se tako nalazi sustav od tri kamere od 12 megapiksela, što na prvu zvuči malo u odnosu na S20 koji ima senzor od 108 megapiksela. No, u Sonyju su odlučili preuzeti iskustva i znanja s Alpha fotoaparata, pa je tako nova Xperia dobila mogućnost da snima 20 sličica u sekundi u burst modu - a u Sonyju kažu da je to prvi telefon koji može. Koristeći tehnologiju razvijenu za Alpha fotoaparate s promjenjivim lećama, Xperia 1 II pruža kontinuirani autofokus koji obavlja AF / AE kalkulacije 60 puta u sekundi. Još su lani predstavili mogućnost praćenja očiju kod autofokusa, koje sada radi i kod životinja. Sama kamera dobila je i novu aplikaciju - Photo Pro koja vam daje još više mogućnosti kontrole nad fotografijama. Uz standardnu te ultraširokokutnu i telefoto kameru, straga se nalazi i 3D iTOF senzor koji će asistirati kod fokusiranja. S prednje strane, za vaše selfije bit će zadužen senzor od 8 megapiksela. Ono što je već tradicija kod Sonyja je i posebna tipka za snimanje fotografija.

Kod snimanja videa, Xperia 1 II može snimati 4K video u 60 fps te 2K video na 120 fps, a u Sonyju su istaknuli i da bi telefon trebao snimiti kvalitetniji audio zahvaljujući boljem filtriranju šuma vjetra.

Što se hardvera tiče, Xperia 1 II opet dolazi sa 6,5-inčnim 4K HDR OLED ekranom koji je istog izduženog formata. Ispod samog ekrana za sve zadatke je zadužen Snapdragon 865 procesor, a dolazi sa 8 GB RAM-a i 256 GB interne memorije. Kapacitet baterije je 4000 mAh, a podržava bežično punjenje. Senzor otiska prsta je i dalje na bočnoj strani uređaja, zvučnici su dvostruki, a uređaj je otporan i na vodu i prašinu. Podržava i spajanje s Dualshock kontrolerima za PlayStation. Ono što će se mnogima svidjeti je 3,5 mm utor za slušalice.

Telefon bi u Europi trebao biti dostupan tijekom proljeća.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle