Obavijesti

Tech

Komentari 15

Za 75.000 dolara moći ćemo u kapsuli letjeti do ruba svemira

Za 75.000 dolara moći ćemo u kapsuli letjeti do ruba svemira
6

Tvrtka World View planira balonom punjenim helijem podići kapsulu na 30 km gdje bi putnici nekoliko sati mogli uživati u pogledu na zaobljenu Zemlju i pijuckati pića

VIDEO

Svjetski bogataši mogli bi uskoro dobiti novi način kojim će moći letjeti do ruba svemira i imati isti nevjerojatan pogled na Zemlju koji je lani imao i avanturist Felix Baumgartner. To bi ih iskustvo moglo koštati 75.000 dolara.

Za razliku od Virgin Galactica koji se oslanja na rakete, tvrtka World View oslanja se na vrući zrak,  a njihov plan je vožnja balonom do stratosfere odnosno visine od 30-ak kilometara, na kojoj bi putnici nekoliko sati mogli uživati u pogledu na Zemlju.  

Kapsula ne bi došla u svemir, koji počinje na stotinjak kilometara, ali ovaj plan zahtijeva odobrenja američke Savezne uprave za zračni promet, koja nadzire komercijalne letove u svemir jer se kapsula radi tako da može funkcionirati i u svemiru. 

Tvrtka planira ove godine početi s testovima u Arizoni, a za par mjeseci bi počeli prodavati karte za let od 75.000 dolara. Komercijalni letovi krenuli bi 2016. godine. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Baloni ove veličine letjeli su već mnogo puta i s tehničke strane ovo je iznimno izvedivo i niskog rizika - kaže šefica kompanije Jane Poynter. Za New York Times opisuje kako je kapsula velika poput kabine privatnog mlažnjaka te bi imala udoban i luksuzan interijer u kojem bi do osmero putnika moglo prošetati i do bara. 

Ono što nude putnicima je pogled na zakrivljenu Zemlju, no ne i let u bestežinskom stanju. Sam let bio bi sličan onom Felixa Baumgartnera, bez onog dijela sa skakanjem iz kapsule i probijanjem zvučnog zida. 

Uspon bi trajao oko sat i pol, a sam let na 30 kilometara visine barem dva sata. Još 40 minuta bi trebalo kapsuli da sleti na Zemlju. Kapsulu će prema Zemlji nositi padobran na napuhavanje. 

Usporedbe radi, vožnja Virginom će putnike odvesti do ruba svemira gdje će putnici moći iskusiti nekoliko minuta bestežinskog stanja i dobiti puno bolji pogled na naš planet. 

Dok je ovo tehnički izvedivo, pitanje je hoće li biti dovoljno potencijalnih putnika da bude i isplativo, piše Daily Mail. S obzirom na stotine karata koje su ranije prodali Virgin i XCOR za svoje letove, za očekivati je da će kroz koju godinu u stratosferu često letjeti kapsule.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'
TREBALO IZGORJETI U ATMOSFERI

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'

Muškarcu iz Floride svemirsko smeće teško 2 kilograma je velikom snagom proletjelo kroz krov kuće: 'Zahvalan sam što nitko nije ozlijeđen'

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...