Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
0 komentara

Zagreb: Čak 630 mladih stiglo na svjetsko debatno prvenstvo

Zagreb je okupio najuspješnije srednjoškolce iz 67 zemalja svijeta, koji su kod nas došli kako bi odmjerili svoje snage u argumentiranju, kritičkom promišljanju i govorništvu

Foto: Hrvatsko debatno društvo
0 komentara

Svjetsko debatno prvenstvo koje se ovih dana u organizaciji Hrvatskog debatnog društva održava u Zagrebu, najveće je takvo prvenstvo ikada. Ove je godine okupilo 630 sudionika iz cijelog svijeta, a počelo je 17.,  te traje do 27 srpnja. U tih deset dana održat će se oko 300 debata na engleskom jeziku. U njima će učenici morati pokazati svoje znanje poznavanja aktualnih tema iz politike, gospodarstva, sporta, obrazovnih politika i sličnih tema. Debate se održavaju u XV. gimnaziji te Osnovnoj školi Vladimira Nazora.

Hrvatsku na Prvenstvu predstavlja pet zagrebačkih srednjoškolaca: Maja Roglić, Marko Kasun, Nika Ćavar, Loren Serdarević i Alma Đafić. Sa svojim trenericama Marijom Jarnjak i Ivonom Anić spremali su se tijekom cijele školske godine, a posljednjih mjesec dana intenzivno. Hrvatska reprezentacija iza sebe ima sjajne rezultate, a ističu se zlatna medalja na Svjetskom prvenstvu u Singapuru, te prošlogodišnja brončana medalja iz Njemačke dokaz su uspješnog rada debitanata.

Foto: Hrvatsko debatno društvo

- Svjetsko debatno prvenstvo natjecanje je za kojeg se spremamo tijekom cijele godine. Odlasci na turnire, sastanci u dva termina tjedno, slanje i proučavanje brojnih članaka te uvježbavanje govora i vježbe iz stila služe kako bismo bili što spremniji. Debata je prevrtljiva. Ovisi od cijeloj ekipi, kako tko osjeti protivnika, ali i o sucima. Znamo da smo napravili sve da se spremimo, sad se nadamo i prednosti domaćeg terena - rekla je Ivona Anić, koja ima dugogodišnje iskustvu u pripremama učenika za ovo natjecanje kao trenerica turske reprezentacije.

Svake je godine druga zemlja domaćin Svjetskog prvenstva, a Hrvatska je svoje domaćinstvo izborila 2016. i od tada volonteri Hrvatskog debatnog društva rade na organizaciji natjecanja. Prvenstvo se odvija pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović te gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića. Svečano otvorenje bilo je u Hrvatskom narodnom kazalištu, a prisustvovala je i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak. 

Finale u kojem će se susresti dvije najuspješnije ekipe održat će se 26. prosinca u Kinu Europa.

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Možda vas zanima i ovo:
Message