Obavijesti

Tech

Komentari 2

Radovi stali zbog pola metra snijega na nedovršenom krovu

Radovi stali zbog pola metra snijega na nedovršenom krovu
1

Prije izvedbe slojeva pokrova konstrukcija krova treba se što bolje osušiti, kako se postavljanjem gornjih slojeva ne bi zarobila vlaga koja se onda teško isušuje.

VIDEO

Vremenske prilike, odnosno neprilike ponovo su zaustavile zidarske radove na gradilištu obitelji Jelušić. Prema planu gradnje, kuća je početkom siječnja već trebala biti pod krovom kako bi se radovi mogli nastavit unutar kuće neovisno o vremenskim prilikama. Zaostatak od nekoliko dana moći će se nadoknaditi čim se snijeg otopi i radovi se nastave. No, vremenska prognoza za Zagreb ne ide u prilog izvođaču radova. Ovih je dana više od 50 cm snijega prekrilo nedavno postavljene gredice nebetoniranog Ytong ravnog krova. Tek kada se snijeg otopi, moći će se nastaviti s betoniranjem gredica. Cijela površina krova će se tada pregletati Ytong tankoslojnim mortom, uz dodatak nešto cementa. Prije izvedbe slojeva pokrova konstrukcija krova treba se što bolje osušiti, kako se postavljanjem gornjih slojeva ne bi zarobila vlaga koja se onda teško isušuje. Također moraju biti izgrađeni nadozidi po krovnom obodu te pripremljeni svi detalji krovnih odvoda kišnice.

Projektnim rješenjem definirani su svi slojevi pokrova ravnog krova. Kod projektiranja ravnih krovova potrebno je obratiti posebnu pažnju na rješavanje odvodnje oborina s ploha krova. Moraju se osigurati što jednostavniji i učinkovitiji blagi padovi prema krovnim odvodima, a vrsta i detalji ugradnje izolacije moraju biti kvalitetno riješeni. Na kući Jelušićevih dodatni izazov bio je riješiti i nenatkriveno stubište koje vodi na ravni krov i njegov je sastavni dio pa se projektant morao posebno posvetiti tome.

Svaki ravni krov mora imati dobro izvedenu parnu branu, toplinsku i hidroizolaciju. Svrha parne brane je sprječavanje prodora pare odozdo iz prostora kata, kao i vlage iz konstrukcije krova u toplinsku izolaciju, koja bi navlaženjem izgubila svoja svojstva. Kao toplinska izolacija koriste se razni materijali kao što su tvrdi polistiren, tvrde ploče kamene vune ili Ytong Multipor ploče kao na kući Jelušića. Kao hidroizolacija koriste se razni materijali od klasične katranske ljepenke i vrućeg bitumena, zatim varenih traka do hidroizolacijskih krovnih membrana - folija spojenih varenjem, ako se radi o neprohodnim krovovima. Na krovu kuće Jelušića projektom je predviđena prohodna krovna terasa, a u takvim se slučajevima iznad izvedene hidroizolacije postavlja neki prohodni sloj, primjerice podne ploče postavljene na podloške.

O dilemi mnogih investitora: „da li izabrati ravni ili kosi krov“, pisat ćemo u sljedećim člancima, ali bez obzira kakav krov na koncu odabrali, važno je da je izvrsno termoizoliran. Neovisno o vrsti termoizolacijskog materijala, debljina takvog sloja kreće se od 20 čak do 30 cm.

Pročitajte više o temi na stranici Niskoenergetska kuća od A - Ž.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama