Obavijesti

Tech

Komentari 39

Želite brzo odmrznuti auto? Ovo je deset najboljih savjeta

Želite brzo odmrznuti auto? Ovo je deset najboljih savjeta
1

Minus, led i snijeg te pomisao na toplinu automobila natjeraju čovjeka da isproba neko kreativno rješenje. Donosimo savjete koji pomažu, ali i trikove koje je najmudrije ne testirati

VIDEO

Prema Zakonu o prometu automobil zatrpan snijegom prije vožnje obavezno se mora očistiti. To ne vrijedi samo za stakla, već i za krov, poklopac motora i posebice registarske pločice.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:10

Kazna za neočišćeni automobil iznosi čak 1000 kuna, a kako vam snježni i zaleđeni automobil ne bi digao tlak u bilo koje doba dana, pripremili smo praktične savjeta.

Recept za tekućinu

Mješavina koja odleđuje stakla i topi led može se napraviti i u kućnoj radinosti. Sve što trebate napraviti jest u plastičnu bočicu s raspršivačem i primijeniti sljedeći recept: dvije trećine medicinskog alkohola, jednu trećinu vode i jednu veliku žlicu deterdženta za posuđe.

Ako niste za kemijanje, kupite sredstvo za odleđivanje u prodavaonici. Postiže isti efekt kao i sprej, a i traje nešto duže. Ova kombinacija djelovat će jednako kao i sprej, uz manju cijenu, pogotovo ako tekućinu "smiksate" kod kuće.

Čuvajte svoju strugalicu za led

Ona je neophodna u zimsko doba, jer na dobri stari način možete ostrugati velike naslage leda sa stakala, u slučaju da ostanete bez tekućine ili spreja za odmrzavanje stakala. No karoserija automobila ne čisti se od leda i snijega strugalicom ili drugim kemijskim sredstvima, jer uništavaju lak.

Karton ili ručnik kao prevencija

Ovo je odličan i jednostavan način prevencije smrzavanja stakala na automobilu. Prebacivanjem kartona ili starog ručnika preko vjetrobranskog stakla spriječit će nastajanje debelog sloja leda na vjetrobranu. 

Strpljivo sa zaleđenim vratima

Na starijim automobilima zna se dogoditi da se niskim temperaturama zalede sva vrata na automobilu.

Nikako nemojte na silu pokušavati otvoriti vrata, već probajte par puta dlanom lagano udariti po rubu vrata, kako bi se led odlomio. Ako to ne pomogne, možete probati otopiti led fenom za kosu ili sprejem za odmrzavanje stakala.

Zagrijte ključ i gurnite u bravu

Ovaj problem najčešće se dešava kod starijih automobila, koji nemaju sustav daljinskog otključavanja brava. Zaleđene kvake i brave valja poprskati sredstvom za odleđivanje i pričekati nekoliko trenutaka, a zatim pokušati ponovno.

Ako brava i dalje ne funkcionira, zagrijte metalni dio ključa upaljačem i zatim ga gurnite u bravu. To bi trebalo sasvim otopiti led u mehanizmu. Kako biste spriječili ponovno zamrzavanje brava na automobilu, pošpricajte brave sprejem WD-40 svaki tjedan.

Prozore pokreću kreditne kartice

Pritisnete li prekidač za spuštanje prozora, a prozori se ne pomiču, znači da je nastao sloj leda između stakla i zaštitne gume. Umetnite kreditnu karticu između stakla i gume te ju provucite gore-dolje kako bi se uklonio led koji ih spaja.

Ako imate vremena, zagrijte unutrašnjost auta, jer toplina iznutra će automatski djelovati na sloj leda i u potpunosti ga otopiti.

Što sve treba napraviti na autu za sigurnu vožnju kroz zimu
Što sve treba napraviti na autu za sigurnu vožnju kroz zimu

Vruća voda radi, no i staklo puca

Nagla promjena temperature može rezultirati puknućem stakla, što će vam samo stvoriti dodatan trošak. Ako već koristite vodu za odleđivanje, učinite to mlakom vodom koju nanosite preko krpe.

Bez paljenja brisača

Dok su stakla prekrivena snijegom ili ledom, nikako nemojte paliti brisače. Težina snijega može oštetiti mehanizam brisača, a pokušajem paljenja mogu se oštetiti i metlice brisača.

Također, s obzirom na to da se na metlicama brisača nalazi sloj leda, njihovo paljenje može uzrokovati grebanje vjetrobranskog stakla. 

Ne turirajte dok je motor hladan

Hladan, nezagrijan motor koji još nije postigao radnu temperaturu, a koji ste tek pokrenuli, nemojte ‘turirati’ visokim okretajima, jer motoru to šteti. Hladan motor koji se pokrene u pravilu puno sporije dosegne radnu temperaturu ako vozilo stoji na mjestu, nego u vožnji.

Osobito kod dizel motora koji se na niskoj temperaturi neće zagrijati na radnu temperaturu ako radi na mjestu. Dakle, lagano pokrenite motor. 

Ne zaboravite na svjetla!

Znate onu staru izreku - 'Vidi i budi viđen!'. Sjetite se očistiti snijeg s prednjih i stražnjih svjetala kako bi vas mogli vidjeti drugi sudionici u prometu.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 39

VIDEO

Želimo dovesti STEM u Kozari bok, dođite nam i upoznajte nas
HUMANITARNA AKCIJA

Želimo dovesti STEM u Kozari bok, dođite nam i upoznajte nas

U OŠ Kozari bok u Zagrebu roditelji i uprava škole odlučili su svojoj djeci osigurati nova računala i kvalitetniju nastavu. Pozivaju sve na humanitarnu akciju, nogometni turnir i druženje

Volkswagen pregovara o proizvodnji automobila u Indiji
NJEMAČKI DIV ŠIRI TRŽIŠTE

Volkswagen pregovara o proizvodnji automobila u Indiji

Volkswagen trenutno u Indiji ima dvije tvornice koje su prošle godine proizvele oko jedan posto vozila isporučenih kupcima širom svijeta, a do kraja desetljeća brendovi grupe žele zauzeti pet posto indijskog tržišta
Honor najavio nove AI značajke i puno naprednije portretne fotografije na novom Honor 200
PORTRETI NA AI POGON

Honor najavio nove AI značajke i puno naprednije portretne fotografije na novom Honor 200

Honor navodi da su na podizanju kvalitete portretnih fotografija radili s francuskim studijom Harcourt te su koristili AI tehnologije za kreaciju ikoničnog studijskog efekta svjetla i sjene