Obavijesti

Tech

Komentari 2

Želite li taj posao, izbjegnite ovih 10 tema na prvom susretu

Želite li taj posao, izbjegnite ovih 10 tema na prvom susretu
4

Imate samo jednu priliku za prvi dojam, zato je nemojte upropastiti započinjanjem razgovora na jednu od neprimjerenih tema. Saznajte koje su to!

VIDEO

Znate koliko je prvi dojam važan, zato je važno birati riječi koje ćete izreći kad prvi put službeno razgovarate s nekim - bilo da je to vaš potencijalni šef, kolega iz konkurencije, ugledni govornik na konferenciji ili mogući klijent. Iako ste možda nervozni, kontrolirajte se da na blebećete baš o bilo čemu jer ne možete povući ono što ste rekli.

- Loše izabrane riječi mogu naškoditi, ne samo prvom dojmu, nego i odnosima koje gradite, kredibilitetu i potencijalnom napredovanju u karijeri - objašnjava Darlene Price, autorica knjige ‘Well Said: Presentations and Conversations That Get Result’, koja je za Business Insider sastavila popis deset stvari koje nikako ne biste smjeli reći pri prvom susretu u poslovnom okruženju.

1. Bilo što negativno

Ne želite da prvi dojam o vama bude negativnost, zar ne? Zato ne kukajte kako ste nezadovoljni poslom, kako vam je šef bez veze niti se žalite na išta. Čak i ako to sve stoji, nije vrijeme ni mjesto da se spominje kod upoznavanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

2. Bilo što o novcu

Ne pitajte ljude odmah kolika im je plaća, to je jednostavno nepristojno. Ako ste znatiželjni, zatomite to dok bolje ne upoznate osobu.

3. Politički stavovi

Praktički je stvar bontona da ne izražavate političke stavove odmah, a osobito ne ako mislite ‘raspaliti’ po nekom od političara. I s tim čekajte dok osobu bolje ne upoznate.

Dreamstime

4. Vjerska uvjerenja

I to je jedna od tema koje su preprivatne i o kojima se ne priča osim s ljudima koje dobro poznajemo, a osobito ne u poslovnom okruženju.

5. Spolna orijentacija ili bračni status

Jednostavno - tuđi bračni status ili spolna orijentacija vas se ne tiče, niti se vaš tiče drugih.

6. Trudnoća

Čak i ako je vaša sugovornica vidljivo trudna, ne ispitujte kad je termin, ne raspitujte se za spol, a još manje tko je otac djeteta. Ako želi - reći će vam, a ako ne spominje - ne spominjite ni vi.

Thinkstock

7. Fizički izgled

Iako možda želite probiti led komplimentom, bolje je suzdržati se od opaski o nečijoj frizuri, haljini koja dobro stoji ili gubitku kilograma. Ne, ne smijete nekome reći da izgleda bolje nego na slici na LinkedInu!

8. Kukanje

Ne žalite se na zdravstvene ili osobne probleme. Klijente ne zanima ako se razvodite, zanima ih što možete napraviti za njih.

9. Očekivanja

Slično kao i s komplimentima na fizički izgled, iako želite reći nešto pozitivno, ako kažete ‘Izgledaš puno bolje nego što sam mislio’ neće zvučati baš dobro. Najbolje je ne spominjati da ste imali ikakva očekivanja.

themoviedb.org

10. Ja, ja, jakanje

Ušutkajte se ako se uhvatite da previše rečenica počinjete s ‘Ja..’, samodopadnost nije dobra osobina. Umjesto toga, postavljajte pitanja, što i nije teško kad nekog prvi put upoznate i o njemu ne znate puno.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota
Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije