Obavijesti

Tech

Komentari 8

Zločin protiv kiborga? 'Napali su me zbog digitalnih naočala'

Zločin protiv kiborga? 'Napali su me zbog digitalnih naočala'
6

Izumitelj Steve Mann već 34 godine nosi neki oblik kompjuterskih naočala, a ovaj model posljednjih 13. Kako su oštećene u McDonald'su, traži da mu plate popravak

VIDEO

Izumitelj Steve Mann, koji na glavu ima spojene EyeTap digitalne naočale slične novim Googleovim, tvrdi na svome blogu da su ga napali u pariškom McDonald'su i pokušali mu otrgnuti naočale koje su trajno spojene na njegovu glavu, a može ih se skinuti samo uz pomoć posebnih alata. Kako njegove naočale s proširenom stvarnosti snimaju, Mann je uspio uhvatiti slike cijelog incidenta i napadača. 

Ironično, jedini razlog zbog kojeg je uspio uloviti slike je zato što su oštetili uređaj dok su ga gurali. "Otac nosivih računala", kako ga nazivaju, na blogu opisuje kako EyeTap Eye Glass inače ne bi spremao slike već se automatski brišu novima.

Na objavu se odlučio nakon što je više puta kontaktirao McDonald's zbog incidenta. Od njih jedino traži da mu plate zamjenu naočala. Kako piše, s obitelji je prošlog mjeseca bio u Parizu te su otišli u McDonald's gdje ga je radnik odmah počeo ispitivati zbog uređaja. Kako je obilazio muzeje i znamenitosti, uz sebe je imao i papire od liječnika koji objašnjavaju uređaj i to je bio jedini put da su ga tražili dokumentaciju. Prvi zaposlenik je bio zadovoljan, no nakon što su sjeli, došao je drugi i pokušao skinuti naočale s glave, a potom su još dvojica poderali liječničku dokumentaciju i otjerali ga iz restorana. 

McDonald's se oglasio mailom za Huffington Post te kažu da ozbiljno shvaćaju prijave kupaca te skupljaju sve činjenice o ovom slučaju i mole za strpljenje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mann je inače profesor na sveučilištu u Torontu i već 34 godine nosi nekakav oblik digitalnih naočala koje je izumio. Ovaj model koji je ostao oštećen u Parizu nosio je 13 godina. Kako objašnjava, njegov uređaj se razlikuje od sličnih naglavnih naočala u tome što ne dodaje informacije na sliku (kao Google Glass), već svjetlost koja bi ušla u oko kroz leću šalje u senzor na obradu (gdje se mogu dodati informacije) i potom opet kroz drugu leću nazad u oko. Vjeruje da će njegovo "digitalno oko" u budućnosti zamijeniti naočale i omogućiti mnogima da vide bolje, a s AR (proširena stvarnost) informacijama i poboljšati kvalitetu života. 

S naočalama je imao problema i 2002. godine kada su ga na aerodromu u Kanadi ozlijedili, pretražili i napravili mu skoro 60.000 dolara štete, piše NY Times. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle