Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
16 komentara

Znaju sve o vašem prezimenu, a ovdje otkrijte koje je najčešće

Acta Croatica je internetska platforma na kojoj se mogu pronaći informacije o hrvatskim imenima i prezimenima kao npr. odakle potječu, a stranica Forebears otkriva vam koja su imena najčešća na svijetu

Grdaska svakodnevica
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
16 komentara

Pronađi pretka, istraži ime i prezime, sačuvaj sjećanje. Nazivi su to rubrika na internetskoj platformi Acta Croatica u kojoj je kroz tražilicu moguće istražiti 68.000 hrvatskih prezimena. U povijesnim dokumentima koje su objavili obuhvatili su više od 200.000 prezimena. 

- Acta Croatica je internetska platforma na kojoj se mogu pronaći informacije o hrvatskim imenima i prezimenima kao npr. odakle potječu, koliko su bila popularna kroz prošlost i danas, kakva je njihova rasprostranjenost u Hrvatskoj i svijetu i tako dalje. Naš cilj je prije svega potaknuti korisnike da istražuju vlastite korijene - objasnio je prilikom pokretanja magistar povijesti i sociologije Dean Perko (25) iz Zagreba, član užeg tima ove platforme. 

Foto: screenshot/Acta Croatica

Uz njega na projektu radi osnivač stranice i idejni začetnik prof.dr. sc. Davor Lauc te magistra povijesti i prvostupnica komunikologije Mateja Maljuga. Projekt podržavaju Hrvatski državni arhiv, Sveučilište u Zagrebu, Alumni Filozofskog fakulteta te Fakultet elektrotehnike i računarstva. Adresa stranice je www.actacroatica.com/hr.

- Cijela priča krenula je od digitalne humanistike, nove znanosti koja pokušava spojiti klasične humanističke znanosti sa informatičkom podrškom. Hrvatski iseljenici u SAD zapazili su nas u Centru za digitalnu humanistiku u njemačkom Göttingenu s kojim smo surađivali i odlučili su nam pomoći kako bismo na jednom mjestu okupili hrvatsku zajednicu raseljenu po svijetu u zajedničkom nastojanju očuvanja korijena - objasnio je prof.dr.sc. Davor Lauc, utemeljitelj portala. 

Foto: 24sata/24sata

Želimo sačuvati sjećanja pojedinaca o precima

- U tom procesu istraživanja korijena željeli bismo prikupiti velike povijesti malih ljudi, odnosno sačuvati vrijedna sjećanja pojedinaca o njihovim precima. Radi se dakle o onim pričama koje govore o običnim ljudima, koje su osobne, stvarne i upravo zato nevjerojatno živopisne i zanimljive. Acta Croatica na svojim stranicama omogućuje korisnicima da uz određeno ime ili prezime upišu svoje sjećanje ili obiteljsku predaju o osobama, obiteljima, lokacijama i događajima. Korisnici također mogu postaviti i multimedijalne sadržaje - kazala je Matea Maljuga (28),

Projekt počiva na osobnim pričama pojedinaca, no nikad nisu imali problem iznošenja neistina ili krivih navoda.

- Ponekad je neka obitelj jedini nositelj određenog prezimena i ne žele da se njihovo prezime spominje na našoj stranici. U takvim situacijama u znak dobre volje brišemo podatke o prezimenu. Što se izmjene sadržaja tiče i to se događa. Uglavnom korisnici žele da pridružimo njihovo ime određenom prezimenu (u rubriku karakteristična imena) ili žele da dodamo podatke o rasprostranjenosti prezimena u nekom mjestu koje mi nismo obuhvatili - kazao je Perko. Inspiraciju za naziv preuzeli su iz povijesnih izbora.

- Acta Croatica je naziv zbirke hrvatskih srednjovjekovnih dokumenata koju je objavio I. Kukuljević Sakcinski. Ta zbirka je važna za proučavanje hrvatske povijesti i povijesti hrvatskog jezika. Zbog toga je vjerojatno inspirirala mnoge da tim imenom nazovu svoje projekte - objasnio je on.

'Šalju fotografije i dokumente koje žele sačuvati od zaborava'

Foto: screenshot/Acta Croatica

Portal su financirali hrvatski iseljenici u SAD-u, a izdavač je također američka tvrtka Croatian Ancestry Limited iz Chicaga. Korisnici su ih, kažu naši sugovornici, odlično prihvatili.

- Komentari korisnika su uglavnom izrazito pozitivni. Mnogi su s nama već podijelili priče o svojoj obitelji i svojim precima ili čak zanimljive legende. Također, nerijetko nam šalju i fotografije, obiteljske dokumente i sve ono što žele sačuvati od zaborava - nastavila je Matea objašnjavajući kako su njoj osobno najzanimljivije priče korisnika o nastanku njihovih prezimena.

- Neka su tako nastala tiskarskom greškom, a neka spajanjem dvaju prezimena kod ženidbe i slično. Nemoguće je sada izdvojiti samo neke. Posjetitelji stranice mogu čitati sjećanja drugih korisnika pa sami prosuditi. Trenutačno se na našim stranicama spominje više od milijun osoba u brojnim povijesnim dokumentima, preko dvjesto tisuća detaljnih opisa hrvatskih prezimena i prezimena spomenutih u hrvatskih povijesnim prostorima te više od sto tisuća hrvatskih imena - zaključila je.

Na svijetu najviše Wangova 

I dok Acta Croatica cilja okupiti sva prezimena i njihovu povijest u Hrvatskoj, stranica poput Forebears skuplja podatke iz brojnih povijesnih knjiga iz cijelog niza zemalja i prikupljene podatke svrstava po mapi svijeta.

Tako možete otkriti da je najčešće prezime na svijetu - Wang, ima ih preko 76 milijuna! Nećete se iznenaditi informacijom da se najviše Wangova nalazi u Kini. Zapravo od 10 najčešćih prezimena u svijetu čak ih je sedam iz Kine, a preostala tri su iz druge najmnogoljudnije zemlje na svijetu - Indije. 

Najčešća prezimena na svijetu
1    Wang    
2    Li    
3    Zhang    
4    Chen    
5    Liu    
6    Devi
7    Yang    
8    Huang
9    Singh    
10    Wu

Popularno prezime u zemljama engleskog govornog područja je Smith, a ukupno u svijetu ima pobrojano nešto više od 4 milijuna Smithovih. No, to je tek 117. najčešće prezime u svijetu. Prevedeno na hrvatski jezik Smithovi bi bili Kovači - odnosno potomci kovača, radnika koji su obrađivali metal. Po toj stranici, u Hrvatskoj je najčešće prezime Horvat, kao i po stranici Croatian Genealogy. 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message