Znanstvenici u čudu: Od rujna 30.000 potresa na Antarktici | 24sata
Obavijesti

Tech

Komentari 8

Znanstvenici u čudu: Od rujna 30.000 potresa na Antarktici

Znanstvenici u čudu: Od rujna 30.000 potresa na Antarktici

Nekoliko tektonskih ploča i mikroploča dodiruju se u tjesnacu što rezultira čestim potresima no protekla tri mjeseca bila su neuobičajena. Početkom rujna bilo ih je i 1000 na dan

VIDEO

Više od 30.000 potresa pogodilo je Antarktiku od kraja kolovoza, prema sveučilištu Čile, što predstavlja skok seizmičkih aktivnosti koji intrigira znanstvenike koji proučavaju udaljeni, snježni kontinent.

Znanstvenici čileanskog sveučilišnog Nacionalnog seizmološkog centra kažu da su mali potresi te jedan snažniji jakosti 6 registrirani u tjesnacu Bransfieldu, stotinjak kilometara širokom prolazu između otočja Južni Shetland i Antarktičkog poluotoka.

Nekoliko tektonskih ploča i mikroploča dodiruju se u tjesnacu što rezultira čestim potresima no protekla tri mjeseca bila su neuobičajena, objavio je centar.

- Većina seizmičkih aktivnosti koncentrirana je na početku slijeda, uglavnom tijekom rujna, s više od tisuću potresa dnevno - objavio je centar.

Potresi su postali toliko česti da se sami tjesnac, koji se nekoć širio tempom od 7 ili 8 milimetara godišnje sada širi 15 centimetara godišnje, kaže centar.

"Radi se o dvadeseterostrukom povećanju... što sugerira da se upravo ove minute Južni šetlandski otoci odvajaju brže od Antarktičkog poluotoka", kaže ravnatelj centra Sergio Barrientos.

Poluotok je jedno od mjesta na Zemlji koja se najbrže zagrijavaju i znanstenici pomno prate utjecaj klimatskih promjena na njegove ledenjake i sante leda.

No, klimatski znanstvenik Raul Cordero sa sveučilišta Santiago kaže da nije jasno kako potresi utječu na led u tom području.

"Nema dokaza da ova vrsta seizmičkih aktivnosti... ima značajni utjecaj na stabilnost polarnog ledenog pokrova", dodaje Cordero.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 8

VIDEO

Hrvatski matematički genijalac: Bornu (17) prepoznao i Harvard
ČUDO JEDNO

Hrvatski matematički genijalac: Bornu (17) prepoznao i Harvard

Borna Vidmar, učenik Gimnazije Matija Mesić u Slavonskom Brodu, dobitnik je priznanja Harvard Book Prize koje učenicima dodjeljuju bivši studenti (alumni) tog vrhunskog sveučilišta

FOTO Isprobali smo Honor 200 Pro: Prvi dojmovi s telefonom koji  želi biti 'kralj portreta'
PORTRETI NA AI POGON

FOTO Isprobali smo Honor 200 Pro: Prvi dojmovi s telefonom koji želi biti 'kralj portreta'

Honor i francuski 'Studio Harcourt' surađivali su na izradi algoritma za portrete u novom Honoru 200 Pro, telefonu srednje klase koji performansama i dizajnom nudi puno toga iz klase više
Kreativno mišljenje: Naši đaci znaju misliti, ali su i dalje malo ispod prosjeka OECD-a
PROBAJTE RIJEŠITI ZADATKE

Kreativno mišljenje: Naši đaci znaju misliti, ali su i dalje malo ispod prosjeka OECD-a

Predstavljen drugi dio PISA testiranja provedenog prošle godine u 64 države. Hrvatski učenici su na 27. mjestu s 30 ostvarenih bodova, prosjek OECD-a je 33 boda