Obavijesti

Tech

Komentari 162

Znanstvenici uočili fascinantni nebeski objekt s plavom aurom

Znanstvenici uočili fascinantni nebeski objekt s plavom aurom
1

Svemirski objekt nazvan SIMP J01365663+0933473 temperatura na površini iznosi oko 825 stupnjeva Celzijusa i star je tek 200 milijuna godina

VIDEO

Stručnjaci su otkrili golemi odbjegli planet mase 12 puta veće od Jupiterove koji stvara 200 puta snažnije magnetsko polje od najvećeg planeta u Sunčevu sustavu. Odbjegli planet ili 'planet siroče' pojam je za planet koji slobodno pluta svemirom, kruži izravno oko galaksije te nije gravitacijski vezan za nijednu zvijezdu.

Ovo nedavno otkriveno smećkasto nebesko tijelo putuje galaksijom, a nalazi se na 20 svjetlosnih godina od Zemlje. Riječ je o prvom ovakvom objektu koji je pronađen preko radio signala, a znanstvenici ne znaju odakle potječe i što stvara njegovu plavičastu polarnu svjetlost. Aurore nisu neobična pojava, i nastaju kao plod interakcije magnetskog polja i Sunčevog vjetra, no problem je u tome što kod ovog masivnog nebeskog tijela nema solarnog vjetra od obližnje zvijezde koja bi tvorila auroru. 

Fascinantni objekt po svojim je karakteristikama negdje između zvijezde i planeta, a astronomi su ga isprva klasificirali kao smeđi patuljak, odnosno 'neuspjelu zvijezdu'.

Po svojoj definiciji, smeđi patuljak je tijelo mnogostruko veće od planeta, oblikovano na isti način kao i zvijezde, od dijelova međuzvjezdanog plina i prašine, ali im se zbog male mase središte ne može zagrijati na dovoljnu temperaturu za pokretanje nuklearne fuzije - procesa kojim nastaje energija i sjaj zvijezda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prvi put je primijećen 2016. godine u Novom Meksiku radioteleskopom Karl G. Jansky Very Large Array (VLA).

Uočeno je ukupno pet objekata za koje su stručnjaci smatrali da su smeđi patuljci. Međutim, daljnjim proučavanjem otkrili su da je jedan od njih, nazvan SIMP J01365663+0933473, znatno mlađi i manji od ostalih. Temperatura na njegovoj površini je oko 825 stupnjeva Celzijusa i star je tek 200 milijuna godina, javlja DailyMail. Za usporedbu, temperatura Sunca na površini iznosi 5.500 stupnjeva Celzijusa. 

 Iz tih razloga, jedan dio astrofizičara smatra da u ovom slučaju nije riječ o smeđem patuljku, nego o super velikom odbjeglom planetu. No zbunjuje izrazito snažno magnetsko polje.

 

U drugom promatranju, na temelju kojeg je objavljena najnovija studija, otkriveno je da je magnetsko polje još snažnije nego što se isprva mislilo. Upravo to snažno magnetsko polje predstavlja izazov u u razumijevanju načina na koji funkcioniraju dinamo mehanizmi koji stvaraju magnetska polja na smeđim patuljcima i egzoplanetima.

- Ovaj objekt je upravo na granici između planeta i smeđeg patuljka. Pun je iznenađenja koja nam potencijalno mogu pomoći u razumijevanju magnetskih procesa na planetima i zvijezdama - istaknula je dr. Melodie Kao, astronomkinja sa Sveučilišta u Arizoni. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 162
VIDEO

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković