Obavijesti

Tech

Komentari 2

Žrtva ste online nasilja? Ovdje to prijavite i potražite pomoć

Žrtva ste online nasilja? Ovdje to prijavite i potražite pomoć
5

NetHELP aplikacija novi je alat koji će mladima omogućiti da prijave online zlostavljanje, ali pomoći će i roditeljima koji će ovdje moći dobiti informacije i pomoć u zaštiti.

VIDEO

Online zlostavljanje posebno je teško za djecu jer ona te poruke stalno nose u džepu na svojim mobitelima, rekao je Tomislav Ramljak iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu na predstavljanju nove aplikacije netHELP koja će omogućiti anonimnu prijavu nasilja na internetu, ali i razgovor sa stručnjacima u realnom vremenu. Kako su istaknuli na predstavljanju aplikacije, lani je u Hrvatskoj u odnosu na 2015. zabilježen rast ovakvog oblika nasilja od čak 80 posto.

NetHELP će svima koji ga pokrenu omogućiti anonimnu telefonsku prijavu nasilnog ponašanja na besplatni broj 0800 606 606, a korisnici će moći od 8 do 20 sati razgovarati sa stručnjacima Centra za nestalu i zlostavljanu djecu ili kroz chat prijaviti nekakav oblik nasilja. Kako kažu iz centra, edukacija je ključna u prevenciji i smanjenju online nasilja, pa će aplikacija nuditi informacije o nasilju na internetu za djecu i roditelje, edukativne materijale o sigurnijem korištenju interneta, zaštiti osobnih podataka, zaštiti od štetnih sadržaja i online opasnosti. Tomislav Ramljak iz Centra naglasio je kako su tinejdžeri najugroženija dobna skupina, jer se često radi o djeci koja se traže i grade svoj identitet. Od rujna je u pet gradova pokrenuta i kampanja #recinama 0800 606 606 Zaustavimo nasilje zajedno!, a iz Centra navode kako su zabilježili da im se najčešće javljaju majke djece tinejdžerske dobi koja su žrtve neke vrste online nasilja. Najčešće razlozi pozivanja besplatnog telefona su cyberbullying, online društvena izolacija, kontrola privatnosti, dijeljenje nepoćudnog sadržaja i sextortion.

Partner u ovom projektu je Vipnet koji će ovu aplikaciju predinstalirati na pet Android uređaja, LG K10 2017 DS, ZTE Blade A512, ZTE A520, Alcatel U5 te uskoro i na Alcatel U5 Premium. Kroz aplikaciju se inače mogu registrirati roditelji i djeca kao posebne kategorije. 

Naučite sigurno koristiti internet

U sklopu projekta koji koordinira Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, u Zagrebu je otvoren Centar za sigurniji internet, a ovdje će tijekom prosinca i zimskih praznika organizirati niz dvodnevnih radionica za osnovnoškolce koji će se moći upoznati s odgovornim i sigurnim korištenjem društvenih mreža - Facebooka, Snapchata, Instagrama, ali i mobilnih aplikacija. Prijave na radionice moguće su preko emaila na info@csi.hr ili na telefon 0800 606 606.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Istraživanje Revoluta: Hrvatska četvrta najpopularnija zemlja za odmor među turistima u Europi
HRVATI NA ODMOR U ŠPICI?

Istraživanje Revoluta: Hrvatska četvrta najpopularnija zemlja za odmor među turistima u Europi

Hrvati većinom ciljaju na srpanj i kolovoz, a Hrvatima su pak, top destinacije bile Slovenija, Italija, Njemačka, Austrija i Bosna i Hercegovina, pokazuje istraživanje financijske aplikacije Revolut

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...