Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
17 komentara

Zvjezdani potresi otkrili nam tajne dalekog 'vrućeg Saturna'

Vrući Saturn je opis planeta kojeg su otkrili astronomi 300 svjetlosnih godina od Zemlje. Velik je otprilike kao i naš Saturn, ali ima i 60 puta veću masu od Zemlje. Godina na njemu traje samo dva tjedna

Foto: Screenshot/YT, G. Perez Diaz/Instituto de Astrofísica de Canarias
17 komentara

Koristeći svemirski teleskop TESS, astronomi su otkrili pet milijardi godina star planet koji je 60 puta teži od Zemlje. Trenutno ima oznaku TOI-197.0 i ovo je najbolje opisani egzoplanet kojeg smo dosad pronašli, navodi se u studiji sveučilišta Aarhus

Od sadašnje oznake puno je bolji opis 'vrući Saturn' jer je otprilike slične veličine, ali je puno topliji jer je bliži zvijezdi. Ta mala udaljenost od zvijezde znači i da oko ovog planeta nema prstenova kakvi su karakteristični za Saturn. 

Proučavali su ga i teleskopima sa Zemlje, a otkrili su i kako mu je promjer 9 puta veći od Zemljinog te da mu je gustoća 1/13 Zemljine.

Znanstvenici su otkrili da mu treba 14 dana da napravi jednu orbitu oko zvijezde koja pokazuje i znakove 'zvjezdanih potresa'. Radi se o seizmičkim valovima zbog koji ta zvijezda 'vibrira', a te vibracije astronomima omogućuju da precizno izmjere različite podatke poput veličine, starosti i mase zvijezde jer im na površinu dolaze informacije iz unutaršnjosti zvijezde. Upravo su zbog toga mogli i dobiti preciznije podatke o samom planetu koji je 300 svjetlosnih godina od Zemlje.

Ovo je jedan od prvih svjetova koje je otkrio teleskop TESS koji se u svemiru nalazi od prošle godine i nasljednik je Keplera. Za razliku od njega, gleda bliže zvijezde, ali ima i puno širi pogled na noćno nebo te je opremljen senzorima koji mu omogućuju i ovakva mjerenja 'zvjezdanih potresa'.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message