Obavijesti

U Maksimiru saznajte sve o pripremama vrta za zimu

U Maksimiru saznajte sve o pripremama vrta za zimu
2

Prof. Vesna Židovec s Agronomskog fakulteta u Zagrebu održat će predavanje o pripremi vrta za hladnije doba godine, a za sada nam je otkrila nekoliko najvažnijih stvari.

Unatoč tome što je ljeto iza nas, u vrtu još uvijek ima mnogo posla. Stoga je u zagrebačkim Gradskim vrtovima i dalje živo – sije se, bere, prekopava, a katkada na licu mjesta priprema zimnica od rajčica, paprika i patlidžana koji su ove godine odlično urodili. Neki vrtovi tek trebaju zablistati u punom sjaju – jedan od njih je Gradski vrt Maksimir smješten u ulici Dragutina Mandla. Ovaj vrt, jedanaesti po redu, uređen je ovoga ljeta, a svečano otvorenje zakazano je za 7. listopada. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić dodijelit će ugovore o korištenju gredica novim korisnicima, a bit će to i prigoda da svi zainteresirani nauče nešto više o vrtlarenju, bez obzira na to imaju li parcelu u Gradskim vrtovima, vlastiti vrt ili nekoliko lončića s povrćem i začinskim biljem na balkonu.

Prof. Vesna Židovec s Agronomskog fakulteta u Zagrebu održat će predavanje o pripremi vrta za hladnije doba godine, a za sada nam je otkrila nekoliko najvažnijih stvari.

- Vrijeme je da se gredice raščiste od ovogodišnjih usjeva koji ne mogu prezimiti; rajčica, paprika, patlidžana, graha i mahunarki. Njih je važno skloniti, osobito ako na njima ima bolesnih i zaraženih biljnih dijelova. Aromatično začinsko bilje u loncima možemo unijeti u kuću, a ono koje ostaje vani očistiti od suhih dijelova. Prije zime važno je prekopati zemlju kako bi ona do proljeća promrznula i postala rahla – kaže prof. Židovec i dodaje:

- Mnoge biljke još uvijek možemo brati tijekom jeseni. Cvjetača, brokula i kelj pupčar tako su u sezoni u desetom mjesecu. Još uvijek možemo saditi i sijati neke biljke kao što su češnjak, luk, matovilac i špinat – objašnjava ona.

Vrtlarski radovi uvelike ovise i o vremenskim prilikama, osobito o prvim jesenskim mrazovima koji mogu uništiti osjetljive biljke kao što je, npr., bosiljak. Srećom, gradski vrt Maksimir nalazi se u neposrednom susjedstvu Državnog hidrometeorološkog zavoda pa će njegovi korisnici zasigurno prvi saznati kakvo nas vrijeme očekuje. Dipl. ing Marko Vučetić iz DHMZ-a, čije agrometeorološke prognoze već 11 godina zaredom možemo pratiti u TV emisiji “Plodovi zemlje” na svom će predavanju otkriti mnoge informacije korisne za vrtlare. Svi zainteresirani tom će prilikom moći saznati zbog čega je važno sjetvu i sadnju planirati uzimajući u obzir temperature tla te kako se na najbolji mogući način prilagoditi klimatskim promjenama te sačuvati svoje pomno njegovane biljke od vremenskih nepogoda.

U zabavnom dijelu programa očekuje vas vrtna zabava uz dobru glazbu poznatih DJ-a, kulinarske specijalitete chefa Marka Živaljića iz restorana Majsecov mlin koji će pokazati kako od svježe ubranog i ekološki uzgojenog povrća s imanja  Eko-Sever pripremiti ukusne specijalitete koje ćete moći kušati na licu mjesta uz priprone sokova OPG Marica Jug.. Očekuje vas i degustacija suhomesnatih proizvoda Mesne industrije Ravlić, a da nitko ne ostane žedan pobrinulo se je Ožujsko pivo – Žuja je zakon!

Vrtlari će dobiti  kućicu za alat, dar tvrtke Pevec, visokokvalitetnu kosilicu dar tvrtke Scheda, vrtnu klupu od paletea, dar tvrtke "Sklepaj.me" te presadnice povrća koje je osigurao Ecoimpuls. Organizatori projekta Urbani vrtovi - Grad Zagreb, 24sata i Radio Kaj - poklonit će korisnicima i veliki roštilj koji će biti smješten u zajedničkoj zoni Gradskog vrta. Za opločenje se je pobrinula Samoborka, za prijevoz Eko taxi, a jedan od sponzora je i Privredna banka Zagreb.

Projekt pratite na specijalu 24sata Urbani vrtovi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt
PRIPAZITE NA OVE ZNAKOVE

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt

Svi simptomi srčanog udara Linde Johns, američke književnice, su oni koji bi mogli biti - i često jesu, odbačeni od strane zdravstvenih djelatnika, a kamoli ljudi koji ih imaju

Najveći skandal u 'Milijunašu': Osvojio je milijun varajući sa ženom, pogledajte taj trenutak
VIDEO

Najveći skandal u 'Milijunašu': Osvojio je milijun varajući sa ženom, pogledajte taj trenutak

Britanac Charles Ingram (59) je u rujnu 2001. točno odgovorio na finalno pitanje kviza, ali na kraju nije dobio ništa jer se pokazalo da je varao pred očima publike, voditelja i gledatelja
Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument
EVO NA ŠTO PRIPAZITI!

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument

Kako biste bili sigurni da će se vaša volja provesti na način na koji želite, sastanite se s profesionalcem kako biste stvorili oporuku koja će biti od koristi vama i vašim najmilijima bez ikakvih zabluda i iznenađenja