Obavijesti

19. Simpozij o zelenoj gradnji održan je u Zagrebu

19. Simpozij o zelenoj gradnji održan je u Zagrebu
5

"Panel diskusija o održivim nekretninama i certifikatima zelene gradnje“ održana je u hotelu Esplanade u Zagrebu. Organizatori simpozija su Hrvatski savjet za zelenu gradnju i tvrtka CES

Simpozij je svečano otvoren uz uvodne govore dr. Irene Lack-Hageneder, zamjenice direktora Austrijskog Ureda za Vanjsku Trgovinu u Hrvatskoj; Hrvoja Kvasničke, predsjednika Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju te Andreasa Helbla, predstavnika vlasnika iC grupe te generalnog direktora tvrtke CES clean energy solutions.

Ispred Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, uvodnu prezentaciju na temu „Budući trendovi u hrvatskoj graditeljskoj legislativi“ održala je dr. sc.  Borka Bobovec, pomoćnica ministrice za energetsku učinkovitost u zgradarstvu.

U prvom dijelu simpozija,  održala se moderirana panel diskusija pod nazivom „Održiva gradnja i certifikati zelene gradnje – perspektiva investitora“ koju je  moderirala izvršna direktorica Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, gđa. Snježana Turalija. Sudionici prvog bloka su gosp. Klaus Kogler, voditelj odjela Innovative Building Services Engineering & RTD Services, CES clean energy solutions GmbH, gosp. Mark Gero, direktor Eco- Logic Systems d.o.o., gosp. Hrvoje Kvasnička, predsjednik Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju te gosp. Richard Teichmann, Managing Partner, Bischoff & Compagnons.

Drugi blok, sa temom „Mogućnosti i novi trendovi u području inovativnog graditeljstva – Koliko smo spremni?“ moderirala je gđa. Vlasta Zanki, CEO, HEP ESCO d.o.o. Sudionici drugog djela panel diskusije bili su gosp. Ivan Krofak, MSc, Konzultant, Innovative Building Services Engineering & RTD Services, CES Clean Energy Solutions GmbH, gosp. Nikola Zadravec, M.Sc.Mech. Eng., Glavni partner, iC artprojekt d.o.o., gosp. Mario Cerinski, CEO, Intelika d.o.o. , te gosp. Andreas Helbl, Ing. predstavnika vlasnika iC grupe i generalnog  direktora tvrtke CES clean energy solutions.

Ovaj međunarodni simpozij  se bavio temama vezanim za održivi razvoj nekretnina i certifikacije zelene gradnje te se raspravljalo o novim trendovima i  inovativnim rješenjima u građevinskom sektoru, s posebnim naglaskom na integrirani razvoj projekta baziran na BIM-Building Information Modeling pristupu. Jedan od najvažnijih problema s kojima se dizajneri i investitori moraju suočiti su zeleni dizajn i održivost. Društvo i vlasnici zgrada postavljaju  sve veće zahtjeve u pogledu korištenja energije i gradnje pogona. Taj problem zahtijeva stručnjake koji bi  ponudili održiva rješenja u sustave i tehnologije koja su često podložna inovacijama. Vezano uz to, građevinska industrija se relativno sporo prilagođavala i usvajala nove tehnologije u prošlosti, međutim u novije vrijeme integrirane isporuke projekta temelje se na BIM pristupu koji će prisiliti dizajnera da redefinirati svoj proces razvoja  projekta .

U sklopu panela predstavljeni su zanimljivi pogledi na način na koji primjena BIM pristupa može pomoći da gradimo ekonomski efikasnije zelene zgrade.

Gosp. Helbl posebno je naglasio da ove neminovne promjene u građevinskom sektoru mogu biti izvrsna prilika za hrvatske tvrtke da se repozicioniraju i otvore nova tržišta. Kako zaokret prema integriranom razvoju projekata zahtjeva organizacijske i strukturalne promjene, dalja podrška javnih institucija, kao i iskustva drugih zemalja u okruženju biti ce ključ u uspješnom savladavanju ove transformacije u građevinskom sektoru.

Svjetskim istraživanjima je dokazano da objekti i prostori koji su kreirani, izvedeni i održavan prema principima zelene gradnje te koji su energetski učinkoviti - ostvaruju dodatnu vrijednost za sve sudionike u procesu planiranja, projektiranja, gradnje i korištenja objekata - investitore, društvo u cjelini, prirodu i same korisnike zgrada. Ti podaci dokazuju da su održivi razvoj i zelena gradnja daleko više od trenda zbog brige od o zdravlju svojih korisnika i njihovoj ugodi u prostoru, te smanjeni utjecaj emisije CO2 na prirodni okoliš i sredinu u kojoj se nalaze.

Na svjetskoj razini u ovom trenutku postoji više od 140.000 zgrada certificiranih prema međunarodnim standardima zelene gradnje (LEED, BREEAM ili DGNB) što iznosi oko 1.2 mlrd prostornih metara površine. U više od 102 zemlje svijeta gdje postoje nacionalni Savjeti za zelenu gradnju kao dio World Green Building Council organizacije, svakodnevno se više od 50.000 ljudi u više od 27.000 organizacija bavi implementacijom principa zelene gradnje u objekte koji ih okružuju.

Kako bi omogućio edukaciju i profiliranje generacije međunarodno priznatih stručnjaka za zelenu gradnju u Hrvatskoj, a s ciljem što skorije implementacije promjena u načinu planiranja i gradnje građevinskih projekata u našoj zemlji te načinu njihova korištenja, Hrvatski savjet za zelenu gradnju u suradnji s drugim europskim savjetima, lansirao je 2011. godine cjelogodišnji edukativni program: Green Building Professional. Cilj Green Building Professional edukacijskog programa je podizanje naraštaja multi-disciplinarnih stručnjaka u području zelene gradnje, njezinog projektiranja i financiranja; ekoloških materijala za gradnju, opremanje i rekonstrukciju zgrada; procjene vrijednosti i životnog ciklusa zgrada s obzirom na zelene elemente; oblikovanje krajobraza, dizajn svjetla, ostvarivanja ušteda kroz reciklažu i uštedu energije, efikasno korištenje vodnih resursa; odabir održive lokacije i upravljanje istom; nacionalnu regulativu i certificiranje te međunarodne certifikate za zelenu gradnju LEED, BREEAM ili DGNB – u cjelini kreiranje radnog i životnog prostora koji će biti zdraviji, ugodniji i produktivniji, energetski učinkovit, ekonomski isplativ, zdrav za okoliš i čovjeka - a sve temeljem zelenih principa i održivosti.

Više na: www.gbccroatia.org ili Facebook/Zelena gradnja

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'
ŽELI NADAHNUTI DRUGE

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'

Iako je zbog svojih fotografija na Instagramu dobila brojne ružne komentare na račun svog izgleda, Molly to je nije spriječilo da i dalje širi poruku da je svako tijelo lijepo na svoj način

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"