Ema Donev (14) ima YouTube kanal posvećen astrofizici: ‘Želim otkrivati tajne svemira’ | 24sata
Obavijesti

Video

Komentari 2

Ema Donev (14) ima YouTube kanal posvećen astrofizici: ‘Želim otkrivati tajne svemira’

Ema Donev (14) ima YouTube kanal posvećen astrofizici: ‘Želim otkrivati tajne svemira’

U novoj epizodi JoomBoosova edukativno-zabavnog serijala 'Genijalci' na Facebooku gostovala je mala genijalka, Ema Donev (14), koja vodi svoj kanal o astrofizici i jednoga dana želi otkrivati tajne svemira

VIDEO

Jedva čekam vidjeti i čuti sve o astrofizici iz prve ruke i mislim da će ovo iskustvo mnogo pomoći u oblikovanju moje daljnje percepcije astrofizike, ispričala je 14-godišnja Ema Donev, osnovnoškolka iz Ivanić Grada koja je zaljubljena u astrofiziku, fiziku i matematiku i koja sama vodi svoj portal i YouTube kanal gdje drugima pokušava približiti ovo područje znanosti koje nju toliko fascinira.

Ona je najnovija zvijezda JoomBoos serijala 'Genijalci', a u trećoj je epizodi s JoomBoos ekipom posjetila Institut Ruđer Bošković. Ondje je provela dan s dr.sc. Viborom Jelićem, voditeljem laboratorija i višim znanstvenim suradnikom koji ju je proveo Institutom i pokazao joj sve 'male i velike tajne svemira'.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vibor je Emi objasnio što on i njegovi kolege rade tijekom jednog radnog dana na institutu, a zatim je nju pitao kako je uopće došla na ideju da pokrene svoj portal i kanal o astrofizici te odakle uopće ta njezina ljubav prema ovom polju znanosti.

- Počela sam se zanimati za astronomiju i astrofiziku početkom 3. razreda. S mamom sam često išla u Zagreb kao mali izletić i obišle bi puno knjižara. Jako volim čitati knjige, godišnje ih pročitam 50-ak. Naročito volim avanturističke knjige za djecu. Nikada se nismo vratili kući bez barem jedne vrećice knjiga, a većina njih su bile moje knjige iz područja astronomije. Najviše su me privukle crne rupe, zbog toga što, kada jednom uđeš u njih, nikada više nećeš izaći, i pretvorit ćeš se u špagete! Čitanjem raznovrsnih knjiga naučila sam puno, ali i s druge strane otvorila su mi se nova pitanja, i tako je nastao taj čarobni krug. S vremenom sam povećala svoj interes za astronomiju, odnosno astrofiziku. Danas ju obožavam i svaki dan radim nešto vezano uz tu temu, pa tako vodim i portal te svoj YouTube kanal gdje pokušavam djeci i svima onima koje to zanima približiti astrofiziku - ispričala je Ema.

I dok su tako istraživali institut, Emu, ali i JoomBoos ekipu, zanimalo je što Vibor misli; radi li Europska unija dobar posao kao podrška znanstvenicima, osobito astrofizičarima?

- Atmosfera je, priznajem, vrlo kompetitivna, ali je to i dobro, jer samim time potiču znanstvenike da budu što inovativniji. No, možda je distribucija tih kompetitivnih projekata, od razvijenijih do onih malo manje razvijenih zemalja u EU, malo neravnomjerna. Ipak, postoje programi koji u zadnje vrijeme pokušavaju popraviti taj disbalans i smatram da smo na dobrom putu - objasnio je Vibor Emi i JoomBoosovcima, a zatim je nju pitao kako joj je bilo na institutu i što je ona ovdje naučila od njega.

Što je Ema zaključila te kako je izgledao njen posjet Institutu Ruđer Bošković, pogledajte u novoj epizodi serijala 'Genijalci' na JoomBoos Facebook stranici te na 24sata Oriđiđi Videoteci.

POGLEDAJTE VIDEO:

VIDEO
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

Kako preživjeti prekid? 'Imate pravo da pametno patite'
ŠTO TE MUČI?

Kako preživjeti prekid? 'Imate pravo da pametno patite'

Sigurno ste se barem jednom nakon prekida veze osjećali kao da je vrijeme za vas stalo. No, klinička psihologinja Danijela Ostojić savjetuje vam kako da pametno 'patite'. Pogledajte video i na TikToku 24sata

Prema dijelovima lica i prstiju odredite veličinu vagine ili penisa potencijalnog partnera
LAKŠE DO ZADOVOLJSTVA

Prema dijelovima lica i prstiju odredite veličinu vagine ili penisa potencijalnog partnera

Drevna mudrost priznaje da nije baš sve u dužini i debljini, već postoje tehnike i položaji u seksualnom činu zahvaljujući kojima uz puno vježbanja i prilagodbe jedno drugom možemo nadoknaditi nedostatke
Studentica Ira ima dijabetes, a alergična je na inzulin! Uporni tata smislio moguće rješenje
VIDEO: RIJETKOST U HRVATSKOJ

Studentica Ira ima dijabetes, a alergična je na inzulin! Uporni tata smislio moguće rješenje

Nakon primjene inzulina, Ira Mareković dobila je bolne kvrge koje su joj smetale i u kretanju. Roditelji su našli rješenje: inhalacijski inzulin. Doza stoji 1100 eura