Obavijesti

Video

Komentari 116

Gdje bi Gazda mogao zbrisati? U Polineziji mu ne mogu ništa

Gazdi Ivici Todoriću više ništa ne ide u prilog. Osim što je prošlo vrijeme kad se sloboda mogla kupovati jamčevinama, sve je manje mjesta na Zemlji u kojima se može pritajiti i čekati

VIDEO

Otkad je u srpnju izmijenjen Zakon o kaznenom postupku, prestala je praksa određivanja jamstva za izlazak iz istražnog zatvora. Okrivljenici su do tada obično nudili jamstvo i za opasnost od bijega, ponavljanja kaznenog djela, utjecaja na svjedoke te teških okolnosti nedjela koje im je stavljano na teret.

No ove izmjene jamčevina se kao zamjena za istražni zatvor može odrediti samo onima kod kojih postoji opasnost od bijega. U svim ostalim slučajevima, poput utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela, jamčevine više nema.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

03:39

Umjesto nje određivat će se istražni zatvor, koji može potrajati sve dok se ne ispitaju predloženi svjedoci ili ne prestane opasnost od ponavljanja djela. A jedno i drugo, pokazuje praksa, može potrajati mjesecima. U dijelu javnosti stvorila se percepcija da samo tajkuni te politički moćnici koji na raspolaganju imaju milijune kuna i luksuzne stanove imaju mogućnost izaći iz istražnog zatvora, no jamčevina se određuje sukladno nečijoj imovini i kaznenom djelu za koje se sumnjiči.

Bilo je na desetke slučajeva da su određene jamčevine od 20-ak tisuća kuna ili da su roditelji jedinim stanom jamčili da im sin diler droge ili lopov tijekom istrage neće ponoviti nedjelo ili utjecati na svjedoke. Najveće jamčevine uplatili su Milan Bandić (15 milijuna kuna), Ivo Sanader (14,4 milijuna kuna), Zdravko Mamić (14 milijuna kuna) i Davor Patafta (12 milijuna kuna).

Ivica Todorić javnosti je poručio da nije u bijegu i da će surađivati s pravosudnim organima. Mnogi se pitaju zbog čega sve to uopće radi, što mu to treba i zašto se ne povuče nekamo gdje ga nitko nikad neće pronaći i bilo što pitati. Osim s europskim zemljama, Hrvatska je sporazume o izručenju sklopila i s Novim Zelandom, Australijom, Kinom, SAD-om.

Doduše, zbog kompliciranog pravosuđa s nekim prekooceanskim zemljama postupak izručenja ide otežano. U svakom slučaju, ako Todorić odluči kidnuti u Polineziju, pritajiti se u nekim afričkim i azijskim zemljama ili Južnoj Americi, do kraja života tamo može uživati, trošiti novac i ne opterećivati se ničim.

U VIDEO VIJESTIMA POGLEDAJTE I:

- Netko mu je bacio nepoznatu napravu pred vrata: "S nikime nisam u svađi"

- Oliver crpi snagu iz publike, izgubio je kosu, ali ne i glas

- Za idola nije teško: U čast Toši trčali su više od 34 sata

- Severina zbog skupe torbe obrisala fotografiju

- Bundeva u Slavoniji ima čak 660 kilograma

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 116
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu