Obavijesti

Video

Komentari 0

Hrvatica Ejla ne odustaje od analognog filma i uživa u tome

Hrvatica Ejla ne odustaje od analognog filma i uživa u tome
8

Ejla i drugi filmski entuzijasti u malom prostoru kraj teatra &TD stvorili su svoju malu oazu. Oaza se zove klubvizija, a Ejla je ondje dugogodišnja volonterka i zaposlenica

VIDEO

Prostor je laboratorij za rad s 16mm i super 8 vrpcama, gdje su na zidovima o štrik obješene filmske vrpce, a mala crna komora ispunjena je kemikalijama.

POGLEDAJTE VIDEO: Analogni film teško se razvija

Pokretanje videa...

Davor Batisweiler 02:34

 

Za snalaženje u tom prostoru Ejla ima sva potrebna znanja. Snimanje, razvoj filmske vrpce, montaža, sve to za Ejlu predstavlja način vizualnog izražavanja.

 

Postupak snimanja filma ovim načinom zahtjeva određene vještine, od baratanja s kamerom, korištenja kemikalija za izradu vrpce te naposljetku montaža.

 

Ejla koja je savladala ove vještine, zajedno s ostalim pripadnicima Klubvizije, pomaže i drugim mladim filmašima i entuzijastima u učenju o istima.

 

Danas se analogni film koristi većinom u umjetničkim i nekomercijalnim projektima, premda je do prije dvadesetak godina bio standardni film koji su filmaši koristili. Sa smiješkom na licu Ejla nabraja filmove snimane na ovim vrpcama (neki dijelovi posljednjeg Batmana snimljeni su na vrpci) i kako su snimatelji koji su se koristili ovim kamerama mnogo ekonomičnije i stručnije iskorištavali filmsku vrpcu, jer se ona ručno montirala.

 

POGLEDAJTE VIDEO: "Proizvođači traka i kemije nemaju profita od toga"

Pokretanje videa...

Davor Batisweiler 01:03

Iako je njegova upotreba minimalna, u najužim i najistaknutijim umjetničkim krugovima, snimatelji se i dalje hvale svojim djelima na "super osmici" ili "šesnaestici". Za tu svrhu umjetnici vrlo često imaju svoje laboratorije za razvijanje vrpci, u kojima nastaju neka od najzanimljivijih umjetničkih djela.

 

Kvaliteta slike je, otkriva nam Ejla, bolja na analognoj slici nego na digitalnoj. Razlog tomu je sastav vrpce, emulzija koja čini bazu filmske trake sačinjena je od smjese prirodnih materijala koja se dobiva iz životinjskih kostiju i drugih kemikalija. To je ujedno i razlog osjetljivosti vrpce na svjetlost. S druge strane, digitalni format niz je 0 i 1 koje čine sliku.

 

Premda je digitalni format danas mnogo zastupljeniji i korišteniji, efekt i kvaliteta koja se postiže analognim snimanjem još uvijek je poželjna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Koch je zbog petardi oglušio, a Maksimir je opisao rečenicom: Pravi stadion, smrdi po urinu!
BOLUJE OD NEIZLJEČIVE BOLESTI

Koch je zbog petardi oglušio, a Maksimir je opisao rečenicom: Pravi stadion, smrdi po urinu!

Iako je u Dinamu proveo samo jednu sezonu, zavolio je taj klub i Zagreb i volio bi još jedanput doći na utakmicu. Pamti Mikića, Vukojevića, pobjedu u Amsterdamu..., a prije 17 godina je rekao: 'Modrić je najbolji na svijetu'