Obavijesti

Video

Komentari 363

Jadna li im majka: Huligani iz Hrvatske u srpskom Alcatrazu

Centralni zatvor u kojemu su zatvoreni splitski izgrednici, srpski Alcatraz, “ugostio” je brojne “uglednike” iz srpske i regionalne povijesti. Kapacitet zatvora je tisuću ljudi. Hodnici su dugi 14 kilometara...

VIDEO

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:08

U njemu je, u dijelu koji nazivaju “Hyatt”, zadnje dane u Srbiji proveo Slobodan Milošević. Srpski “vožd”, tvorac balkanskih ratova, prije utamničenja supruzi Miri Marković oprao je kosu, da bi potom bio prevezen do zatvora, u kojemu je dobio samicu od 14 četvornih metara. Uza sebe nije imao ni jedan osobni dokument. Oduzet mu je remen, na što je on rekao: “Ne bojte se, neću se objesiti”.

- Skinuo je kaput, umio se i oprao ruke. Pokrio se s dvije pohabane vojničke deke i utonuo u dubok san - rekao je upravnik zatvora. Sljedećih 90 dana Milošević je bio miran kao bubica, no to se za njegova “specijalca”, Milorada Ulemeka Legiju - Srbina s Banovine - ne bi moglo reći. Čovjek koji je za organizaciju ubojstva srpskog premijera Zorana Đinđića osuđen na 40 godina zatvora sebe je u Centralnom zatvoru prozvao Velikim mačorom pa je u ćeliji glasno mijaukao. To bi mijaukanje uskoro prihvatili i ostali zatvorenici, koji su ovoga legionara, opasnog ubojicu, karizmatičnog zločinca, nazivali “komandante”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Svi ga zatvorenici pozdravljaju rukom kao komandanta i svi ga bez pogovora slušaju - napisao je novinar Marko Lopušina. Legija je u zatvoru pušio najskuplje cigare, a napisao je i knjigu.

Najslavniji Hrvat u zatvoru bio je Ljubomir Magaš zvani Ljuba Zemunac. On je terorizirao sve zatvorenike.

- Utjerivao je red, strogu disciplinu i tražio gluhi mir dok spava. Tko nije volio gimnastiku ili boks, dobivao je batine od njega. Natjerao je 20 zatvorenika da 30 dana žvaču kruh od kojeg je napravio šahovske figure.

Ta šahovska garnitura i danas se nalazi u Muzeju beogradskog zatvora.

Drugi mafijaš, Đorđe Božović Giška - koji je ubijen u Gospiću 1991., a povezuje ga se s ubojstvom Stjepana Đurekovića - u zatvoru je držao predavanja zatvorenicima koje je podučavao stranim jezicima. Željku Ražnatoviću Arkanu za rođendan su u zatvor prošvercali cijelo pečeno prase. Kristijan Golubović - lik iz filma “Vidimo se u čitulji”, jedini od dvadesetak gangstera koji je preživio snimanje - iz Centralnog se zatvora uključivao u reality show “Parovi”. Sretko Kalinić Beli, u Hrvatskoj poznat kao “Zver” - koji je Boshovim uređajima rezao ljude pa od njihova mesa radio juhu koju je podmetao prijateljima - u Centralnom je zatvoru napao Jocu Amsterdama, još jednog celebrityja iz CZ-a.

Obični zatvorenici tvrde da je Centralni zatvor “pakao”. U njemu ima i štakora, no najvažniji su odnosi s drugim zatvorenicima.

- Kad dođeš u sobu, odmah vođi sobe daješ papire na uvid. Tu je važno ono što si izjavio u policiji. Ako si priznao zločin, ne piše ti se dobro. Odmah te etiketiraju kao izdajicu, podvalnika i slabića, i ne žele te u sobi. Natjeravat ćete da sve radiš za njih, čistit ćeš svaki dan čučavac i sobu, prat ćeš tuđe stvari... - rekao je za beogradski Telegraf bivši zatvorenik.

Uhićenim Splićanima ta opasnost ne prijeti. Oni su se branili šutnjom, krivicu nisu priznali, a kako nisu krhki, moći će se sami pobrinuti za svoju sigurnost. Tu su sigurniji nego na stadionu.

 

U videovijestima pogeldajte još:

Smrad s Karepovca smeta i građanima Solina, ljekarne prodaju veliki broj maskica!

Zbog topljenja snijega i velike količine kiše naglo porasli vodostaji rijeka!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 363
VIDEO

Danijela Dimitrovska: 'Najveća sramota mi je kad sam počupala obrve 'na pijavice''
24 PITANJA

Danijela Dimitrovska: 'Najveća sramota mi je kad sam počupala obrve 'na pijavice''

Voditeljica i model Danijela Dimitrovska odgovorila je na naša 24 pitanja i otkrila kada je imala najdeblju fazu te razne savjete za zdravu kožu, ali i ispričala kakvo je stanje na ljubavnom planu...

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković