Obavijesti

Video

Komentari 10

Marko (8) posjetio tvrtku koja proizvodi video igre: 'Želim u budućnosti ovdje raditi i igrati!'

Marko (8) posjetio tvrtku koja proizvodi video igre: 'Želim u budućnosti ovdje raditi i igrati!'

U prvoj epizodi nova JoomBoosovog edukativno-zabavnog serijala 'Genijalci' osmogodišnji Marko Crljić posjetio je ekipu iz tvrtke Gamepires, koja se bavi proizvodnjom i osmišljavanjem video igara

VIDEO

Marko, kaže, najviše voli igrati nogomet, igrati se vani s prijateljima i igrati video igre, a to što je u prvoj epizodi baš on dobio priliku posjetiti jedan od najpoznatijih gaming studija u Hrvatskoj i iz prve ruke saznati kako nastaju sve te igrice koje on obožava igrati baš mu je popravilo dan. 

POGLEDAJTE VIDEO:

VIDEO

Čim je stigao u prostorije u kojima radi Gamepires ekipa, Marka je dočekao njihov voditelj art odjela, Ivan Švarc. Prvo mu je pokazao cijeli prostor, proveo ga najzanimljivijim prostorijama, a zatim mu, od početka do kraja, objasnio kako nastaje jedna video igra. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Evo, ovdje rade naši programeri. Oni razrađuju cijelu logiku neke video igre, što znači da su oni zaslužni za to kako će se neki lik u igri kretati, hoće li i kako će voziti auto te što će sve još od opreme moći koristiti -  objasnio je Ivan.

No, iako ne zna baš sve o procesu izrade igara od početka do finiša, Marko je već prava faca u YouTube svijetu. Od gamera najviše prati i voli Imperatora i Dex Rocka, a i sam snima za svoj kanal gdje se nazvao 'Zonični'.

- I ja imam svoj YouTube kanal na kojemu snimam kako igram, a najčešće igre koje streamam su Brawl Stars i Fortnite - pohvalio se, već podosta iskusno, Marko. Iako zna kako ih igrati, ne zna kako i tko sve te likove u igrama oživljava, pa je došao u Gamepires kako bi saznao baš sve te informacije.

Čim ga je Ivan odveo u sljedeću prostoriju, Marko je odmah prepoznao o kojoj je prostoriji riječ.

- Ovo je soba za snimanje pokreta - ispalio je. 

- Tako je, bravo! U ovoj sobi imamo 20 kamere koje emitiraju infra crveno svjetlo i glumac koji glumi lika u igri na sebe navuče odijelo. Na odijelu ima hrpu markera koji se kasnije prenose na računalo pa mi iz toga dobivamo gotovu animaciju. Animatori zatim obrađuju tu animaciju, a nakon toga ona ide direktno u igru - objasnio mu je Ivan te dodao kako im stolice i ostali rekviziti služe za simuliranje vožnje autom, avionom i sličnih kul načina transformacije u igrama.

Nakon što mu je pokazao taj aspekt nastanka i 'oživljavanja' likova, Ivan je Marka odveo i do concept artista, dizajnera, artista, animatora i ostatka ekipe koji moraju raditi zajedno kako bi nastala magija zvana - video igra.

Iako je proizvodnja video igara izuzetno kompliciran i ne baš jeftin proces, Ivan je priznao kako do sada još nisu koristili EU poticaje u tvrtki Gamepires. No, ne isključuje tu mogućnost u budućnosti.

- Iako dosad nismo koristili poticaje Europske unije u Gamepiresu, to ne znači da nećemo, nekad u budućnosti. Smatram da su poticaji, pogotovo oni koji dolaze iz Europe, jako dobar model da se mlade, nove firme rašire i unaprijede svoje poslovanje - objasnio je Ivan. Inače, Europska Unija financira gaming industriju i proizvodnju video igara, jer je upravo taj aspekt prepoznala kao jedan od trenutno veoma važnih i plodonosnih područja industrije. 

Na samom kraju obilaska tvrtke Gamepires, Marko je bio izuzetno inspiriran. 

- Najbolji dio koji sam danas vidio je bilo snimanje pokreta lica! Bilo mi je super i sve ostalo što sam vidio i doživio, a nadam se da ću jednoga dana biti dio tima i igrati video igre koje ovdje nastaju - dodao je. 

Kako je izgledalo cijelo ovo gaming iskustvo, što je sve Marko naučio u Gamepires studiju, na što mu je Ivan sve skrenuo pozornost i kako ga je pripremio za njegovo daljnje 'gaming' napredovanje, pogledajte ekskluzivno u prvoj epizodi serijala 'Genijalci' samo na JoomBoos YouTube kanalu te na 24sata Oriđiđi Videoteci.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Danijela Dimitrovska: 'Najveća sramota mi je kad sam počupala obrve 'na pijavice''
24 PITANJA

Danijela Dimitrovska: 'Najveća sramota mi je kad sam počupala obrve 'na pijavice''

Voditeljica i model Danijela Dimitrovska odgovorila je na naša 24 pitanja i otkrila kada je imala najdeblju fazu te razne savjete za zdravu kožu, ali i ispričala kakvo je stanje na ljubavnom planu...

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković