Obavijesti

Video

Komentari 5

Nepokretna Anita iz Slavonije: Mandžo, fali nam još tvoj dres

Gledajte, kad ste tako cijelo vrijeme u kući, i sitnica vam čini radost. Anita i ja se radujemo svakoj utakmici naše reprezentacije. Ona se uvijek smije, a najdraži igrač joj je naš sugrađanin Mario Mandžukić

VIDEO

Naravno da i sad navijamo i želimo im puno sreće, punim glasom rekla je Verica Herceg iz Slavonskog Broda.

POGLEDAJTE VIDEOVIJESTI:

Pokretanje videa...

01:18

Životnu tragediju njene kćeri Anite (30) počeli smo pratiti prije četiri godine, nedugo nakon što je zdrava i sretna djevojka 26. prosinca naglo završila u bolnici. Razlog je bilo “divljanje” hormona štitnjače, zbog čega je ostala bez kisika i onesvijestila se u naručje brata Mirka. Otad je nepokretna i zarobljena u svom tijelu. Prvih deset mjeseci provela je u bolničkom krevetu.

Posljednje dvije i pol godine liječi se kod kuće. Konstantna briga majke Verice zaslužna je za to što Anita svakodnevno napreduje. Anita je u veljači ove godine prvi put u invalidskim kolicima sjela za obiteljski stol. Sreća je, kažu, bila neopisiva.

- Pogledajte njene prve fotografije nakon bolnice i sad. To je nebo i zemlja. Na njima kao da nema nikog u krevetu. Samo kost i koža. Tad je sa 60 kilograma pala na samo 28. Trenutačno ima 50 kilograma. Ona je bila zdrava djevojka, radila je, živjela u Dubrovniku. Došla je kući za Božić. Taman smo došli na ručak kod mojeg brata. Nije nas uspjela ni upozoriti da se nešto događa - prisjeća se tih dana Verica. Anita se ponekad žalila kako je umorna, no smatrala je kako je to normalno jer je radila i 15 sati dnevno. Na kraju se ispostavilo da je posljedica umora bio nepravilan rad štitnjače.

Anita "vatrene" podržava smijehom

- Koliko nam se život promijenio? Ah, da ne kažem milijun posto. Ja 24 sata na dan skrbim o njoj, danju i noću, okrećem je svaka dva sata, četiri godine se nisam naspavala, a o emocijama neću ni pričati. Mogla bih plakati dan i noć. Jednostavno se borim zbog nje. Jer je njoj potrebno. Ako bih se tome odala, onda više ne bih mogla ništa - govori majka. Sretna je što njena kći reagira na sve što se događa oko nje, ali istodobno tužna jer zamišlja kako je to kad si sam, ne možeš pomoći i pritom si toga svjestan. Anita je sad sva ushićena jer je vrijeme Svjetskog prvenstva. U stanu Hercega, Anita “vatrene” podržava smijehom.

- Sad čisto govori ‘mama’. Reagira s ‘da ‘ i ‘ne’. Pokušava nešto reći, ponavljati riječi koje joj govorim. Radost pokazuje smijehom, a tugu plačem. Plače kad pokušava dignuti gornji dio tijela, a onda shvati kako ne može - rekla je. Problem je, dodaje, u tome što kroz ovu borbu nisu imali podršku psihologa, a nedostaje im logoped koji bi s Anitom kod kuće radio vježbe govora.

- Ja s njom vježbam, ali teško je biti mama, fizioterapeut, njegovatelj i liječnik - dodala je Verica. Srećom, kaže kako su se izborili za fizioterapeuta. Dolazi im pet puta tjedno i s Anitom vježba po 45 minuta. No obitelj je financijski iscrpljena. Brat Mirko, Anita i Verica žive u gradskom stanu u Slavonskom Brodu, za koji plaćaju podstanarski najam, a sestra Melita živi u SAD-u. Najveći izdaci su, priznaje majka, za kćerine lijekove i medicinske potrepštine, a dnevno potroši i do 500 kuna! U brojnim humanitarnim akcijama koje su organizirali za Anitino liječenje prikupili su otprilike 200.000 kuna. To im je bilo dovoljno za tri i pol godine rehabilitacije. Medicinska sestra iz Zagreba Ivka Novljaković prikupljala je novac za ugradnju lifta u zgradi u kojoj žive. Iako su sakupili 12.000 kuna, zahtjev za liftom im je odbijen. Zbog nemogućnosti kretanja Anita je u četiri godine na zrak izašla samo nekoliko puta.

- U zadnje vrijeme izađem na pola sata kad ona spava i kad je imam kome ostaviti. Prve dvije godine nisam uopće izlazila, dakle sve dok joj se stanje nije stabiliziralo - kaže Verica te dodaje kako je već i sama premorena od svega. Kaže kako su joj oduzeli braniteljsku invalidninu koju je naslijedila od supruga. Obitelj uzdržava od 2500 kuna primanja mjesečno.

Možete joj pomoći uplatom na račun u PBZ-u na ime Mirko Herceg, IBAN HR3323400093219686685, SWIFT PBZGHR2X s naznakom Pomoć za Anitu.

POGLEDAJ NAVIJAČKI HIT: MOJA CROATIA

Sada napokon i ti možeš nositi majice iz najslušanijeg navijačkog  spota "Moja Croatia". Od danas ih možeš kupiti na stranici ŽUTI KLIK 

Zgrabi svoju majicu što prije jer zalihe su ograničene! 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Šebalj: 'Zbog zgrada u centru grada ne vidiš dobro križanje...'
TKO JE KRIV?

Šebalj: 'Zbog zgrada u centru grada ne vidiš dobro križanje...'

Nova epizoda Tko je kriv? govori o nesigurnim vožnjama po centru grada, što zbog rasporeda zgrada, ali i reklama, te kako se voziti u slučaju da koristite traktor...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno