Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Najglasniji zvukovi na svijetu: Jeste li znali tko su rekorderi?

Iznenadit ćete se koje su najglasnije stvari ili događaji na svijetu. Od rock koncerta, vatrometa ili pak lansiranja svemirske letjelice glasniji je plavetni kit, a potres jačine 5.0 po Richteru glasniji je od eksplozije TNT-a

Foto: 24sata Video
16 komentara

Normalno ljudsko uho može čuti zvukove u frekvenciji od 16Hz do 20 000 Hz. Frekvencija zvuka se mjeri u hercima (Hz), a glasnoća zvuka se često izražava u decibelima (dB). Na primjer, šapat ima 30 dB, govor 60 dB, buka 90 dB, a za zvuk inteziteta 120 dB kažemo da je granica boli.

POGLEDAJTE VIDEO: Iznenađujuće je koje su najglasnije stvari na svijetu 

Jedni od najglasnijih događaja na svijetu su i rock koncerti (135-145 dB). Stoga ne čudi što promotori koncerata sve češće savjetuju nošenje čepića za uši kako ne biste oštetiti sluh.

Premda ga najčešće ne čujemo blizu, vatromet je također jako glasan (145-150 decibela). Pucanje iz pištolja isto može oštetiti sluh pa profesionalci uvijek imaju slušalice na ušima dok vježbaju gađanje u mete.

Ono što iznenađuje je glasanje plavetnog kita (čak 188 decibela), eksplozija tnt-a težine jedne tone (210 decibela) i potres 5.0 jačine po Richteru (235 decibela).

Najglasniji zabilježen zvuk je tunguska eksplozija (iznad 300dB) 1908. godine u Rusiji, u Sibiru, u blizini rijeke Tunguske. Pretpostavlja se da je pao meteor i izgorio iznad tog područja.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message