Obavijesti

Video

Komentari 23

Osječanka Ivana: Novac koji su mi dali dobri ljudi dat ću Lani

Pomalo nesretna sudbina prije nekoliko mjeseci sretno je spojila dvije Osječanke koje su se našle na istom putu izlječenja. Jedna je Ivana Tojčić (32), a druga sedmogodišnja djevojčica Lana Roža

VIDEO

Njih dvije su se upoznale 29. siječnja ove godine u Poliklinici Glavić u Zagrebu, u koju su obje trebale krenuti na rehabilitaciju kako bi prohodale i izbjegle invalidska kolica. Ivana je imala sav potreban novac za svoju skupu rehabilitaciju, ali Lana, koja boluje od hemipareze lijeve noge i epilepsije, nažalost nije.

- Prije pet godina dobila sam tumor u leđnoj moždini. Imala sam strašne bolove u donjem dijelu leđa, ali me nitko nije htio poslati na magnetsku rezonancu jer su smatrali da bolove imam zbog sjedećeg položaja u kojem sam na poslu. Imala sam 28 godina pa sam im bila premlada za bilo što ozbiljno. Dali su mi fizikalnu terapiju bez dijagnoze i ta je terapija uzrokovala nagli rast tumora. Situacija se iznenada pogoršala - prisjeća se Ivana, koja radi u naselju u kojem živi Lana.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

01:01

Oduzela se od struka na niže. U bolnici su pronašli tumor i hitno ga operirali. Iako je operacija odrađena odlično, Ivana nije mogla micati nogama niti je u njima imala ikakav osjet. Liječnici su njezinoj obitelji rekli da se pripreme na to da će možda ostatak života provesti u invalidskim kolicima.

- U bolnici sam bila mjesec dana i zadnji tjedan pomakla palac. Zbog tog milimetarskog pomaka poslali su me na rehabilitaciju u Varaždinske toplice, gdje sam provela pet mjeseci. Treći mjesec sam uspjela prohodati i stati na štake. Četiri godine rehabilitirala sam se kod kuće. A onda sam na televiziji vidjela prilog o toj poliklinici i odlučila im se javiti. Kad su dobili moje papire, rekli su mi da dođem na pregled i to je bilo prvi put nakon četiri godine da mi je netko dao nadu da postoji mogućnost da hodam bez štaka - priznaje kozmetičarka Ivana, koja je potom dobila i cjenik predviđen za tri mjeseca predstojećih terapija. Našla se pred zidom jer je tjedan rehabilitacije koštao 10.200 kuna. Obitelj, prijatelji, čak i poslodavac, rekli su joj da tu priliku ne smije propustiti i putem medija su organizirali prikupljanje pomoći za njeno liječenje. Potreban iznos brzo su sakupili i Ivana je krenula s rehabilitacijom.

- Terapije su bile užasno naporne: vježbanje šest dana u tjednu, pet sati dnevno, bez pauze. Tek u sedmom tjednu vidjeli su se rezultati. Uspjela sam se sama popeti stubama, što mi je posljednjih pet godina bilo nezamislivo - kaže Ivana, koja je nakon sakupljenog potrebnog iznosa zatvorila humanitarni račun i akciju zahvalivši svima. Liječnici su joj samo okvirno rekli koliko će joj novaca trebati, a kasnije se uspostavilo ima oko 10.000 kuna viška.

- Vidjevši svu bolesnu djecu koja su se tamo liječila, a bila u gorem stanju nego ja, rekla sam sama sebi da ću višak novca koji mi ostane dati nekom drugome tko je u istoj potrebi. Ostalo mi je novca za platiti jedan tjedan terapije nekome. Sudbina je htjela da k meni u salon dođe Lanin tata Saša, čovjek kojeg do tada nisam poznavala. Vidio je moj poziv u pomoć i htio me upoznati. Rekao je kako njegova kći ima problem te da 29. siječnja kreće u tu polikliniku te da su prikupili novca samo za nekoliko tjedana rehabilitacije. Savjetovala sam mu da potraži pomoć medija jer je to i meni pomoglo. No oni su novac sakupljali unutar obitelji, preko prijatelja i poznanika. Za kasnije su planirali dignuti kredit - kaže Ivana.

Čim je shvatila da će joj ostati novca, odlučila je sve što ima pokloniti maloj Lani, koju je i upoznala 29. siječnja, kad je i ona imala zakazan termin u poliklinici. No Lana nije imala sreće. Treći dan rehabilitacije dobila je epileptični napadaj i daljnje liječenje je odgođeno.

- Lana je rođena kao zdravo dijete. Nitko nam na porođaju nije rekao da je ostala bez kisika 5-6 sekundi, što je bilo dovoljno da se u njenome mozgu dogodi greška. Tek kad je prohodala, s 14 mjeseci, saznali smo da ima i hemiparezu, a ubrzo je dobila i teški epi napadaj, koji je jedva preživjela. Bila je na aparatima dva dana i liječnik nam je rekao da je u Božjim rukama. Sve to događalo se a da nismo uopće znali da ona ima neke probleme pa su i doktori danima tražili dijagnozu - kaže Lanin tata Saša Roža, koji je od tog dana sve svoje vrijeme posvetio kćerinu liječenju i rehabilitaciji. Vodili su je na terapije i vježbe hodanja diljem Hrvatske. Djevojčica se uspjela razviti toliko da može hodati na obje noge, no hemipareza u lijevoj nozi nije ni malo bezazlena.

- Rekli su nam da nam je sada doista krajnji trenutak da nešto konkretno učinimo s tom nogom jer je velika šansa da Lana završi u kolicima. Kad sam čuo za tu polikliniku, odmah sam otišao k njima i rekli su da će moju Lanu primiti. Tjedan njene rehabilitacije košta 9000 kuna i mi smo novac počeli sakupljati među obitelji i prijateljima. K Ivani sam otišao kako bih se informirao i ispalo je da ona i moja Lana imaju isti dan termin prijema - priča tata Saša. Zbog djevojčičina epileptičnog napadaja sad mora čekati deveti mjeseci kako bi opet krenula.

- Epi napadaje smo terapijama stavili pod kontrolu i nije ih imala gotovo godinu dana, no tamo se dogodio neki okidač i dobila ga je. Lana svakog dana pije mnoštvo lijekova, a sad je dobila i dodatne za napadaje. Ovo ćemo vrijeme iskoristiti za prikupljanje novca koji nam je potreban jer smo do sada prikupili oko 35.000 kuna, a potrebno nam je oko 120.000 kuna - kaže Saša. U poliklinici Glavić potvrdili su nam da Lana sada mora napraviti razne pretrage te da će se, ako one budu u redu, liječiti kod njih.

- Voljela bih da i Lanina priča završi lijepo kao moja i da nakon terapije krene u školu, koju zbog bolesti još nije upisala - otkrila je Ivana. Račun za pomoć malenoj Lani Roža otvoren je u HPB-u i broj je HR9423900013102303783

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode