Obavijesti

Video

Komentari 7

Pobjednik Supertalenta dao umjetnoj inteligenciji da mu kontrolira dan: 'Ovo je čudno!'

Pobjednik Supertalenta dao umjetnoj inteligenciji da mu kontrolira dan: 'Ovo je čudno!'

U ponedjeljak je Microsoft objavio da je u fazi proširivanja pristupa svim aplikacijama umjetne inteligencije koje razvija platforma OpenAI, što je obradovalo mnoge korisnike. JoomBoosov influencer Magic Leon također je isprobao sve mogućnosti umjetne inteligencije i dopustio joj je da mu kontrolira dan. Sve je, naravno, snimio

VIDEO

Platforma OpenAi je neprofitna organizacija osnovana 2015. godine od strane Elona Muska, Ilana Gara i Sama Altmana s ciljem stvaranja jezičnih modela koji će koristiti cijelom čovječanstvu. Najslavniji projekt iz ove priče proteklih tjedana ne prestaje opčinjavati znanstvenike, računalne stručnjake, ali i sve ostale ljude koji su zainteresirani za ovakav tip aplikacija.

Jezični model ChatGPT nudi fascinantne mogućnosti, sjajno barata i hrvatskim jezikom, pa mu je posve jednostavno zadati naredbu, što je isprobao i ovogodišnji pobjednik Supertalenta, JoomBoosov influencer i iluzionist Leon Žilavi, poznatiji kao Magic Leon.

POGLEDAJTE VIDEO:

Magic Leon je odlučio testirati ChatGPT na način da je jedan cijeli dan dopustio umjetnoj inteligenciji da mu 'kontrolira' dan.

"Ja sam Magic Leon i danas umjetna inteligencija kontrolira moj dan! A ono što mene zanima je hoće li umjetna inteligencija preuzeti svijet", započeo je svoj video poznati mađioničar.

Odlučio je ipak krenuti s lakšim pitanjima pa je nakon buđenja, prvo poslao poruku umjetnoj inteligenciji da odluči umjesto njega hoće li se odjenuti ili će dan provesti u kućnom ogrtaču. Nakon prvotnog odgovora da je to njegova osobna odluka, AI (Artificial Intelligence, umjetna inteligencija, op. au.) mu je ipak savjetovala da je prikladnije da se obuće. 

Potom joj je postavio pitanje o frizuri, za koju mu je također savjetovala da ju uredi, baš kao što mu je preporučila da u trgovinu ode pješke, a ne da koristi automobil. 

Na pitanje o ručku, umjetna inteligencija je za Leona odabrala zdraviju opciju, umjesto fast fooda koji je predložio, izabrala je pohane gljive. Od predloženih opcija za hidrataciju, odabrala je vodu, a ne sok.

Po svemu sudeći, umjetna inteligencija je očigledno programirana da odabire zdravije opcije koje bolje utječu na život korisnika što je svakako hvalevrijedno.

Leon je odlučio testirati i odabir karakterističan za njegov posao pa je tako postavio pitanje koji trik treba izvesti, onaj s AirPods slušalicama ili s dvije narukvice. AI je odabrala trik sa slušalicama objašnjavajući kako su one trenutno puno modernije i popularnije i da bi taj trik mogao biti zanimljiv.

Osim toga, odlučio se i na vježbanje svojih vještina, korištenje yoyo-a i čunjeva za žongliranje, a aplikacija mu je objasnila kako su obje opcije zanimljive i korisne za razvijanje motorike i da bi trebao oboje isprobati.

Za kraj, Leon je postavio pitanje hoće li umjetna inteligencija dovesti do kraja svijeta što je ona negirala. Objasnila mu je kako je riječ o brzorastućoj tehnologiji koja ima potencijala za radikalno mijenjanje postojećeg stanja u svijetu, ali da ne postoji nikakav dokaz o uništenju svijeta.

Magic Leon je, nakon ovog iskustva zaključio kako je riječ o revolucionarnom izumu kojeg se ne treba bojati već vjerovati da će doprinijeti boljitku cjelokupnog čovječanstva.

Da umjetna inteligencija ne treba automatski biti stigmatizirana kao prijetnja nego kao nešto zaista pozitivno, govori i činjenica da se primjenjuje čak i u onkologiji u kojoj se sve više koristi za dijagnosticiranje, prognoziranje i liječenje raka.

Koristi se i za analizu medicinskih slika kako bi se bolje dijagnosticirao i pratio razvoj bolesti te kako bi se identificirali pacijenti koji su skloniji određenim vrstama raka. Međutim, treba napomenuti da umjetna inteligencija još nije došla do toga da razvije lijek protiv raka, a to je proces koji zahtijeva dugotrajno istraživanje i testiranje, uključujući klinička ispitivanja. AI se koristi kao alat u razvoju lijekova protiv raka, ali ne može biti jedini odgovor na ovaj kompleksan problem.

Što vi mislite o umjetnoj inteligenciji?

 

POGLEDAJTE VIDEO:

 

VIDEO
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Danijela Dimitrovska: 'Najveća sramota mi je kad sam počupala obrve 'na pijavice''
24 PITANJA

Danijela Dimitrovska: 'Najveća sramota mi je kad sam počupala obrve 'na pijavice''

Voditeljica i model Danijela Dimitrovska odgovorila je na naša 24 pitanja i otkrila kada je imala najdeblju fazu te razne savjete za zdravu kožu, ali i ispričala kakvo je stanje na ljubavnom planu...

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković