Obavijesti

Video

Komentari 1

Potraga za blagom na grebenu: 'Nikad nisam vidio ništa slično'

Lovac na blago, kapetan Carl "Fizz" Fismer, u avanturi traženja podvodnog blaga vodi nas na lokaciju kod Key Westa, između Floride i Kube, koja je puna olupina španjolskih brodova

VIDEO

Ubrzo nakon Kolumbovih otkrića, Španjolska je krenula eksploatirati američko blago koje je brodovima prevozila u Europu. To su činili više od 300 godina. Dakle, tri stotine godina plovidbe pomorskih flota s blagom upravo pokraj ovog područja. I ako ih gusari nisu presreli, njihovu eksploataciju su ometale oluje. 

U serijalu 'Ronjenjem do blaga' lovci na blago motivirani su pričom o zlatnom tanjuru od 22 karata koji je pronađen na području oko Key Westa. Takvih tanjura je svega nekoliko na svijetu, veoma su rijetki, a ukrašeni su ornamentima koji su toliko zahtjevni da je potrebna cijela vječnost za njihovu izradu.

Pokretanje videa...

03:39

Priča o zlatnom tanjuru je potekla od ronioca koji su prije 20 godina ronili tim područjem. Rekli su kako se tamo nalazi veliki greben. Bili su na njegovom vrhu. Jedan od njih je rekao da je našao zlatni tanjur. Najvjerojatnije je u more dospio uslijed brodoloma.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zgrabio je tanjur i doplivao na površinu. Bio je uzbuđen zbog pronalaska pa je prebrzo izranjao te doživio emboliju. Nakon dva sata je preminuo. Njegovi kolege se nakon toga nikad nisu više vratili na to mjesto. Niti roniti niti loviti ribu.

Fizz ima samo nekoliko dana da istraži ovaj greben i pronađe blago iz potopljene španjolske galije. Ograničavaju ga zalihe zraka, hrane i vode koje ima za samo tri do četiri dana. Fizz će pretražiti svaki metar ovog grebena u potrazi za olupinom i blagom koje je s njom potonulo. 

Fizz je u jednom trenutku pronašao komad posuđa.

Pokretanje videa...

03:42

- Mislim da je starije od španjolskog posuđa. Mislim da potječe od Calusa Indijanaca. To nije ništa čudno jer su Španjolci, u slučaju potrebe, uzimali posuđe od Indijanaca. Pokušavam povezati dijelove. Posuđe, zlatni tanjur, olupine…

- Nikad nisam vidio ništa poput ovoga. Ovaj put ipak ima smisla.

Osim ovog komada posuđa, Fizz je vidio na grebenu i jedan lanac no kako je bilo mračno izgubio ga je iz vida. No, ekipa sad zna da ima razlog ponovno se vratiti na isto mjesto.

Nalaze se na lokaciji na kojoj je brod potonuo 1622. godine. Tamo je pronađen zlatni tanjur. Tamo je pronađen i ovaj indijanski komad posuđa. Taj misterij treba riješiti, smatra Fizz.

Prema statističkim podacima, jedna trećina svega svjetskog zlata leži na dnu oceana. Španjolci su 300 godina pljačkali američko kopno i prevozili zlato u svoju zemlju. 

Postoje mnoge ideje o tome s kojeg broda bi mogao biti zlatni tanjur - s Atoche ili Margarite. Ti brodovi su potonuli 1622., samo 29 kilometara od ovog mjesta. Lovci na blago žele otkriti više o svemu.

Cijelu priču pogledajte u serijalu 'Ronjenjem do blaga', u petak u 20 sati na Planet Earth

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković