Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Čaj ubran usnama djevice ili rak iz automata, što bi radije?

Kina nikad nije bila na glasu kao zemlja gdje su zaštićena prava životinja. Teško se prihvaća i činjenica da su im psi posebna delicija, no redovito se pojavljuju proizvodi koji su toliko bizarni, da se mogu kupiti jedino ondje

Foto: 24sata Video
2 komentara

Bizarni proizvodi nisu vezani samo za životinje. Kina je posebna zemlja s vrlo specifičnom kulturom i još specifičnijim životnim navikama, koje ne prihvaćaju i ne shvaćaju svi. I to s dobrim razlogom. Ondje, naime na lokalnoj tržnici možete kupiti malu kornjaču, zlatnu ribicu ili guštera u sičušnom plastičnom "jastuku" napunjenom vodom. Namjena zapakiranih životinja je da ih djeca nose kao ukras za mobitel ili privjesak na ključevima. Roditelji ih masovno kupuju, jer koštaju kao nekoliko paketića bombona. Ipak, mnogi ih kupe zato da bi životinju pustili na slobodu.

POGLEDAJTE VIDEO: Sve ovo možete kupiti u Kini

Neki su proizvodi i usluge donekle razumljivi. Recimo, za vrijeme prometne gužve (koja je u Kini manje-više uvijek), možete unajmiti osobu koja će čuvati vaše mjesto u koloni. Osoba će sjesti u vaš automobil i kretati se sukladno ritmu kolone, dok će vas na željeno odredište odvesti motocikl.

Osim prometnih gužvi, Kina ima velikih problema sa zagađenjem zraka. Za vrijeme najviših stupnjeva štetnih tvari u zraku ne možete vidjeti nikoga bez maske na licu, a dosjetljivi ljudi sjetili su se hit-proizvoda - čistog zraka u limenci. Zrak dolazi u tri verzije, "natočene" u čistim kineskim regijama. Naravno, od zraka u limenci nema koristi, no Kinezi ga najvećim dijelom kupuju u znak protesta zbog (sve jačeg) zagađenja.

Oni koji ne žive u visoko urbaniziranim zonama, često se bave poljoprivredom, a uzgoj čaja spada u tu kategoriju. Jedan od najskupljih čajeva na svijetu zove se pandin čaj. Da skratimo, ako se ikad nađete u prilici da popijete skupocjeni pandin čaj, znajte da se on tako ne zove zbog slike pande na pakiranju. Analogija je ipak jasna - to je čaj koji je gnojen pandinim izmetom. Izmet pande koristan je zbog komadića bambusa koji panda konzumira, za koji se smatra da pridonosi prevenciji raka. Ukratko, neprobavljeni komadići bambusa u izmetu najvažnije su svojstvo. Kilogram osušenog čaja stoji više od petsto tisuća kuna.

Čaj je vrlo važan dio života Kineza, kako u konzumaciji, tako i u činjenici da im je jedan od glavnih poljoprivrednih dobara. Uzgajivači u provinciji Henan došli su na ideju da ispoštuju jedan od drevnih kineskih mitova. Davno su vjerovali kako čaj usnama ubiru dobre vile, pa su odlučili to iskoristiti danas. Umjesto vila unajmljuju djevice bez očitih rana ili ožiljaka na licu, s C veličinom košarica grudnjaka. One čaj beru svojim ustima, a ni u kojoj situaciji ne smiju ga direktno dodirnuti. Među uzgajivačima i kupcima vlada mišljenje da se čednost djevica prenosi na osobu koja čaj popije, piše Listverse.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message