Obavijesti

Video

Komentari 11

Sijali su smrt svuda oko sebe: Nije im strano ni ubijanje djece

Sijali su smrt svuda oko sebe: Nije im strano ni ubijanje djece
6

O njima se mnogo pričalo ali se nije uvijek sve do kraja saznalo. Neki od njih bili su prava noćna mora za policiju, ali i vojsku. Njih petero su najozloglašeniji narkobosovi u povijesti

VIDEO

Joaquín "El Chapo" Guzmán 

Šef je jednog od najozloglašenijih meksičkih narkokartela Sinaloa, koji se nerijetko sukobljava s ostalim kartelima u brutalnim obračunima u kojima su glave izgubili deseci ljudi.

El Chapo je već jednom uspio pobjeći iz zatvora. 2001. kada je izdržavao zatvorsku kaznu od 20 godina, uspio je nasamariti zatvorsko osiguranje skrivajući se u košari za prljavo rublje. Nakon toga je otkriveno da je El Chapo imao pomoć zatvorskih čuvara koji su nakon toga i osuđeni.

Nakon 13 godina bijega, uhvaćen je prilikom policijske racije 2014. Danima prije potrage, policijske snage su obavljale racije diljem Culiacana, prolazili sve kuće u kojima je Guzman boravio, u kojima su se nalazili tuneli slični ovome kojega je iskopao u zatvoru, kroz koje je bježao i nesmetano prelazio iz jedne kuće u drugu.

No, naposljetku je pronađen u kući u Mazatlanu, gdje je boravio sa ženom i njihovim kćerima blizankama. Guzman je poznat po svojoj sposobnosti da potplati ljude i lokalne vlasti koje su ga sigurno obavještavale o opasnim situacijama i na taj način ga spašavale od zatvora.

POGLEDAJTE VIDEO: Najveći narkobosovi u povijesti

Pokretanje videa...

00:57

Pablo Escobar

Bio je kolumbijski gangster, krijumčar kokaina i vođa Medellinskog narko kartela, a na vrhuncu svoje moći bio je službeno jedan od najbogatijih ljudi na svijetu. Kratko se bavio i politikom. Ubijen je dok je pokušavao pobjeći preko krovova susjednih kuća. Zbog njegovih obračuna sa protivnicima je stradalo 30 sudaca i više od 400 policajaca. 

No, njegov kartel je terorizirao i civile, kolumbijske inženjere, odvjetnike i ekonomiste. U borbi protiv drugih narko-liga, kartel je koristio profesionalne ubojice. Između ostalog, podmetnuli su eksplozivnu napravu u zrakoplov s ciljem ubojstva predsjedničkog kandidata Césara Gaviria. U eksploziji je poginulo 110 ljudi, ali ne i sam Gaviria, koji nije bio u zrakoplovu. Također, Medellinski kartel je terorizirao i medije, te su postavljali bombe u uredništva novina.

Griselda Blanco

Kolumbijska 'crna udovica'. Bila je nemilosrdna, brutalna, a vjerovalo se da je i psihotična.

Bila je poznata po tome da obožava pušiti 'crack' i da voli naručivati neobične atentate. Odgovorna je za 200 ubojstava među kojima i za smrt dvogodišnjeg djeteta. Na kraju su je ubili motociklisti.

Osiel Cárdenas Guillén

Meksički narkobos i vođa Zaljevskog kartela. Izvorno mehaničar.

Jednom prilikom izbili su sukobi u kartelu, gdje je on na kraju preuzeo kontroli ubivši svog prijatelja, i zbog toga je dobio nadimak "El Mata Amigos" - Prijatelj ubojica.

Frank Lucas

U samim počecima bio je sitni kriminalac koji se bavio prevarama na kocki i klađenju, dok ga pod svoje okrilje nije uzeo, tada poznati kriminalac,  ‘Bumpy’ Johnson. Iako je Johnsonu bio vozač, te obavljao manje bitne poslove, u glavi je kovao planove kako postati „veći igrač“. Nakon Johnsonove smrti, da bi postigao željeni cilj, morao je stati uz bok talijanskoj mafiji koja je držala monopol nad praktički cijelim New Yorkom.

Otputovao je u Bangkok, jer je želio nabavljati najkvalitetniji heroin koji je tada postojao, a nalazio se u takozvanom „Zlatnom trokutu“ točnije državama Tajlandu, Burmi, Laosu i Vijetnamu. I zaista, Frankov heroin, kojeg je nazvao „Blue magic“ bio je između 98% i 100% čist. Na kilogramu je imao 300 tisuća dolara čiste zarade, a na vrhuncu je samo u području kojeg je pokrivao zarađivao milijun dolara dnevno.

Danas je u invalidskim kolicima nakon automobilske nesreće te često tvrdi da se o njegovom životu i načinu poslovanja ne zna bar još 25% stvari.

- I nikad se neće saznati -  kaže Lucas.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Daniela Trbović: Jednom mi je gledatelj zaželio smrt
VELIKI INTERVJU

Daniela Trbović: Jednom mi je gledatelj zaželio smrt

Daniela Trbović poznata je televizijska voditeljica na HRT-u. Otkrila je kako je to biti na televiziji u 60-ima i zašto se 's drugačijim metrom mjeri muška i ženska ljepota na televiziji'. Pogledajte u intervjuu

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno