Obavijesti

Video

Komentari 4

Stručnjak za odgoj: Najvažnije riječi za dijete su 'mama i tata'

Stručnjak za odgoj: Najvažnije riječi za dijete su 'mama i tata'

Razgovarali smo s dr. Rankom Rajovićem, stručnjakom za odgoj djece. U 24 pitanja nam je otkrio koji savjet je dobio od svojih roditelja, ali i koje su najvažnije riječi koje djeca trebaju naučiti

Najbolji savjet koji sam dobio od roditelja je da se igram koliko hoću, rekao nam je doktor Ranko Rajović. To je pravo djetinjstvo, dodaje. Rajović je liječnik iz Novog Sada i autor NTC programa učenja. 

Priča kako je najveća razlika djece prije i sada u dosadi.

- Mi smo morali smisliti što ćemo raditi, a današnja djeca imaju televizore, video igrice, tablete... Ne znaju riješiti problem dosade - govori. To, prema njegovom mišljenju, dovodi do niskog praga tolerancije i stalnih frustracija.

POGLEDAJTE VIDEO:

Sve više djece je zarobljeno u virtualnom svijetu

Tvrdi kako djeci ne trebaju mobiteli do desete godine, a po mogućnosti, ni kasnije.

- Više nije riječ samo o mobitelu, već o kameri, internetu, društvenim mrežama... Roditelji trebaju shvatiti da djeci to nije potrebno. Ako im već date mobitel, ograničite im vrijeme. Roditelji mi se najčešće javljaju upravo s ovim problemom. Vidim da je jako puno djece zarobljeno u virtualnom svijetu - zaključuje dr. Ranko.

Roditelji nikako ne bi trebali djeci pisati domaću zadaću. To je najgora usluga koju im mogu učiniti, objašnjava. Osim toga, roditelji koji su previše zaštitnički nastrojeni svojoj djeci ne čine uslugu.

- Ne daju djeci da se penju i skaču da se ne bi ozlijedili, a najbolje igre za razvoj pokreta i mozga su upravo takve.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Trebamo mijenjati metodologiju učenja

- Djeca ne bi trebala učiti napamet. Trebamo koristiti inovativne metode koje su efikasnije. Nema smisla da uče nešto što će zaboraviti, nema smisla da uče za ocjenu. Dijete bi trebalo misliti, igrati se, učiti kroz igru - zaključuje.

 

Pratite serijal '24 pitanja' i pretplatite se na YouTube kanal 24sata

POGLEDAJTE SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM

Pokretanje videa ...