Obavijesti

Tech

Komentari 22

Hubble otkrio veliki plavi svijet na kojem pada kiša od stakla

Hubble otkrio veliki plavi svijet na kojem pada kiša od stakla
4

Ne ubije li vas vrućina, ubit će vas kiša: Temperatura je 1000 Celzijusa, a staklena kiša pada brzinom od 7000 km/h. Ovo je prvi egzoplanet kojem su izmjerili boju

VIDEO

Astronomi su u orbiti zvijezde udaljene 63 svjetlosne godine otkrili planet azurno plave boje, i to je prvi put da su uspjeli izmjeriti stvarnu boju nekog planeta izvan Sunčeva sustava. 

Kada bi na HD 189733b gledali iz blizine, podsjećao bi na Zemlju, koja se popularno naziva i 'plavi planet'. No ovdje sličnosti prestaju.

Ovaj plavi planet je plinoviti div koji se okreće jako blizu svoje zvijezde, a temperature na njemu su više od 1000 Celzijusa. Hubble i drugi teleskopi već su ga ranije proučavali. No, sada je ovo prvi planet kojem su izmjerili boju. 

Za plavu boju vjerojatno je zaslužna staklena kiša, odnosno kiša silikata u atmosferi koji reflektiraju plavo svjetlo. Da, i ta kiša pada ukoso, brzinom od 7000 km/h.

Ovo je jedan od bližih egzoplaneta, a njegova atmosfera puna je izmaglica i naglih izboja isparavanja. Bio je dobar kandidat za ovakva mjerenja jer pripada klasi 'vrućih Jupitera' koji su slični plinovitim divovima u našem sustavu, ali su jako blizu svojih zvijezda. 

Kako bi uspjeli razdvojiti boju planeta od njegove bliske zvijezde, znanstvenici su koristili spektrograf na Hubbleu kako bi ga snimali prije, tijekom i nakon prolaska ispred zvijezde. 

- Vidjeli smo da je pala razina svjetlosti u plavom dijelu spektra kada je planet prošao iza svoje zvijezde - kaže Tom Evans sa sveučilišta Oxford i dodaje da iz toga zaključuju da je planet plav, jer su sve ostale boje ostale na istim razinama. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama