Obavijesti

Tech

Komentari 146

Troje Hrvata je ušlo među 705 kandidata za misiju na Mars

Troje Hrvata je ušlo među 705 kandidata za misiju na Mars
5

Kiru Maras, Marka Lukića i Ivana Lehockog sad čeka razgovor pred Odborom za eliminaciju, a onda i život u izolaciji gdje će simulirati uvjete života na Marsu

VIDEO

Nije mi nikakav problem što ću na Marsu živjeti kraće nego na Zemlji. Jednom se ionako mora umrijeti, rekla je Kira Maras (35). Ona je jedna od troje Hrvata koji su ušli među 705 kandidata za misiju na Mars.

Put organizira nizozemska zaklada i to bi zapravo bio reality show koji bi pratio 24 kandidata u pripremama za Mars i njihov odlazak.

Kira, menadžerica u velikoj tvrtki u Hrvatskoj, je rekla da je nije nimalo strah.

- Već od najranijeg života živim s filmovima znanstvene fantastike i uvijek sam sanjala o putu u svemir. Strašno sam uzbuđena - kaže Kira.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U uži izbor prošali su i Marko Lukić (27) i Ivan Lehocki (35), koji je javnosti poznat iz “Big Brothera”. On je za marsovsku misiju već rekao: “Ne treba sva jaja trpati u istu košaru. Neka jaja mogli bismo staviti i na Crveni planet”. Marko Lukić, pak, sa sobom bi ponio samo sliku obitelji i olovku da zapiše doživljaje. Kako bi prošli u ovaj krug, morali su proći rigorozni liječnički pregled i dokazati da su zdravi k'o dren.

U tome su uspjeli i sad su na korak bliže velikom snu da zauvijek napuste Zemlju. Kandidate sad čeka razgovor pred Odborom za eliminaciju, a onda i život u izolaciji gdje će simulirati uvjete života na Marsu. Morat će naučiti živjeti u skučenom prostoru, uz ograničene količine vode i zraka te će morati sami uzgajati svoju hranu. Učit će kako popravljati stvari i kako se liječiti. Poslije će kandidate preseliti u izolaciju i za sada je plan da to bude negdje u arktičkoj pustoši.

Do jeseni ovaj broj od 705 kandidata smanjit će se na otprilike 100, a sljedeće godine krenut će obuka za šest grupa od po 4 kandidata, koji će postati zaposlenici Mars Onea. Tijekom obuke će moći otpasti cijeli timovi, ili kandidati koji se ne pokažu da su odgovarajući izbor za misiju, pojasnio je Norbert Kraft, glavni medicinski časnik projekta Mars One.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 146
VIDEO

Svaki sa svojim karakterom: Testirali smo Huawei Watch GT4
TROJAC NA TESTU

Svaki sa svojim karakterom: Testirali smo Huawei Watch GT4

GT4 dolazi u tri različita izdanja, ali s impresivnom baterijom koja radi do 14 dana s jednim punjenjem. Metalna kućišta s različitom obradom i bojama te remenjem, svakom satu daju i drugačiji fokus, no nedostaje i dalje velik broj aplikacija

Helikopter Ingenuity poslao je posljednju poruku s Marsa: 'On će sada biti testna platforma...'
ISTRAŽIVANJE CRVENOG PLANETA

Helikopter Ingenuity poslao je posljednju poruku s Marsa: 'On će sada biti testna platforma...'

Dosad je Ingenuity ukupno prešao oko 17 kilometara i letio na visini od 24 metra. Na Mars je stigao u veljači 2021. na roveru Perseverance
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle