Obavijesti

Sport

Komentari 250

U pritvoru: Oscar Pistorius je optužen za ubojstvo djevojke!

U pritvoru: Oscar Pistorius je optužen za ubojstvo djevojke!
20

Južnoafrički paraolimpijac Oscar Pistorius (26) upucao je djevojku u svome domu u Pretoriji misleći da je riječ o provalniku. Htjela ga je iznenaditi za Dan zaljubljenih...

VIDEO

Zvijezda Paraolimpijskih igara Oscar Pistorius (26) navodno je slučajno ubio svoju djevojku. Najpoznatiji svjetski paraolimpijac djevojku je između 4 i 5 sati ujutro upucao u svom domu u Pretoriji misleći da je u kuću ušao provalnik. 

Sky News javlja kako je ubijena djevojka Reeva Steenkamp (30), bivši model FHM-a. Potvrdila je to i manekenkina prijateljica i publicistica.

- Svi koji su je poznavali su shrvani tugom. Bila je anđeo, najslađe ljudsko biće koje postoji - rekla je Sarit Tomlinson.

Glasnogovornica policije Reutersu je otkrila da su u Pistoriusevoj kući pronašli mrtvu djevojku i oružje s kojim je ubojstvo počinjeno. Upucana je u ruku i glavu oko 4 sata ujutro, a preminula je od zadobivenih ozljeda. Policija je potvrdila da je Oscar priveden u policiju na ispitivanje te je i službeno osumnjičen za ubojstvo Reeve Steenkamp. Dodali su i kako u kući nije bilo tragova provale.

- Na mjestu ubojstva pronašli smo 9-milimetarski pištolj, a na ispitivanje smo priveli 26-godišnjeg muškarca - kratko je rekla glasnogovornica policije Katlego Mogale za Reuters.

Iako se Pistorius danas poslijepodne trebao pojaviti na sudu gdje bi se suočio s optužbom za ubojstvo, na sud će morati u petak, piše BBC. Do tada će vrijeme provesti u pritvoru. Južnoafrička policija navodi kako je u domu proslavljenog sportaša i prije bilo intervencija zbog obiteljskog nasilja. Engleski mediji, pak, javljaju kako je u kući Oscara Pistoriusa pronađen cijeli arsenal toplog i hladnog oružja. Od palica za baseball i kriket pa sve do revolvera, pištolja i automatske puške.

Sky News piše kako je djevojka htjela iznenaditi Pistoriusa za Valentinovo te ga je probudila rano ujutro. No Oscar je misleći da se radi o provali upucao djevojku u glavu i ruku. 

U Južnoj Africi visok postotak nasilja

Južnoafrička Republika jedna je od zemalja s najvišim postotkom nasilja na svijetu. Po uzoru na Sjedinjene Američke Države većina vlasnika svoje kuće čuvaju vatrenim oružjem u strahu od naoružanih provalnika. U tom dijelu Južnoafričke Republike provale u kuće i oružane pljačke su izrazito česte. Tako je samo u provinciji Guateng u 2011. godini zabilježeno čak više od 7000 oružanih pljački kuća. I sam Pistorius nedavno je Daily Mailu priznao da se boji provale u kuću. Njegovu kuću povremeno su čuvali zaštitari, no sumnja se da su i oni sami ponekad sudjelovali u pljačkama.

A što kaže zakon?

Zakon u Južnoafričkoj Republici predviđa samoobranu vatrenim oružjem. Objasnio ga je William Booth, odvjetnik koji je specijalist za kriminalno pravo u Cape Townu.

- Zakon kaže da imate pravo upucati nekoga ako ta osoba napada vas ili drugu osobu. Također ju imate pravo upucati čak i ako ta osoba nije naoružana vatrenim oružjem, nego samo sumnjate da će provalnik teško ozlijediti ili ubiti vas ili bilo koga u vašoj kući.

Postao prvi hendikepirani sportaš na OI

Oscar Pistorius rođen je bez obje potkoljenice, a ušao je u povijest atletike, ali i sporta općenito, kao prvi hendikepirani sportaš koji se uspio plasirati na Olimpijske igre. Pistorius je u Londonu trčao na 400 metara i uspio se čak plasirati u polufinale Igara pojedinačno te u finale štafete 4x400 metara. Oscar na obje noge ima karbonske proteze, a prije no što se plasirao na Olimpijske igre u Londonu osvojio je zlato na Paraolimpijskim igrama i postavio novi paraolimpijski rekord. Svijet atletike pozna ga kao 'blade runnera'...

Boravak u pritvoru mu nije stran

Pistorius je prije četiri godine već jednom proveo noć u zatvoru. Naime, 2009. godine Oscar je na svojoj zabavi djevojci koju nije želio pustiti u kuću vratima zalupio nogu. Ona ga je prijavila i Pistorius je završio na ispitivanju. Djevojka i njezin ljubavni partner posvađali su se usred tuluma u Oscarovoj kući, a nakon što ih je izbacio van, nastavili su svađu pred vratima. 

Mladić je otišao, a ona se poželjela vratiti na tulum. Ali dočekala su je zatvorena vrata. No cura nije odustajala, željela je ući po svaku cijenu i prepirka je potrajala. A završila je - bolno. Postavila je nogu na rub vrata, a Pistorius ih je snažno pokušao zatvoriti. Čim je bol malo popustila uzela je mobitel i nazvala policiju. Prijavila je Oscara Pistoriusa zbog napada i policajci nisu imali izbora. Priveli su momka kojem se zbog upornosti divi cijeli svijet i Pistorius je morao noć provesti u postaji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 250
VIDEO

Dinamo - Rijeka 0-0:  Prvi susret finala bez ispaljenog metka...
UZVRAT JE ZA TJEDAN DANA

Dinamo - Rijeka 0-0: Prvi susret finala bez ispaljenog metka...

Dinamo je u prvom poluvremenu prijetio preko Arbera Hoxhe, koji je pogodio gredu i imao još dvije dobre prilike. Rijeka je prvu pravu šansu imala u 59. minuti kada je Toni Fruk pogodio gredu

Besplatni prijenos: Gdje gledati finale Kupa Dinamo - Rijeka?
UŽIVO OD 19 SATI

Besplatni prijenos: Gdje gledati finale Kupa Dinamo - Rijeka?

Dinamo i Rijeka na Maksimiru igraju prvu utakmicu finala Hrvatskog nogometnog kupa, uzvrat je za tjedan dana na Rujevici. Prijenos je dostupan svim gledateljima putem YouTubea
Hajduk - Dinamo 1-1: Juniori "modrih" u derbiju na Poljudu osigurali novi naslov prvaka!
PRVA NL JUNIORI

Hajduk - Dinamo 1-1: Juniori "modrih" u derbiju na Poljudu osigurali novi naslov prvaka!

Dinamu je bio dovoljan remi u Splitu, do njega je došao i osigurao titulu tri kola prije kraja. Gosti su poveli u šestoj golom Koščevića, a Skoko u 53. sjajno pogađa za konačnih 1-1