Usred pregovora s Molom: Ina odlučila otpustiti 180 radnika | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 52

Usred pregovora s Molom: Ina odlučila otpustiti 180 radnika

Prvi je to put u povijesti da se u tvrtki provodi program zbrinjavanja viška radnika, i to protivno mišljenju Radničkog vijeća. Otkaze će podijeliti u skoro svim sektorima

VIDEO

Uprava Ine podijelit će 180 otkaza i to baš u jeku pregovora hrvatske Vlade i MOL-a oko dioničarskog ugovora, piše Novi list. 

Oni su rezultat racionalizacije poslovanja, a otkazi će biti podijeljeni u gotovo svim sektorima u Ini, uz izuzetak rafinerijske proizvodnje. 

Prvi je to put u povijesti Ine da se u tvrtki provodi program zbrinjavanja viška radnika i to protivno mišljenju Radničkog vijeća. 

Radničko vijeće je ocijenilo kako Uprava ničim nije objasnila razloge proglašavanja viška zaposlenih. Tvrde i da dio njih, prema Zakonu o radu, niti ne može biti proglašen viškom.

>>> Više pročitajte OVDJE

INA: Zbrinjavanje radnika nema veze s pregovorima

Program zbrinjavanja nije ni na koji način povezan s pregovorima, niti čini dio pregovora s obzirom da je isti bio prethodno pokrenut i odobren. Slijedom poslovne odluke kompanije racionalizacija radne snage temelji se na organizacijskim i tehnološkim promjenama, a kako bi kompanija i u narednom periodu nastavila biti stabilan poslodavac te kako bi dugoročno zadržala snažnu poziciju u hrvatskom gospodarstvu. Uprava Ine je u veljači 2013. pokrenula detaljnu analizu poslovanja te u srpnju odobrila predložene mjere poboljšanja učinkovitosti. Programom zbrinjavanja obuhvaćeno je 180 zaposlenika. 

Želimo naglasiti kako je kompanija osigurala otpremninu u visini od 75% bruto plaće po godini staža dok bi minimalna razina plaće koja bi se uzimala za izračun otpremnine bila 6.400 kn, što čini oba iznosa u prosjeku većima od iznosa dogovorenima Kolektivnim ugovorom i Zakonom o radu. Za otpremnine je rezervirano više od 43 milijuna kuna te one u prosjeku iznose oko 350.000 kn, sukladno postignutom dogovoru između Uprave i sindikata. Većina zaposlenika obuhvaćenih programom je administrativno osoblje, stoji u priopćenju Ine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 52

VIDEO

Josipovo tijelo i dalje leži u Dublinu: 'Ovo još nismo imali. Pitanje je tko će sve to platiti'
PRETUKLI GA DO SMRTI

Josipovo tijelo i dalje leži u Dublinu: 'Ovo još nismo imali. Pitanje je tko će sve to platiti'

Josip Štrok (31) je u ožujku nasmrt pretučen u Dublinu. Tijelo je još u Irskoj jer su njegovi rastavljeni roditelji podnijeli dva zahtjeva za povratak tijela

Muškarac šipkom napao mladu ženu u Splitu i seksualno ju napastovao - policija ga traži
POLICIJA MOLI ZA POMOĆ

Muškarac šipkom napao mladu ženu u Splitu i seksualno ju napastovao - policija ga traži

Osobe koje eventualno raspolažu s informacijama vezano uz ovaj događaj  pozivamo da dođu u najbližu policijsku postaju ili nazovu  policiju na broj 192, mole iz policije
Muškarac sa sjekirom napadao prolaznike kod navijačke zone u Hamburgu. Policija ga upucala
FOTO - UOČI UTAKMICE EURA

Muškarac sa sjekirom napadao prolaznike kod navijačke zone u Hamburgu. Policija ga upucala

Napadač je kod sebe imao i zapaljivu napravu poput Molotovljevog koktela. Napadač je ozbiljno ozlijeđen i pruža mu se liječnička pomoć.