Komentari 0

Bogatstvo oblika, okusa, mirisa, struktura i sastojaka

Bogatstvo oblika, okusa, mirisa, struktura i sastojaka

PAN-PEK u svakoj od pet propisima utvrđenih skupina kruha ima iznimno brojne i kvalitetom priznate reprezente koje razvija temeljem 25-godišnjeg iskustva i znanja

Još polovicom druge polovice prošloga stoljeća birali smo između bijelog, polubijelog i crnog i, tu i tamo, pokojeg „kuružnjaka“ ili raženog. A danas, nakon samo tridesetak godina, zalutate li ili ciljano uguglate www.panpek.hr pod linkom Proizvodi/Kruh otvori vam se više od trideset vrsta kruha, ne računajući njihove inačice po obliku i veličini. Užitak izbora za potrošača, a nerješivi problem za autora teksta koji u propisanu količinu slovnih mjesta mora smjestiti svo to nenadmašno bogatstvo oblika, okusa, mirisa, struktura, sastojaka, izgleda, boja, ili, stručno, senzorskih svojstava koja moraju odgovarati pojedinoj vrsti pekarskih proizvoda, kako nalaže hrvatski Pravilnik o žitaricama, mlinskim i pekarskim proizvodima, tjestenini, tijestu i proizvodima od tijesta. Prema odredbi toga pravilnika prema vrsti upotrijebljenih sastojaka i načinu izrade kruh se razvrstava u pšenični, raženi, kruh iz drugih krušnih žitarica, miješani i kruh posebnih vrsta. Upravo tvrtka PAN-PEK u svakoj od ovih pet vrsta kruha ima iznimno brojne i kvalitetom poznate i priznate reprezente koje razvija temeljem gotovo 25-godišnjeg iskustva i stručnog znanja, poglavito u procjeni tržišnih i nutricionističkih trendova i očekivanja potrošača. A kada je o kreaciji novih proizvoda riječ u proteklih četvrt stoljeća PAN-PEK- ov  je proizvodni program često bio „šalabahter“ drugim sudionicima proizvodnje kruha u Hrvata.  

Kada smo već kod nutricionističkih trendova i plasmana novih, recepturom i načinom izrade jedinstvenih kruhova, svakako u svakodnevnu kupnju u PAN-PEK- u uvrstite i „nešto za probu“ – Bakinu pogaču, kruh bez E brojeva, pripravljen tradicionalnim postupkom uz dodatak pomno biranih sastojaka koji jamče svježinu i aromatičan okus temeljen na kombinaciji pšeničnog brašna i kiselih tijesta, ili pak Proteinski „večernji“ kruh , u pakiranju od 260 grama, koji sadrži nevjerojatno visokih 26,5  posto proteina i senzacionalno niskih 4,9 posto ugljikohidrata.

Posebnim vrstama PAN-PEK- ovih kruhova još ćemo se vratiti jer pažnju zaslužuju i neki kruhovi iz tzv. osnovnih vrsta, primjerice pšenični kruhovi koji sadržavaju više od 90 posto pšeničnog brašna – Domaći bijeli kruh (štruca i kalup), Specijal bijeli, Primorska peka, Slavonski, Francuz Rustik, Bijeli Baguette, te polubijeli u štruci i Peka mala. Iz bogate palete raženih i raženih miješanih kruhova, izdvajamo Bavarski kruh s dodatkom prženog ječmenog slada, Finski kruh sa sjemenkama suncokreta, Korica kruh, Seljački kruh i raženu ciabattu. Izniman ugled kod potrošača uživaju i „kuruzni i kuruzni miješani“ kruhovi poput već kultne Zagorske kore, zatim Zlatne štruce, te kukuruznih miješanih baguetta i ciabatte i okruglog Domaćeg. Među kruhovima koji se proizvode iz drugih krušnih žitarica posebno valja izdvojiti Heljdin kruh, miješani kruh od heljdinog brašna i koncentrata s dodatkom ječmenog slada, sve popularniji kruh, posebice kod „zahtjevnijih“ potrošača. 

Oni „koji ništa ne prepuštaju slučaju“ i koji svoju prehranu temelje i na dokazanim prehrambeno-tehnološkim postulatima zasigurno će izabrati neku od ovih PAN-PEK- ovih „perjanica“ – Domaći kruh sa sjemenkama, Graham kruh iz cijelog zrna, Kruh sa suncokretom koji osim sjemenki sadržava i prženo pšenično sladno brašno, „raspucani“ Krumpirov kruh s 12 posto krumpirovog brašna, višestruko nagrađivanu Lovačku koru sa 6 posto sjemenki i dodatkom prženog pšeničnog sladnog brašna ili nutritivno iznimno vrijedni Zrnati kruh. 

Posebna napomena potrošačima – postoji velika vjerojatnost da u ovom tekstu nije izrijekom spomenut neki od kruhova koji značajno doprinosi pozicioniranju PAN-PEK- a među lidere pekarske proizvodnje, ne samo u Hrvatskoj. Provjeru ove teze moguće je obaviti svakodnevno u više od četrdeset specijaliziranih tvrtkinih dućana i više od dvjesto drugih prodavaonica hrane i u nekoliko velikih trgovačkih centara.

Dobar tek želi Vam PAN.PEK!