Komentari 0

Češka traži od Europske Unije pomoć u prihvatu izbjeglica

Češka traži od Europske Unije pomoć u prihvatu izbjeglica

Više od 102.000 ukrajinskih izbjeglica prijavljeno je u Češkoj nakon ruske invazije 24. veljače, rekla je, ali njihov stvarni broj je "sigurno 200.000

Češka je zatražila od Europske unije 25 modularnih zgrada za smještaj 50.000 ukrajinskih izbjeglica jer su njezini resursi gotovo iscrpljeni, rekao je u subotu češki ministar unutarnjih poslova Vit Rakušan.

"Zatražili smo 25 humanitarnih kampova za 2.000 izbjeglica po kampu", rekao je, a prenosi novinska agencija ČTK.

POGLEDAJTE VIDEO

Glasnogovornica glavne vatrogasne uprave - koja ima veliku ulogu u prijevozu i prihvatu izbjeglica - Pavla Jakubova ocijenila je da je "mogućnost smještaja (izbjeglica) Češke gotovo iscrpljena".

Više od 102.000 ukrajinskih izbjeglica prijavljeno je u Češkoj nakon ruske invazije 24. veljače, rekla je, ali njihov stvarni broj je "sigurno 200.000".

>>RAT U UKRAJINI IZ MINUTE U MINUTU PRATITE OVDJE<<

Ova zemlja s 10,7 milijuna stanovnika ima ukrajinsku zajednicu s oko 200.000 ljudi koji uglavnom rade u graditeljstvu, kao njegovateljice i kućne pomoćnice.

"Pokušavamo osigurati više prihvatnih kapaciteta, ali smo se postupno našli u situaciji da možemo organizirati samo hitni prihvat izbjeglica", rekla je Jakubova.

"Zbog toga ljude moramo slati u športske dvorane, hale i slično" pa im smještaj neće biti udoban, dodala je.