Obavijesti

News

Komentari 39

Svjedok: Preporuka za zgradu u Planinskoj došla je odozgo

Svjedok: Preporuka za zgradu u Planinskoj došla je odozgo
5

Bivšeg premijera Ivu Sanadera terete za nezakonitu prodaju Fiolićeve zgrade u Planinskoj ulici Ministarstvu regionalnog razvoja po znatno višoj cijeni od tržišne

VIDEO

Na suđenju za Planinsku svjedočio je Božidar Longin. On je od 2005. do 2008. bio član Uprave Hrvatskih šuma. Šef uprave je bio Darko Beuk koji mu je davao zadatke. Tih godina, 2005. i 2006., Hrvatske šume su odlično poslovale i imale su dosta novaca. Kako su bile smještene u iznajmljenom prostoru i plaćale najamninu odlučili su riješiti smještaj.

- Krenuli smo u široku akciju traženja adekvatnog prostora, formirali smo šire povjerenstvo, imali više rješenja vezano za kupnju. Razmišljali smo o izgradnji poslovne zgrade i to imali smo nekoliko opcija. Razmišljali smo o kupnji zgrade u kojoj je danas Ministarstvo znanosti, o izgradnji u vojarni na Borongaju, a jedna lokacija je bila iza Jaruna prema Savi - rekao je Longin.

U Upravu Hrvatskih šuma 2006. imenovan je i Mate Štimac. On je Longinu u neformalnom razgovoru rekao kako bi Hrvatskim šumama najbolje odgovarala zgrada u Planinskoj ulici iza Veterinarskog fakulteta.

Rekli mu da ode pogledati zgradu u Planinskoj

- Nakon nekog vremena Beuk mi je rekao da ne trebamo dalje tražiti i da je najbolja zgrada veterinarije u Planinskoj. Rekao mi je da je preporuka došla odozgo i da odem pogledati kako to izgleda. Otišao sam vidjeti i rekao da ta lokacija nije primjerena i da zgrada nije u dobrom stanju i da treba još puno uložiti, da tvrtka naše reputacije treba biti smještena na nekoj boljoj lokaciji. Činilo mi se malo kako nije trebalo biti. Rekao sam da zgrada nije u redu i da po cijenu otkaza to neću dopustiti. Beuk mi je rekao da je cijena 25 milijuna kuna i da će on nastojati spustiti cijenu, no da će 200 kvadratnih metara ostati centru za rasplod. Ja sam smatrao da zgrada ne vrijedi ni 15 milijuna kuna - rekao je. 

- Desetak dana nakon svađe Beuk me pozvao i rekao mi 'Uspio sam to nekako maknuti'. Nije mi rekao s kim je razgovarao o tome - nastavio je svjedok.

- Kasnije sam nekoliko puta pitao za preseljenje, ali rekli su mi da to toga neće doći  - rekao je Longin.

Prisjetio se i neugodnosti koje je 2006. doživio dok je s Beukom bio na velikom stranačkom skupu HDZ-a u Karlovcu.

- Beuka nije bilo jedno pola sata, a kad se vratio sav se stisao. Potpuno je zanijemio, činilo se da ne diše. Kad sam ga više puta pitao što je bilo samo mi je rekao pa mi smo već smijenjeni. Izvikalo se na nas da smo uzeli opremu HTZ 4s. Kada smo odlazili pored nas je prolazio Božo Biškupić i rekao 'pa što ste to vas dvojica napravili' - rekao je Longin.

Longin ne može navesti tko je bio na sastanku o kojem je pričao Beuk, no Petar Čobanković je rekao da je na sastanku bio on, Sanader, Beuk i još neki dužnosnici stranke. 

Svjedok: Sanader me poslao da pitam Fiolića tereti li ga u predmetu

Nakon Longina, na klupu za svjedoke sjeo je vlasnik građevinske tvrtke Marijan gradnja, Marijan Horvat. Rekao je kako Stjepana Fiolića poznaje već 18 godina i da je sa svojom tvrtkom kod njega radio sve građevinske radove. 

- Preko Stjepana Fiolića upoznao sam i Ivu Sanadera. Znao sam u Kozarčevu voditi dečke da mu počiste dvorište, pokose travu, a sam sam u kući Ive Sanadera ugradio sef. To je počelo dok je još bio premijer, a završilo nakon mjesec dana kad je već dao ostavku - rekao je Horvat.

Dodao je da i da je, kad je Fiolić završio u pritvoru, dobio poziv od Sanaderovog odvjetnika Gorana Suića da dođe kod njega u njegovu kancelariju. Tamo ga je, tvrdi, dočekao Sanader i rekao da ode kod Fiolića koji treba izaći taj dan iz pritvora i vidi da li ga tereti u ovom predmetu

Rekao je da je otišao kod njega i pitao ga, a on mu je odgovorio 'nije to tvoj posao i ne miješaj se u to'.

No, na ispitivanju u USKOK-u 15. lipnja 2012. rekao je kako ga je nazvao Goran Suić i rekao da ode kod Fiolića i pita ga je li teretio Sanadera. 

Prodanović: Iskaz je lažan

- Današnji iskaz svjedoka je lažan. Svjedok s veće vremenske distance iznosi više detalja. U odnosu prema Ivi Sanaderu USKOK je vrlo ažuran i apsolutno je nevjerojatno da bi to propustio unijeti u zapisnik - tvrdi Čedo Prodanović, Sanaderov odvjetnik. 

Ključar: Fioliću sam posudio bijeli kombi

Danas je svjedočio i Ivan Ključar koji je servisirao klime i rashladne uređaju u Fiolićevim mesnicama. Rekao je kako je Fioliću 2010. posudio svoj bijeli kombi, te ga tom prigodom nije pitao za što mu treba.

- Popodne sam mu posudio kombi, a navečer ga je vratio - rekao je.

Suđenje se nastavlja u četvrtak kada bi trebali svjedočiti Katica Fiolić i Mato Štimac. 

Zadnje ročište bilo u rujnu

Na Županijskom sudu u Zagrebu nastavlja se suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Planinska. Zadnje ročište je bilo u rujnu.

Sanadera terete za nezakonitu prodaju Fiolićeve zgrade u Planinskoj ulici Ministarstvu regionalnog razvoja po znatno višoj cijeni od tržišne. Sanader je nakon nezakonite kupoprodaje od Fiolića navodno primio više od 17 milijuna kuna provizije. 

Uz Sanadera i Fiolića, na optuženičkoj klupi je Mladen Mlinarević, koji je 2009. preuveličao vrijednost nekretnine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 39

VIDEO

Hrvatsku bi mogao pogoditi lipanjski monsun. Evo što je to
NESTABILNO VRIJEME

Hrvatsku bi mogao pogoditi lipanjski monsun. Evo što je to

Što je lipanjski monsun o kojem piše Istramet? Radi se o meteorološkom fenomenu s izraženim padalinama i mogućim poplavama. Kako pišu, stabilizacija vremena trenutno nije na vidiku

Stanje na cestama: Kolone i zastoji na A2, nesreća na Braču, gužva i na staroj karlovačkoj
VOZITE OPREZNO!

Stanje na cestama: Kolone i zastoji na A2, nesreća na Braču, gužva i na staroj karlovačkoj

Uoči Dana državnosti i Tijelova mnogi su se zaputili na produženi vikend na more zbog čega je na autocesti nastao potpuni kaos zbog niza prometnih nesreća
VIDEO Teška nesreća na A1 kod Draganića: Auto izletio s ceste i prevrnuo se, troje ozlijeđenih
HITNA POMOĆ NA TERENU

VIDEO Teška nesreća na A1 kod Draganića: Auto izletio s ceste i prevrnuo se, troje ozlijeđenih

Karlovačka policija je potvrdila da je zaprimila dojavu o prometnoj nesreći na autocesti A1 u blizini odmorišta Draganić. U nesreći je sudjelovao jedan auto koji je izletio s ceste i prevrnuo se. Ozlijeđeno je troje ljudi, a težina ozljeda za sad nije poznata. Iz HAK-a javljaju da se zbog nesreće u smjeru Dubrovnika vozi u dvije prometne trake uz ograničenje brzine od 60 km/h. Mole vozače da voze oprezno.