Obavijesti

News

Komentari 117

Karamarko: Ja nisam doušnik Udbe, već žrtva te organizacije

Karamarko: Ja nisam doušnik Udbe, već žrtva te organizacije
10

Tomislav Karamarko na sudu od tjednika Nacional traži odštetu jer je objavio intervju s Josipom Manolićem u kojemu ga je on nazvao ''doušnikom Udbe''

VIDEO

U potpunosti niječem da bih bio doušnik Udbe, rekao je u ponedjeljak Tomislav Karamarko na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu dodavši da ostaje kod tužbenog zahtjeva protiv Nacionala u kojem traži 200.001 kunu odštete zbog teksta koji je 2. lipnja objavljen u tom tjedniku, a u kojemu ga je Josip Manolić prozvao ''doušnikom Udbe''. 

- Taj tekst mi je naštetio čineći nelagodu meni i mojoj obitelji. Zbog njega su me ljudi počeli promatrati drugim očima, a u Drnišu su mi vikali 'Udba, Udba!' - rekao je Karamarko.

Dodao je kako se, dok je bio ministar, između ostalog počeo baviti i komunističkim zločinima te da je otvorio pitanje lustracije.

- Očito je gospodin u poodmaklim godinama pun straha i smatra se ugroženim pa je osjetio potrebu da uzvrati udarac. To se poklopilo s političkom kampanjom i to je netko očito iskoristio no ne mogu reći tko, kada i kako - rekao je Karamarko.  

Posebno ga je pogodila tvrdnja da je doušnik Udbe zato što je, kaže, bio žrtva iste organizacije.

- Od 1982. do 1984. godine bio sam žrtva Udbe. Kao student proglašen sam klerofašistom, a nakon audijencije kod Pape upali smo u prethodnu operativnu obradu Udbe. Skupina nas mladih okupljali smo se u crkvi Svete Katarine u Frankopanskoj i Palmotićevoj. Znali smo i zapjevati 'Ustani bane' i 'Vilo Velebita', a išli smo i u Mariju Bistricu na hodočašće. Sve je kulminiralo hodočašćem i audijencijom kod Svetog oca 1981. i 1982. da bi mi u siječnju '84. i formalno oduzeli putovnicu - kazao je.

Dodao je kako će novac od odštete donirati u dobrotvorne svrhe dječjem domu u Nazorovoj ili bolnici u Klaićevoj. 

Na pitanje obrane da li mu je narušeno i duševno zdravlje, kao što je tvrdio u tužbenom zahtjevu, rekao je da nije, nego da osjeća nelagodu jer ga svi gledaju kao špijuna komunističke službe

Podsjećamo, nakon autoriziranog intervjua Josipa Manolića u Nacionalu Karamarko od uredništva tjednika potražuje odštetu zbog povrede časti, ugleda i dostojanstva te povrede osobnosti za duševno zdravlje. 

Suđenje se nastavlja 11. siječnja, kada bi trebala svjedočiti autorica intervjua. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 117

VIDEO

Kamionom usmrtio djevojčicu u Dugom Selu. Susjeda: 'Išla je u školu. Čuli smo strašan udarac'
TRAGEDIJA KRAJ ZAGREBA

Kamionom usmrtio djevojčicu u Dugom Selu. Susjeda: 'Išla je u školu. Čuli smo strašan udarac'

Oko 12 sati u Rugvičkoj ulici dijete je smrtno stradalo u prometnoj nesreći u kojoj je sudjelovao kamion. U tijeku je očevid, kratko je objavila zagrebačka policija. Neslužbeno doznajemo da se radi o curici

VIDEO Olujno nevrijeme stiglo u Hrvatsku: Vjetar čupao stabla, neka mjesta ostala bez struje
UPOZORENJE DHMZ-A

VIDEO Olujno nevrijeme stiglo u Hrvatsku: Vjetar čupao stabla, neka mjesta ostala bez struje

SAMOBOR - Olujni vjetar slomio je dreveće koje je palo na cestu kod Samobora i otežala promet. - Stabla su pala na ulazu u Samobor, odnosno izlaz Bobovica sa autoceste ispred Bregane - rekao nam je čitatelj. Velika promjena vremena s jakom kišom i olujnim vjetrom već je u ponedjeljak poslijepodne i navečer stigla u neke krajeve naše zemlje. Za središnji i istočni dio Hrvatske oglašen je narančasti meteoalarm zbog grmljavinskog nevremena. Za ostatak zemlje oglašen je žuti meteoalarm zbog grmljavine. U nekim mjestima nema struje.
FOTO Dvor pogodilo nevrijeme: 'Led je stukao sve što je stigao, nosilo je i trgalo nam krovove!'
LED VELIČINE ORAHA

FOTO Dvor pogodilo nevrijeme: 'Led je stukao sve što je stigao, nosilo je i trgalo nam krovove!'

Čitatelj nam je poslao fotografije nevremena koje je pogodilo Unčane u općini Dvor u ponedjeljak poslijepodne. DHMZ je poslao posebno upozorenje za dvije regije u utorak