Obavijesti

News

Komentari 603

Priveli su Nadana Vidoševića, uhićena i šefica financija HGK

Priveli su Nadana Vidoševića, uhićena i šefica financija HGK
7

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore osumnjičen je za zlouporabu položaja i ovlasti u sklopu afere izvlačenja 32 milijuna kuna iz te gospodarske institucije

VIDEO

Policija je u utorak ujutro uhitila Nadana Vidoševića zbog sumnje za zlouporabu položaja i ovlasti. Predsjednik Hrvatske gospodarske komore osumnjičen je u sklopu afere izvlačenja 32 milijuna kuna iz HGK.

Vidoševića su priveli oko 7 sati ispred prostorija Kraša. 

Do 2011. bio je predsjednik uprave Kraša, no tada se povukao s te funkcije zbog bolesti te je imenovan za savjetnika uprave. Vidoševićevo uhićenje dio je korupcijske afere Remorker, čija se mreža počela rasplitati prije mjesec dana kada je uhićena Zdenka Peternel, njegova “desna ruka”, potpredsjednica HGK. Nju terete da je u ime HGK potpisivala fakture za usluge koje nisu isporučene i s poduzetnikom Davorom Komeričkim iz Komore protuzakonito izvukla 32 milijuna kuna.

Pod istragom se našao i Igor Premilovac koji je sve priznao.

Vidošević je bio na obavijesnom razgovoru u policiji, a tijekom dana trebao bi biti sproveden u USKOK. Prema prvim informacijama, tužitelji su, čini se uspjeli dokazati da je na vrhu piramide isisavanja novca iz HGK bio vječni predsjednik Komore, Vidošević. 

Istražitelji su jutros bili i u zgradi HGK, a pretražena je i Vidoševićeveva kuća. On sam je prisutan na pretresu.

Večernji list javlja da je na obavijesni razgovor privedena i voditeljica službe za računovodstvo Josipa Mladinov. U HGK rekli su kako je ona samo izvršavala naloge koje su joj davali Peternel i Vidošević 

HGK: Sve organizacijske jedinice funkcioniraju normalno

Hrvatska gospodarska komora je medijima poslala priopćenje u kojem piše:

Sve organizacijske jedinice HGK funkcioniraju normalno i obavljaju planirane aktivnosti, unatoč istražnim radnjama koje se u ovom trenutku provode u Komori.

Možemo potvrditi da se provode istražne radnje nad predsjednikom HGK Nadanom Vidoševićem i voditeljicom Službe za financijsko-računovodstvene poslove Josipom Mladinov te u ovom trenutku, u interesu istrage, to nismo u mogućnosti komentirati. 

Nadzorni i Upravni odbor HGK sastat će se sutra i donijeti odgovarajuće odluke.

Pravovremeno ćemo izvještavati javnost o svim daljnjim postupcima.

Kraš: Imamo premalo informacija pa ne možemo komentirati istragu

I Kraš je poslao priopćenje u kojem piše:

- Kraš d.d. i Uprava Kraša o cijelom su slučaju informirani isključivo iz medija te raspolažu s premalo informacija da bi mogli komentirati istragu koja je u tijeku, a koja se odnosi na drugi pravni subjekt.

Članovi Skupštine žele njegovu smjenu

U istraživanju tjednika Lider od prošlog tjedna, 12 od 76 članova Skupštine HGK javno se izjasnilo za Vidoševićevu smjenu. Mnogi članovi, iako to javno ne žele reći, smatraju da Vidošević mora ponuditi uvjetnu ostavku jer su za njegovu instituciju, u kojoj "odrađuje" već peti četverogodišnji mandat, u posljednje vrijeme vezane razne afere, prije svega ona za njegovu najbližu suradnicu Zdenku Peternel i pronevjeru 32 milijuna kuna iz HGK, trošenje novca Komore na vrijedne umjetnine, zbog čega je policija nedavno pokrenula istragu, a dodatnu sumnju javnosti potpiruje i nimalo skromno bogatstvo Nadana Vidoševića. 

Istraživali umjetnine u HGK

Policija je u HGK krajem listopada istraživala 107 slika i skulptura koje je HGK kupila između 2005. i 2009. godine. Sumnja se da je baš u to vrijeme Zdenka Peternel, osumnjičena djelatnica Komore izvlačila milijune poreznih obveznika. Ukupna vrijednost te zbirke iznosi 4,9 milijuna kuna. Komora u svom vlasništvu ukupno ima 790 umjetnina.

"Bilo bi normalno da me pozovu u USKOK"

Nadan Vidošević je prije dva tjedna rekao kako u USKOK-u nije bio, ali očekuje da će ga pozvati. Istaknuo je kako bi bilo normalno da se obavi razgovor s njim i s ostalim kolegama. 

Prije mjesec dana su inače zbog iste afere uhićeni Zdenka Peternel i Davor Komerički. Komerički je osigurao firme koje su ispostavljale fiktivne račune dok je Igor Premilovac bio zadužen za prebacivanje novca u inozemstvo, podizanje gotovine i vraćanje tog novca u Hrvatsku. Komerički je, piše Dnevnik.hr u ponedjeljak navečer pušten iz pritvora. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 603
VIDEO

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime
ČUDO NA SVETOM DUHU

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime

Iako beba službeno nema ime, dr. Alfirević nam je otkrio kako dječačića zovu Ivan, po doktoru koji ga je zaprimio te noći

Slovački ministar demantirao je nagađanja: 'Operacija traje već tri sata, Robert Fico je kritično!'
NAPADAČ UHIĆEN

Slovački ministar demantirao je nagađanja: 'Operacija traje već tri sata, Robert Fico je kritično!'

Kako javljaju slovački mediji, upucan je nakon izlaska sa sjednice Vlade. Navodno je upucan s više hitaca u prsa i trbuh, napadač je uhićen...
Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić  i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija
'NIKAD JE NE BI OSTAVIO'

Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija

Za nestanak je obitelj saznala kad su ih nazvali iz vrtića da nitko nije došao po djevojčicu. U sve se uključila i policija. Obitelj moli, ako ga je netko vidio da javi njima na broj 097/670-1528 ili policiji na 192