Obavijesti

Dođite i uvjerite se u prekrasne ljepote sjevera Crne Gore

Dođite i uvjerite se u prekrasne ljepote sjevera Crne Gore
4

Premda mala, Crna Gora, zemlja s oko 650 000 stanovnika, ima čak pet nacionalnih parkova: Skadarsko jezero, te četiri u planinskom dijelu zemlje - Lovćen, Durmitor, Prokletije i Biogradska gora.

"Crna Gora je za one željne adrenalina", kaže Ivo Kožul, planinar, pustolov i ljubitelj prirode iz Zagreba.

Taj je mladić obišao cijelu nekadašnju Jugoslaviju uzduž i poprijeko (osim Makedonije), ima mnogo starih i novih prijatelja u tim državama i mišljenja je da bi ljudi najprije trebali upoznati svoju bližu okolinu, pa tek onda krenuti na putovanja u daleke zemlje.

"Zato se rado odazovem na pozive, ako se nađe vremena, bilo da je u pitanju planinarenje ili samo posjeta".

Ivo je aktivan planinar i član PSD »Velebit«, sudionik mnogih uspona u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Austriji, a nedavno je, u okviru projekta internetske promocije crnogorskog turizma koje crnogorsko Ministarstvo turizma ove godine realizira radi privlačenja gostiju iz regije (www.izmedjuplaninaimora.com), kao gostujući bloger posjetio i Crnu Goru.

U svoju crnogorsku avanturu Ivo je krenuo od Nikšića, grada od oko 75 000 stanovnika, koji mu je bio najpoznatiji po Nikšićkom pivu. Taj grad povezuje primorje i planinski dio Crne Gore. Već oko 55 km od Nikšića prema sjeveru, na samo oko pola sata od gradske gužve, nalazi se naselje Brezna, gdje je otvoreno prvo od mnogobrojnih crnogorskih etnosela - »Montenegro«.

O njemu možda i ne treba trošiti riječi – nema medija u regiji koji nije pisao o izboru najvećeg muktaša organiziranog baš u tom selu ove i prošle godine. Dosad su natjecatelji bili iz Crne Gore, ali iz etnosela najavljuju da će dogodine pravo sudjelovanja u natjecanju »Ima kruha i bez motike« imati i gosti iz inozemstva. Valja se pripremiti za jednu dobru turu ležanja – ovogodišnji pobjednik je za nagradu od 200 eura ležao 32 sata, bez prekida.

"Montenegro", poput mnogih drugih etnosela u Crnoj Gori, nudi smještaj u bungalovima ili šatorima, a hrana je domaća, organska s obližnjih seoskih farmi.

Posebna je poslastica za posjetitelje crnogorski skorup, odnosno kajmak, bez kojeg se u selima sjevernog dijela Crne Gore ne može. Uza skorup, ne odbijajte ni kačamak!

Avantura na vodi

Nevjerojatnu pustolovinu posjetitelji Crne Gore mogu doživjeti i odlaskom na rafting Tarom. Dobra početna lokacija za to je gradić Plužine, smješten na obali Pivskog jezera.

Ako nemate vremena za višednevnu avanturu, možete uživati u jednodnevnom splavarenju od Brštanovice do Šćepan polja, što je oko osamnaest kilometara. Tura traje tri do četiri sata, a na tom je dijelu 21 brzak, od ukupno 50 koliko ih ima na Tari, rijeci s najdubljim kanjonom u Europi.

Osim za rafting, Plužine su dobra polazna točka i za istraživanje i upoznavanje kanjona Pive, Komarnice i Sušice.

Za alpiniste i one koji žele iskušati svoje mogućnosti pravi je izazov kanjon Nevidio. Kanjonom su prvi put prošli članovi PSD "Javorak" iz Nikšića 1965. godine.

Iako širina kanjona na pojedinim mjestima ne prelazi metar, neki se njegovi dijelovi prolaze samo s pomoću alpinističke opreme, a ponegdje morate skakati sa stijena visokih nekoliko metara u vodu. Damir Petkovski iz Bora u Srbiji, koji je poput Ive ljetos posjetio Crnu Goru kao gostujući bloger, dokazao je da kroz Nevidio možete proći čak i ako ste neplivač!

Robinzonski život

Da je slogan "divlja ljepota", koji Nacionalna turistička organizacija Crne Gore rabi za promociju zemlje, opravdan, svjedoči i postojanje mjesta gdje se možete osjećati poput Robinsona Crusoea.

Na samo pola sata vožnje Pivskim jezerom od Plužina nalazi se na kamp skriven u šumi i teško uočljiv s jezera

"Mjesto koje osvaja na prvi pogled", zapisao je Ivo Kožul o kampu, koji jamči apsolutni mir i izoliranost, "jer ako bi se itko i usudio doći pješke, morao bi svladati planinu koja se izdizala iznad njega, što bi trajalo nekoliko sati""Mjesto kao iz filmova", dodaje.

U kampu je zasad samo jedna brvnara na kat, u kojoj se može prespavati, postoji i mjesto za pripremu roštilja i hrane te mjesto gdje se može sjesti, ručati i odmoriti. A sve to s pogledom na Pivsko jezero, najveće umjetno jezero u Crnoj Gori, dugo 45 km i na pojedinim mjestima duboko i do 200 metara.

Što kriju crnogorske planine

Premda mala, Crna Gora, zemlja s oko 650 000 stanovnika, ima čak pet nacionalnih parkova: Skadarsko jezero, te četiri u planinskom dijelu zemlje - Lovćen, Durmitor, Prokletije i Biogradska gora. Svaki je atraktivan na svoj način, no ljubiteljima planinarenja sigurno su najatraktivnija posljednja tri.

Samo je gradić Žabljak, koji se nalazi u sredini Durmitora na 1450 metara nadmorske visine i najviše je urbano naselje na Balkanu, okružen s 23 vrha iznad 2200 metara, odnosno četrdeset vrhova viših od 2000 metara. Ako ne planirate uspon na Bobotov kuk (2525 m), na Žabljaku možete uživati i u vožnji biciklom kroz četinarsku šumu do, recimo, Zminjeg jezera (1520 m) ili u šetnji obalom Crnog jezera, koje se nalazi na 2,5 km od Žabljaka i najpoznatije je među osamnaest prirodnih, ledenjačkih jezera koliko ih ima na Durmitoru.

Oni željni postignuća, mogu se uputiti na Prokletije, prema Gusinju, odakle se mogu popeti na najviši planinski vrh Crne Gore – Zlu Kolatu (2534 m).

U plavsko-gusinjskom kraju postoji četrdeset označenih planinarskih staza koje vode do skrivenih ledenjačkih jezera. Najljepše je među njima Hridsko jezeto, u okolici Plava, koje se nalazi na 2000 m nadmorske visine.

Dok osvajate planinske vrhove, ne propustite Oko Skakavice, vrelo promjera 30 metara i izvor rijeke Skakavice (1000 m) nedaleko od Gusinja, pokraj sela Vusanje. Na izvoru se mogu vidjeti razne zelenomodre nijanse vode, a samo 1,5 km dalje, rijeka »propada u zemlju« i stvara vodopad Grlje, visok 30 metara, još jedan teško osvojivi dragulj prirode.

Za razliku od drugih, vrhovi Bjelasice, još jedne atraktivne crnogorske planine, iako prelaze 2000 metara, uglavnom su blago zaobljeni i gotovo su svi prekriveni travom. Usponi na Bjelasicu i njezine vrhove Troglavu (2064 m), Zekovu (2117 m) i Crnu glavu (2139 m), kažu iskusniji planinari, pružaju idealne uvjete za iscrpljujuće, duge ture, nužne za neke zahtjevnije ekspedicije.

S više od 150 planininskih vrhova viših od 2000 metara, pastoralnim selima, spokojnim planinskim pašnjacima, nevjerojatnim kanjonima, velikim brojem planinskih jezera, a sve na samo nekoliko sati vožnje od mora, Crna Gora nedvojbeno ima što ponuditi ljubiteljima prirode...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...
NAKON POLUFINALA EUROSONGA

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...

Mnoge je to zaintrigiralo, pa su odgovor na to pitanje potražili kod gospođe Ružice Višnjić, predsjednice Udruge osoba oštećenog sluha iz Vinkovaca

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske
Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'
AFERA NA EUROSONGU

Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'

Nizozemski predstavnik na Eurosongu, Joost Klein, danas je trebao peti po redu nastupiti na probi