Obavijesti

Show

Komentari 32

Vida Jerman preminula je u 73. godini života od raka bronhija

Vida Jerman preminula je u 73. godini života od raka bronhija
11

Umrla je u bolnici. Mnogi nisu znali da je glumica išla na kemoterapije. Rak joj je metastazirao i liječnici joj nisu mogli pomoći pa je prebrzo umrla i rastužila mnoge

VIDEO

Sve se zbilo prebrzo. Metastazirao je rak bronhija. Vida je redovito išla na kemoterapije i vjerovao sam da će snaga i volja za životom pobijediti prokletstvo, rekao je glumičin suprug Darko Kondenaro. 

Vida Jerman umrla je u subotu u 73. godini u 17 sati u zagrebačkoj Vinogradskoj bolnici. Na zgradi njezina matičnog kazališta Trešnja izvjesili su crnu zastavu. Mnogi kolege nisu ni znali da je Vida bila bolesna jer se nikad nije žalila.

- Odlično je izgledala i bila je mlada u duši. Nikad se nije prestala smijati - rekao je Goran Grgić. 

Za Vidom iskreno žali i Relja Bašić, koji je s glumicom snimio film “Tko pjeva, zlo ne misli”. Redatelja Marija Kovača shrvala je vijest o njezinoj smrti. Planirao joj je ponuditi ulogu u novoj predstavi.

- Zvala me sine jer je prije nekoliko godina u predstavi ‘Točka izvorišta’ glumila moju majku. Bila je legenda i diva, ali bez problema je pristajala raditi u amaterskim kazalištima. Zajedno smo radili monodramu ‘Judita’ na esperantu. Novac joj nikad nije bio važan - rekao je redatelj Kovač.

Vidu je nazvao spojem holivudskih diva Grete Garbo i Marlene Dietrich čiji će se rad pamtiti zauvijek.

Tara Rosandić glumila je s njom. Kaže da ju je Vida uvijek pozdravila osmijehom, pusama i riječima 'bok mačak'.

- Moja draga Vida je umrla. Shrvana sam. Bila je divna žena - rekla je Marija Borić, a Božidar Koščak rekao je da je Vida uvijek bila jaka žena i nikome nije htjela rećio da je bolesna.

Kolege iz Trešnje kažu da Jerman u 50 godina karijere nije otkazala nijednu predstavu. Glumila je, kažu, i s temperaturom većom od 40.

Jedina Hrvatica koja je glumila na esperantu

Vida Jerman rođena je 28. svibnja 1939. godine u Zagrebu. Diplomirala glumu na Akademiji dramske umjetnosti, a studirala je i talijanski, engleski i španjolski na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tijekom bogate glumačke karijere Jerman je glumila sa zvijzdama poput Meryl Streep, Yulom Brynnerom, Jamesom Coburnom, Omarom Sharifom i drugima. 

Jedina je hrvatska glumica koja je preko 30 godina glumila na esperantu. Bila je i dugogodišnji član Svjetskog esperantskog saveza i njegov stručni delegat za kazalište. Na esperantu je prvi put glumila 1973. godine u Dramskoj grupi Studentskog esperantskog kluba u Zagrebu, a zatim na desecima esperantskih susreta. Monodramu  'Žena koja je šaptala u uraganu' izvela na Svjetskom kongresu esperantista u Pekingu 1986. pred dvije tisuće  esperantskih gledalaca, a kasnije je s njom gostovala po cijelom svijetu. Jerman je u listopadu 1997. s grupom glumaca iz Zagreba je osnovala registriranu kazališnu družinu Ponto koja je nastupala pretežno na esperantu.

Tijekom posljednjih desetljeća života bila je članica Kazališta Trešnja te glumila u brojnim predstavama za djecu i mladež. Osim toga, u dramama Večernje scene Kazališta Trešnja poput 'Mišolovke' u režiji Tomislava Durbešića, predstavila se odrasloj publici.

Brojne kazališne, filmske i televizijske uloge

Poznate su njene uloge Ljerke u 'Oficiru s ružom', Hanžikine žene u filmu 'Sokol ga nije volio', SS čuvarice u 'Sofijinom izboru', a najnovije su joj uloge u  'Trećoj ženi', 'Čarugi' i 'Četveroredu'. 

Posljednja Vidina filmska uloga je ona konobarice u Grlićevom 'Neka ostane među nama'. Glumila je i u serijama 'Malo misto', 'Smogovci', 'Jelenko', 'Bibin svijet', 'Odmori se, zaslužio si', 'Naša mala klinika', 'Dolina sunca' i 'Zabranjena ljubav' drugima. 

U lipnju 1997. odlikovana je ordenom Predsjednika Republike Hrvatske za svoj doprinos kazališnoj umjetnosti i za posebne zasluge u predstavljanju hrvatske kulture u zemlji i inozemstvu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Evo kako izgleda luksuzna vila Nikoline Pišek od 1,7 mil. eura
POKAZALA INTERIJER

Evo kako izgleda luksuzna vila Nikoline Pišek od 1,7 mil. eura

Voditeljica je prije nekoliko dana otkrila da se seli, a sad je s pratiteljima podijelila kako je uredila prostor. U utorak je imala i problema sa svojim svekrom Mišom Grofom i stanom u Beogradu

Pitali smo vas koga želite iduće godine vidjeti na Eurosongu: Pogledajte koga ste odabrali!
REZULTATI ANKETE

Pitali smo vas koga želite iduće godine vidjeti na Eurosongu: Pogledajte koga ste odabrali!

Najlošije je prošla Daria Kinzer koja je dobila samo dva glasa. Ona nas je predstavljala na Eurosongu 2011. godine s pjesmom 'Celebrate'
Fanove naljutio video na profilu Eurosonga: 'Sve je namješteno'
'OVO JE ČUDNO'

Fanove naljutio video na profilu Eurosonga: 'Sve je namješteno'

Na ovogodišnjem Eurosongu pobijedili su Nemo, predstavnici Švicarske, a brojni smatraju da to nisu zaslužili