Obavijesti

Doživi Hrvatsku tijekom cijele godine: Biseri kontinenta

Doživi Hrvatsku tijekom cijele godine: Biseri kontinenta
8

Bjelovarsko-bilogorska županija posjetitelje privlači prirodnim ljepotama, brojnim manifestacijama i raskošnom gastronomskom ponudom

Skladan spoj zelenila i gradske arhitekture, plodna vinogorja i srdačnost stanovnika samo su neki od razloga za posjet Daruvaru. Brojne crkve, muzeji, srednjovjekovni burgovi (Garićgrad, Stari grad Sirač) te drugi kulturno-povijesni spomenici, kao i šumovite gore, rijeke i toplice čine Daruvar iznimnim turističkim odredištem. Za izgradnju jedne od najvrednijih baroknih građevina u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji zaslužan je grof Antun Janković. On je u 18. stoljeću sagradio raskošan dvorac i nazvao ga prema ždralu koji stoji u središtu obiteljskoga grba i nogom drži kamen kao simbol vječne budnosti na straži. Tako je i naselje dobilo ime: Daruvar na mađarskome znači “ždralov dvorac”.

Ljepote Garešnice
Na samo dvadesetak kilometara od autoceste Zagreb-Lipovac nalazi se dražesni gradić Garešnica, koji nudi obilje mogućnosti za sport i rekreaciju, opuštanje ili uživanje u prirodnim ljepotama. U Garešnici se održava jedinstveni rally starih traktora u organizaciji Oldtimer kluba Kurbla te brojne folklorne manifestacije i fišijade.

Na Garešničkom sajmu posjetitelji mogu kušati i kupiti proizvode obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, upoznati se s tradicijskim zanatima i uživati u zabavnim sadržajima.

Zdravstveni turizam
Glavni čuvari tradicije zdravstvenog turizma u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji svakako su Daruvarske toplice, vrhunsko lječilište s wellness sadržajima i termalni vodeni park Aquae Balissae. Prirodni izvori termalne vode i mineralnog blata vulkanskog podrijetla poslužili su stručnjacima za osmišljavanje brojnih zdravstvenih programa. Vodeni park Aquae Balissae smješten je u srcu grada Daruvara, svega 300 metara od glavnog gradskog trga. Sadrži mnoštvo ekskluzivnih sadržaja koji zadovoljavaju želje i potrebe svih generacija.

Gastronomija
Blagi brežuljci Bilogore, Moslavine i Slavonije obrasli šumom, vinogradi i plodna polja, rijeke i ribnjaci, ali i raznovrsni običaji te smjene godišnjih doba obogatili su jelovnik bjelovarsko-bilogorskog kraja.

Domaći kruh, sir, žganci, gibanice, moslavačke brašnjače, krvavice i bilogorski lovački specijaliteti odraz su tradicionalne domaće kuhinje koju su vrijedne domaćice njegovale iz generacije u generaciju. Zahvaljujući povoljnom geografskom položaju te višestoljetnoj tradiciji i iskustvu tu se mogu kušati i vrhunska vina bjelovarsko-bilogorskog kraja.

Manifestacije
Bjelovarskio-bilogorski kraj živi tijekom cijele godine. Međunarodni tjedan udaraljkaša, pčelarski sajam, Atletski supermaraton, Lovrakovi dani kulture ili BOK fest samo su neke od manifestacija koje vrijedi posjetiti. Bjelovarski odjeci Kazališta smotra je najznačajnijih kazališnih ostvarenja profesionalnih kazališnih kuća Hrvatske i njihovih gostiju iz zemlje i iz inozemstva. Osim predstava za odrasle, velik broj predstava namjenjen je i djeci. Uz kazališne predstave organiziraju se i večeri poezije, nastupi komičara, te humanitarno-sportske priredbe.

Više informacija potražite na internetskim stranicama www.hrvatska365.eu i www.facebook.com/croatia.hr.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a
VELIKO SLAVLJE 'LOKOSA'

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a

Sve što je Rijeka trebala je ne izgubiti u Kranjčevićevoj pa veliki iskorak ka naslovu tražiti u derbiju s Dinamom. No, Riječani su na teškom gostovanju posrnuli. Mudražija i Šotiček pogurali su 'modre' prema tituli
Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću