Obavijesti

Doživi Hrvatsku tijekom cijele godine: Plitvička jezera

Doživi Hrvatsku tijekom cijele godine: Plitvička jezera
12

Zimska idila, proslava Nove godine, skijanje i sanjkanje u najstarijem hrvatskom nacionalnom parku

Na sjeveru Like između planina Male Kapele i Ličke Plješivice usred Dinarskog planinskog masiva pružaju se veličanstvena Plitvička jezera u duljini od osam kilometara. To je skupina od 16 većih i mnogo manjih jezera koja su međusobno povezana: voda se prelijeva iz viših u niža preko sadrenih barijera. Veliki slap najviši je u Hrvatskoj: visok je 78 metara. On nastaje obrušavanjem potoka Plitvice niz strmu liticu, dok ostale slapove tvore jezera. Zbog prirodnih ljepota slapova, kaskada, špilja i šume Plitvička jezera s okolicom proglašena su nacionalnim parkom a nalaze se i na popisu Unescove svjetske prirodne baštine. Plitvička jezera nude pregršt mogućnosti za uživanje u prirodnim ljepotama: biciklizam, trčanje, planinarenje, jahanje, streličarstvo, paintball, skijanje, sanjkanje ili šetnje i razgledavanja.

Zimski sportovi
Plitvice su lijepe tijekom cijele godine – tijekom kasne jeseni ili zime slikoviti krajolik poziva na šetnje uređenim stazama najstarijeg nacionalnog parka. Ovisno o padalinama, skijaška sezona počinje početkom siječnja, a traje do sredine ožujka. Djeca i odrasli svake godine posjećuju Mukinje, rekreativno skijalište smješteno u blizini plitvičkih hotela. Zainteresirani mogu unajmiti potrebnu opremu – skijaške komplete, snowboard, saonice ili lopatice za sanjkanje. Nakon cjelodnevne zabave na snijegu možete se okrijepiti u podnožju gdje ugostitelji nude kuhano vino i jela domaće kuhinje, poput primjerice graha s mesom i variva – ili zagrijati u saunama ili kupeljima hotela.

Novogodišnji aranžman i Valentinovo
Vođeni obilasci Plitvičkih jezera u pratnji stručnog vodiča organiziraju se i izvan sezone, a zainteresirani ovdje mogu dočekati Novu godinu. Svečana silvestarska večera bit će popraćena bogatim glazbenim programom, zabavom i plesom do jutra. Aranžman uključuje tradicionalni novogodišnji ručak na otvorenom uz vožnju brodom, zabavu, igre, ličke tamburaše i nastup folklorne skupine. Organizira se i izlet u selo Korana u pratnji vodiča, s obilaskom mlinice i pilane uz prezentaciju i tamburaše. Za Valentinovo se na Plitvicama tradicionalno organizira romantični vikend s večerom i glazbom za zaljubljene a bijeg u zimsku idilu nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Oni koji žele otići korak dalje, na Plitvicama mogu organizirati i vjenčanje u prirodi.

Izleti i gastronomija
Želite li tijekom posjeta Plitvičkim jezerima istražiti okolicu - u blizini su Pećinski park Grabovača i Baraćeve spilje. Posjetite i Memorijalni centar Nikola Tesla u Smiljanu nedaleko Gospića, posvećen jednom od najvećih izumitelja svih vremena. Prilikom posjeta Plitvičkim jezerima i okolici nikako ne propustiti kušati tradicionalnu ličku kuhinju: janjetina s ražnja, pršut, kobasice, lička janjeća juha, krumpirove police, kuhana janjetina s povrćem, kiseli kupus s krvavicama, sarma, punjena paprika, sve vrste mesa ispod peke, pastrve, ličko kiselo mlijeko... i druge delicije mame na kušanje. Poželite li se zasladiti, kušajte ličke uštipke, štrudle od sira, jabuka, ili nekih šumskih plodova i drugo. Prema ličkom običaju, nezaobilazna je i domaća rakija.

Više informacija potražite na internetskim stranicama www.hrvatska365.eu i www.facebook.com/croatia.hr.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Otkrijte što sve Google zna o vama: Prati vam lokaciju, a lako prepoznaje i vaš glas...
SAMO ZA HRABRE

Otkrijte što sve Google zna o vama: Prati vam lokaciju, a lako prepoznaje i vaš glas...

Koliko imate godina, što vas zanima, imate li djecu, gdje živite i kamo ste putovali, koje jezike govorite i još puno toga najveća svjetska tražilica zna o vama
Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.