Obavijesti

Dvorac Kutjevo: Zaštićeni spomenik graditeljske baštine

Dvorac Kutjevo: Zaštićeni spomenik graditeljske baštine
1

Dvorac Kutjevo, zaštićeni spomenik graditeljske baštine, pripada najljepšim spomenicima bogate kulturne baštine ovog dijela Slavonije i Hrvatske

Dvorac Kutjevo, zaštićeni spomenik graditeljske baštine, pripada najljepšim spomenicima bogate kulturne baštine ovog dijela Slavonije i Hrvatske. Tom impozantnom dijelu nekadašnje Isusovačke rezidencije, restauratorski su radovi po najvišim konzervatorskim zahtjevima i standardima Koncerna vratili nekadašnji prepoznatljiv izgled i sjaj otprije tri stoljeća te sačuvali njegovu povijesnu originalnost i prepoznatljivost za buduće generacije zaljubljenika u  kulturnu i povijesnu baštinu. Istaknuli bismo da je i perivoj oko Dvorca zaštićen spomenik vrtne arhitekture u kojem se nalazi nekoliko posebno vrijednih vrsta stabala. 

Bogata povijest Dvorca Kutjevo

Prvi pisani podaci o gradu Kutjevu, smještenom u samom kutu Zlatne doline, odakle dolazi i ime Kutjevo, potječu iz 13. stoljeća kada redovnici Cisterciti, narodu poznati kao „bijeli fratri”, 1232. godine osnivaju opatiju Vallis Honesta de Gotho. 

Godine 1536. ovaj kraj osvajaju Osmanlije. Nakon 150 godina njihove vladavine, dvorac je urušen, Cisterciti više ne žive u Kutjevu, a vlastelinstvo na kojemu su nekada upravo ovi redovnici unaprijedili poljoprivredu, zapušteno je. Nakon oslobođenja ovog dijela Slavonije, od 1686. godine u Kutjevu je stolovao plemić Ivan Josip Babić. On godine 1698., uz suglasnost cara Leopolda, vlastelinstvo predaje redovnicima Družbe Isusove, pod uvjetom da prihodi idu za korist duhovnog i prosvjetnog razvoja naroda. U tomu vremenu, prihodi vlastelinstva, koje je obuhvaćalo trgovište Kutjevo i 34 sela, omogućili su utemeljenje i razvoj gimnazije u Požegi. Isusovci, na temeljima stare cistercitske opatije, u manje od dva desetljeća grade svoju rezidenciju, grade novu župnu crkvu i barokni dvorac koji dovršavaju 1725. godine, obnavljaju podrum te posebno unapređuju vinogradarstvo i podrumarstvo, a i ostalo gospodarstvo (pokreću se sajmovi te oživljavaju bačvarski, kožarski, kovački, mlinarski, pekarski i dr. obrti). Isusovci su Dvorcem gospodarili sve do ukidanja reda 1773. godine i to je vrijeme tijekom kojega mjesto doživljava veliki napredak. Dvorac, zaslugom isusovačkih graditelja, dobiva osnovu svojega današnjeg izgleda.

Nakon Isusovaca mijenjali su se različiti vlasnici i upravljači. Posjedom od 1773. do 1882. godine upravlja Ugarska državna komora, odnosno Naukovna zaklada. U tomu vremenu Kutjevo stagnira pa zbog toga 1882. godine Zemaljska vlada raspisuje dražbu za prodaju Kutjevačkoga dobra. Na dražbi ga kupuje obitelj Turković iz Karlovca koja je podigla Kutjevačko dobro i dovela ga do najvećeg procvata. Turkovići su u Dvorcu živjeli do pred kraj Prvog svjetskog rata kada pripadnici tzv. zelenog kadra napadaju njihovu imovinu i spaljuju Dvorac. Ipak, nakon četiri godine izbivanja, Turkovići se vraćaju u Kutjevo i obnavljaju Dvorac gdje žive i rade do konca Drugog svjetskog rata. Nakon toga, vlastelinstvo se zajedno s Dvorcem nacionalizira i predaje na upravljanje poljoprivrednom kombinatu.

Dvorac Kutjevo danas

U vlasništvo Koncerna Agram Dvorac Kutjevo ulazi 2004. godine te već iduće godine započinju radovi na očuvanju postojeće povijesne građevine, dok se 2011. godine izrađuje projekt za izdavanje građevinske dozvole. U siječnju 2014. godine započinje zahtjevna obnova kojom je dvorcu vraćen nekadašnji prepoznatljiv izgled i sjaj otprije tri stoljeća te je sačuvana njegova povijesna originalnost za buduće generacije stanovnika kutjevačkog kraja, ali i šire, kao i za mnoge zaljubljenike u stare građevine. 

Zahvaljujući zahtjevnoj rekonstrukciji i obnovi Dvorac je zasjao u novom „starom“ ruhu, dajući time i novu vizuru prekrasnom krajoliku zlatne požeške doline. 

Obnovljeni kompleks koji se prostire na 3.460 metara četvornih okružuje 15.000 metara četvornih uređenog zelenog perivoja čineći novonastalu pejzažno arhitektonsku cjelinu još ljepšom. Splet hodnika vodi do smještajnog kapaciteta u kojem je osiguran ugodan boravak za 60 gostiju i prateće osoblje. U Dvorcu se nalazi učionica s 38 mjesta te konferencijska dvorana s 28 mjesta, zatim ugostiteljski dio i restoran s moderno opremljenom kuhinjom i kafićem, kao i sadržaji za opuštanje i rekreaciju odnosno klub, fitnes i wellness.

• 3.460 m² višestoljetnih zidina, povijesnih prostorija i arkadnih hodnika obnovljenih u duhu prošlih vremena
• 
15.000 m² uređenog prostranog zelenog perivoja koji okružuje zdanje
• 30 uređenih udobnih soba 
• učionica s 38 mjesta
• konferencijska dvorana s 28 mjesta
• restoran s moderno opremljenom kuhinjom
• vinski podrum
• kafić
• klub
• fitnes
• wellness

Zdanje bogate povijesne baštine sa svojim će sadržajima pružiti ugodan i koristan ambijent za potrebe edukacije djelatnika Koncerna Agram. Nastavak je to višegodišnjih ulaganja Koncerna u trajne vrijednosti i kulturnu baštinu kroz izgradnju i obnovu niza objekata pri čemu se uključuju domaći izvođači koji posluju u okruženju u kojem se objekt nalazi, ulažući u razvoj lokalne sredine. Time Koncern kao jedan od vodećih gospodarskih subjekata u zemlji potiče i gospodarski rast i razvoj lokalne zajednice te malog i srednjeg gospodarstva.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u