Obavijesti

Viral

Komentari 26

Bermudski trokut: NLO, nove dimenzije ili jako loše vrijeme?

Bermudski trokut: NLO, nove dimenzije ili jako loše vrijeme?
9

Područje omeđeno imaginarnim crtama koje spajaju Bermude, Floridu i Portoriko je već dugo tema od koje su mnogi odustali. Donosimo najslavnije nestanke i teorije...

VIDEO

Bermudski trokut, Vražji trokut, Trokut smrti ili Groblje Atlantskog oceana je naziv za područje između tri točke otoka Bermuda, Miamija na poluotoku Florida i otočića Portorika. 

Područje je poznato kao prostor na kojemu su misteriozno nestajali brodovi i zrakoplovi. Prvi zapisi o nestancima brodova na području Bermudskog trokuta javili su se već u 15. stoljeću, a navodno je i Kristofor Kolumbo tijekom plovidbe prema Novom kontinentu zabilježio kako je na tom dijelu oceana zamijetio neobična svjetla. 

Dok neki vjeruju kako na području postoje neobične i nesavladive sile koje su, prema nekim nepotvrđenim statistikama, odnijele živote više od 8.000 ljudi, drugi odbacuju sve sumnje o misterioznom trokutu.

Najpoznatiji nestanci - borbeni zrakoplov i ratni brod

Previše tereta ili oluja?

Godine 1918. nestao je USS Cyclops, jedan od najvećih brodova tog vremena. Služio je američkoj mornarici tijekom Prvog svjetskog rata. 

Posljednja plovidba USS Cyclopsa počela je 16. veljače 1918. godine kada je brod isplovio iz luke u Rio de Janeiru. Nakon četiri dana stigao je do pokrajine Bahie. Prije isplovljavanja, kapetan broda Worley prijavio je kvar na jednom od motora, no iz SAD-a je stigla obavijest da Cyclops ipak isplovi za Baltimore te da zbog dva dana kašnjenja nigdje ne staje. Brod je ipak pristao na Barbadosu 3. ožujka kako bi preuzeo dodatni teret. U zapisima na Barbadosu stoji kako je brod bio prenatrpan. Već idućeg dana posada je nastavila putovanje. Posada tankera Amalco posljednja je koja je susrela Cyclopsa 9. ožujka. Od tada za njega više nitko ne zna. 

Prema nekim podacima, u vrijeme Cyclopsove plovidbe, na moru ga je zahvatila velika oluja. Ako je nešto i pošlo po zlu, radio-komunikacije na brodovima tada su još bile u povojima pa je vjerojatno da posada nije stigla pozvati pomoć. Čak 50 godina kasnije jedan od mornaričkih ronioca rekao je kako je siguran da je pri ronjenju na području Trokuta vidio olupinu Cyclopsa. Poslana je i ekspedicija koja je trebala pronaći olupinu no nisu imali uspjeha. Nestanak broda sa 306 članova posade i danas je ostao enigma. 

Nestao i avion koji je tražio bombardere

Poznat je i nestanak čak pet američkih borbenih zrakoplova TBM Avenger. Misteriozni nestanak zbio se 5. prosinca 1945. godine kada je pet tada najmodernijih bombardera s 14 ljudi nestalo tijekom rutinskog zadatka. Zrakoplovi su poletjeli iz baze Lauderdale na Floridi na navigacijsku vježbu. Tada su se piloti snalazili samo pomoću kompasa. Poručnik Charles Taylor je nakon nekog vremena radio vezom javio kako su mu se kompasi počeli nekontrolirano okretati te da više ne zna gdje je. Uskoro su mu poslali koordinate prema kojima je trebao letjeti no Taylor je osjećao da je već odletio previše na istok. Promijenio je smjer i krenuo se vraćati prema zapadu, no zapravo je letio u krivom smjeru. Kako se udaljavao, slabio je i signal da bi napokon i nestao. Ubrzo su iz baze na Floridi poslali nekoliko zrakoplova kako bi eventualno pronašli nestale zrakoplove, no nisu našli niti ostatke.  Zanimljivo je da je nestao i jedan od zrakoplova koji su krenuli u potragu.

Što je to tamo?

Deseci tragedija koje su se zbile u godinama prije i nakon ovih nestanaka, otvorile su mjesta brojnim teorijama i pitanjima. Među najpoznatijim ''objašnjenjima'' su ekstremne ideje koje tvrde kako su u misteriozne pojave uključeni vanzemaljci i NLO-i. Neki pak vjeruju da je Bermudski trokut prolaz u druge dimenzije te da su brodovi i zrakoplovi koji su tamo nestali prešli u prošlost ili budućnost. Niti jedna od ovih ideja nije imala znanstvena objašnjenja. 

Jedna od realnijih teorija je ta da na tom području Atlantika snažna Golfska struja miješa Karipsko more s Atlantskim oceanom. Jaka morska struja bila je osnova teorije da su brojne brodove ''uvukli'' ti snažni tokovi. 

Oni najrealniji drže kako su za tragedije krivci sami kapetani brodova koji njima nisu dobro upravljali kao i loše vremenske prilike koje su na području Bermudskog trokuta otprije poznata pojava. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

VIDEO Zagrepčanina razbjesnila žena na benzinskoj pumpi: 'S gospođom nema rasprave'
OVO MNOGI RADE...

VIDEO Zagrepčanina razbjesnila žena na benzinskoj pumpi: 'S gospođom nema rasprave'

Stala gospođa na prvu pumpu, i nitko sad ne može od nje proći, požalio se Zagrepčanin na TikToku...

Žene pitali 'bi li radije zaglavile u šumi s medvjedom ili nekim muškarcem?' Odgovor šokira
VIRALNO PITANJE

Žene pitali 'bi li radije zaglavile u šumi s medvjedom ili nekim muškarcem?' Odgovor šokira

Žene su objasnile na društvenim mrežama zašto misle da je medvjed bolja opcija
U autu šibenskih tablica izložio Dinamovu zastavu, dobio lijepu poruku: 'Ne boj se, prijatelju...'
PORUKA SA SREDNJAKA

U autu šibenskih tablica izložio Dinamovu zastavu, dobio lijepu poruku: 'Ne boj se, prijatelju...'

Kad stražnjeg prozora vidi se izložena Dinamova zastava, nepoznati čovjek odlučio mu je napisati kako nije trebao to raditi jer mu nitko neće uništiti automobil zbog tablica