Obavijesti

Viral

Komentari 22

Billy The Kid: Ubio je osmoricu i do 21. godine ušao u legendu

Billy The Kid: Ubio je osmoricu i do 21. godine ušao u legendu
1

Iako nije uspio dočekati ni 22. godinu života, William Henry McCarty Jr. postao je legenda. Za to je najzaslužniji šerif koji ga je ubio upravo na današnji dan - 14. srpnja 1881. godine.

VIDEO

Williama Henryja McCartyja Jr.-a rodila je u New Yorku krajem 1859. godine irska imigrantica Catherine McCarthy. Nakon što joj je preminuo suprug, ona je svoje dvoje djece odvela u Indianapolis gdje je upoznala čovjeka pod imenom William Henry Harrison Antrim. Nakon nekoliko godina cijela se obitelj preselila u New Mexico gdje je Catherine umrla od tuberkuloze u rujnu 1874. godine

Dijete mirne imigrantice koje je započelo s krađom - hrane

Nedugo nakon toga mladi je Henry počeo raditi, s pokojim 'izletom' u sitni kriminal. Njegova je karijera u kriminalu službeno započela 16. rujna 1875. godine kada je ukrao hranu. Desetak dana kasnije s prijateljem je ukrao nešto odjeće i - pištolj zbog čega je završio u zatvoru. No, uspio je pobjeći iz zatvora i 'zbrisati' u Arizonu. 

Tamo je počinio i prvo ubojstvo. Ubio je lokalnog kovača koji ga je vrijeđao usred partije pokera. Priveden je, ali je opet pobjegao i to natrag u New Mexico gdje se pridružio bandi koja je čuvala stoku i posjede magnata Johna Chisuma. Ni u jednom trenutku njegov život nije išao nekakvim mirnim tokom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ubojstvo osmorice

Henry je upadao iz nevolje u nevolju, iz pljačke u pljačku. I dok neki tvrde da je u životu ubio 21 čovjeka, po jednog za svaku godinu života, povijesne činjenice kažu da je to bilo dosta manje - sa sigurnošću se može tvrditi da je ubio osmero ljudi. Sa svojom je bandom 'The Regulators' sijao kaos sve do 1880. kada je uhićen za ubojstvo šerifa Bradyja tijekom Lincoln County rata.

Nakon što je osuđen na smrt, Henry je, sada već poznat pod nadimkom 'Billy The Kid', ubio svoja dva čuvara i još jednom pobjegao. Nekoliko dana kasnije ubio ga je šerif Patrick Garett u Fort Summeru, u New Mexicu. 

Billy The Kid - mit, legenda i antiheroj

Iako je o njegovom životu do danas snimljeno nekoliko filmova i napisan ogroman broj knjiga, o mnogim aspektima života Billyja The Kida vječito će se voditi rasprave jer jednostavno nema dovoljno dokaza da se mnogo toga uopće dokaže.

Iako je kroz Divlji zapad vjerojatno 'prohujalo' na stotine likova poput Billyja, za njegov danas legendarni status najzaslužniji je upravo šerif koji ga je ubio. Naime, on je nedugo nakon njegove smrti napisao knjigu 'Autentičan život Billyja The Kida'.

Riječ o njemu tako se proširila dalje nego ikada prije. Svi ostali autori na to sve su dodali još romantike i drame i tako smo dobili onog Billy The Kida, kriminalca na kojeg danas milijuni gledaju sa simpatijama.

Fotografije koje vrijede milijune 

Prva i donedavno jedina poznata fotografija Billyja The Kida prodana je za 2,3 milijuna dolara jednom američkom milijarderu. Krajem prošle godine pronađena je još jedna fotografija slavnog antiheroja koja je procijenjena na 5 milijuna dolara što je više od 30 milijuna kuna. Njen ju je vlasnik koju godinu prije kupio sasvim slučajno za 2 dolara što je manje od 15 kuna.
 
 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

VIDEO Proljetna snježna idila na Sjevernom Velebitu: Zavižan zabijelilo 27 centimetara snijega
zima u proljeće

VIDEO Proljetna snježna idila na Sjevernom Velebitu: Zavižan zabijelilo 27 centimetara snijega

Sjeverni Velebit - Iako smo u kalendarskom proljeću, na Velebitu je prava zima. U noći s ponedjeljka na utorak na Zavižanu je palo 27 centimetara snijega. -Cesta od Babića Siče nije očišćena i nije prohodna za osobna vozila i autobuse. Kako se danas i sutra očekuju nove snježne padaline, trenutno ne preporučujemo posjet Parku-, napisali su iz Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Kako snježna idila izgleda koncem travnja, pogledajte u videu

Usred groblja u Slatini ovaj tip pere auto: 'Riješio se punice'
URNEBESNI KOMENTARI

Usred groblja u Slatini ovaj tip pere auto: 'Riješio se punice'

'Joj pa i u Austriji se tako radi', napisao je jedan korisnik društvene mreže. 'Čovjeku se nešto prosulo po tepihu pa ispire...', dodao je drugi
Pravila nagradnog natječaja za pretplatnike "24sata te vodi u Lisinski"
NAGRADNI NATJEČAJ

Pravila nagradnog natječaja za pretplatnike "24sata te vodi u Lisinski"

Pretplatnici tiskanog izdanja 24sata će 23. travnja moći osvojiti ulaznice za za projekciju kultnog nijemog filma strave "Nosferatu" u Lisinskom.