Viral

Komentari 150

Demon iz Dovera: Svjedoci se kleli na Bibliju da su ga vidjeli

Demon iz Dovera: Svjedoci se kleli na Bibliju da su ga vidjeli

Baš kao da je slučajno upao u krivu dimenziju, Demon iz Dovera se pojavio samo na jedan dan i zatim zauvijek netragom nestao. Iza sebe je ostavio gomilu upitnika

Postoje li u morima i jezerima neotkrivene životinje golemih proporcija kakve se samo najhrabriji usuđuju zamišljati? Možda stvorenja koja nas promatraju iz drugih dimenzija ili mračni anđeli koji najavljuju zlo? Na sva ta pitanja odgovore pokušavaju dati ljudi koji istražuju kriptide - životinje, biljke ili neka sasvim druga bića o kojima se šapuće, ali zasad nema znanstvenih dokaza da su doista tu. Čitajte o njima u posebnom specijalu Kriptidi iz kojeg ćemo članke objavljivati svaki drugi dan.

Malo je koje stvorenje ostavilo takav trag i takvu buku za sobom u tako malo vremena poput Demona iz Dovera. Naime, nepoznati je kriptid viđen samo triput unutar 25 sati, pa iako nije nikome učinio ništa nažao, o njemu se i danas raspravlja i govori s velikim strahopoštovanjem.

Biće je prvi put viđeno 21. travnja u večernjim satima 1977. godine, a zamijetio ga je Billy Barlett koji se u društvu dvojice prijatelja vozio cestom u blizini Dovera u Massachusettsu.

Barlettu se isprva učinilo da su svjetla njegovog automobila obasjala tek psa ili mačku, no kada se malo bolje zagledao u tu figuru, shvatio je da nikada i ništa slično nije vidio.

Prisežem na Bibliju da sam ga vidio!

Ispred njih je stajalo stvorenje glave oblikovane poput lubenice, na kojoj se nisu mogli vidjeti uši, nos ili usta, tek velike oči koje su svijetlile narančastom bojom.

Bartlett je, nadalje, kazao da je stvorenje imalo duguljaste mršave ruke te noge tankih prstiju pomoću kojih se prilagođavalo podlozi, pa zaključio da je bilo visoko otprilike 120 centimetara.

Potom ga je i naslikao onako kako je to najbolje umio, pa uz sliku ostavio bilješku na kojoj je napisao da priseže na Bibliju da je doista vidio to stvorenje.

Drugi svjedok

Samo dva sata kasnije je isto biće ugledao i petnaestogodišnji John Baxter, koji se vraćao kući od djevojke.

On je, pak, najprije pomislio da prema njemu hoda deformirano dijete, pa je za njim potrčao uvjeren da mu treba pomoć.

Stvorenje je tek tijekom potjere uspio vidjeti iz blizine, pa ga opisao identično poput Barletta, premda nije imao pojma što je to prvi svjedok te noći vidio i čuo.

Treći i posljednji susret je uslijedio večer kasnije, a policiji su prisustvo nepoznatoga stvorenja prijavili Abby Brabham (15) i Will Taintor (18), koji su ga zamijetili kako sjedi uz cestu.

Njihov se opis razlikovao tek u jednom detalju, u očima koje su svijetlile zelenom, a ne narančastom bojom.

'Da sam barem sve to izmislio. Međutim, nisam'

Za priču su se tada zainteresirali mediji, a po objavi i slavni istraživač te kriptozoolog Loren Coleman koji je unutar sljedećih tjedan dana intervjuirao svjedoke i zaključio da nije riječ o podvali.

Nažalost, Coleman nije mogao dokučiti o čemu je tu riječ, pa je i njemu ostalo samo pretpostavljati što je tih dana šetalo područjem - je li to doista bilo samo deformirano mladunče losa kao što su neki ustvrdili, stvorenje s druge planete ili iz neke druge dimenzije, možda hibrid stvoren od vojske.

Kako bilo, o Demonu iz Dovera se nikada nije prestalo govoriti, pa je 2006. godine novinar The Boston Sunday Globea pokucao na vrata Billyja Barletta kako bi od njega čuo ostaje li pri svojoj tvrdnji.

Muškarca nije uspio pokolebati, te mu je rekao što i svim ostalim znatiželjnicima koji su ga sve te godine progonili:

- Volio bih vam reći da sam sve to tada izmislio, da je sve to bila samo šala i podvala, međutim tome doista nije bilo tako. Te sam večeri vidio nešto neobično. Što? Ni danas nemam pojma, ali znam da je bilo tamo - odgovorio je.