Obavijesti

Viral

Komentari 36

Dižu želudac: Ovo su uvjerljivo najsmrdljivija jela na svijetu

Delicije nisu samo jela koja su fina, lijepo izgledaju i mirišu. Svijet je također prepun 'delicija' koje smrde i to toliko da ih se zabranjuje u avionima, pa čak i državama...

VIDEO

5. Century Egg

Prevedeno s engleskog jezika - ' Stoljetno jaje ' je kineska delicija koja se priprema na krajnje bizaran način. Naime, pileće, pačje ili prepeličje jaje stavlja se u smjesu od gline, soli, vapna i pepela koja se potom uranja u smjesu od rižinih ljusaka. Jaja tako stoje, u idealnom slučaju tri godine, nakon čega se otvaraju. S obzirom na veliku potražnju, Kinezi su malo ubrzali cijeli proces, pa on u većini slučaja danas traje oko nekoliko mjeseci .

Sve spremne kušati ovu 'deliciju' očekuje otvrdnuta, vrlo tamna masa sa želatinastom unutrašnjošću koja ima teško podnošljiv miris amonijaka i sumpora . Ovaj je recept sasvim slučajno izmišljen prije petstotinjak godina, za vrijeme Ming dinastije.

VIDEO

4. Kiviak

Kiviak je jelo koje Eskimi na Greenlandu spremaju već stoljećima. Nakon što ulove nekoliko stotina auka (vrsta ptice), Eskimi ih bez ikakvog čišćenja stavljaju u kitov želudac . Nakon što ga napune do vrha i čvrsto zatvore, želudac stavljaju pod hrpu kamenja gdje ostaje punih sedam mjeseci .

Nakon što je fermentacija završena, želudac s pticama otvara se samo u posebnim prilikama poput svadbi i rođendana. Tada se s ptica skine perje te ih se jede bez ikakve dodatne pripreme, a poseban su specijalitet iznutrice koje se usred fermentacije pretvore u tekućinu .

VIDEO

3. Durian

Durian je zapravo voće koje uspijeva u jugoistočnom dijelu Azije. I dok ga neki smatraju ' kraljem voća ', u nekim je zemljama ova voćka toliko omražena da je čak i zabranjena. Plod Duriana može narasti i do tridesetak centimetara, a meka unutrašnjost ima teksturu i okus pokvarenog luka. Koliko je pak odvratan njegov miris najbolje prikazuje priloženi video.

VIDEO

2. Surströmming

Ukratko, Surströmming je fermentirana baltička haringa te pripada švedskoj tradicionalnoj kuhinji. Sprema se od 16. stoljeća, a priprema je vrlo jednostavna. Haringa se stavlja u mješavinu sa solju kako bi se spriječilo truljenje, a proces fermentacije koji traje minimalno šest mjeseci odrađuje ostalo. Surströmming se jede gotovo isključivo vani zbog legendarno odvratnog mirisa koji podsjeća na mješavinu smrada znoja, bljuvotine, octa i pokvarenih jaja .

Za kraj - dovoljno je spomenuti da se limenka ove ribe ne smije unositi na avione Air Francea i British Airwaysa .

VIDEO

1. Stinky Tofu

Tofu je delicija obožavana diljem svijeta, a njegova smrdljiva verzija isto je tako poznata zbog notorno smrdljivog mirisa. Ipak, radi se o deliciji obožavanoj u jugoistočnoj Aziji iz samo njima poznatih razloga. On se priprema tako da se obični tofu stavlja na određeno vrijeme u mješavinu fermentiranog mlijeka, mesa, biljki i morskih plodova . Proces fermentacije traje i po nekoliko mjeseci, često uz (poželjnu) pojavu crva .

Oni koji su isprobali smrdljivi tofu kažu da njegov miris podsjeća na onaj trulog smeća ili trulog mesa, a okus je navodno bolji što je smrad veći .

Zanimljivo - ovaj tofu jedina je hrana koju Andrew Zimmerman , gastronom poznat po kušanju najbizarnijih jela svijeta, nije mogao pojesti.

VIDEO
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'
ŽELI NADAHNUTI DRUGE

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'

Iako je zbog svojih fotografija na Instagramu dobila brojne ružne komentare na račun svog izgleda, Molly to je nije spriječilo da i dalje širi poruku da je svako tijelo lijepo na svoj način

Neustrašivi mongolski ovčari letjeli su 20 sati do Zagreba da ih se prvi put predstavi svijetu!
SVJETSKA IZLOŽBA PASA

Neustrašivi mongolski ovčari letjeli su 20 sati do Zagreba da ih se prvi put predstavi svijetu!

Najveći pseći događaj na svijetu u ovoj godini i službeno je otvoren na Zagrebačkom velesajmu. Među više od 25.000 pasa nalaze se i neke ekstremno rijetke pasmine koje su prvi put izašle iz granica svoje zemlje
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način