Obavijesti

Viral

Komentari 1073

Đuru, Barbaru i još pet mladih supova uspjeli vratiti u prirodu

Đuru, Barbaru i još pet mladih supova uspjeli vratiti u prirodu
3

Uz Đuru i Barbaru, poletjeli su i Wuhan, Vranac, Marin, Angel i Taras kojima je prošlo ljeto obilježeno neuspješnim napuštanjem gnijezda

VIDEO

Sedam mladih supova iz Oporavilišta za bjeloglave supove Beli na otoku Cresu uspješno se vinulo u nebo. Uz petero supova koji su trebali skrb ljudi nakon neuspješnih polijetanja iz gnijezda prošle godine, tu su i Đuro i Barbara koji su se izlegli u Oporavilištu za divlje životinje Ruščica kraj Slavonskog Broda. Oni su posljednjih pola godine proveli u Belom, pripremajući se s ostalim supovima za prve velike letove.

Đuro i Barbara potomci su kvarnerskih supova Pepina i Brancine koji se zbog ozljeda nisu mogli vratiti u prirodu. Zahvaljujući inicijativi Udruge Griffon njihovi će potomci okušati život na slobodi.

Uz Đuru i Barbaru, poletjeli su i Wuhan, Vranac, Marin, Angel i Taras kojima je prošlo ljeto obilježeno neuspješnim napuštanjem gnijezda. Naime, bjeloglavi se supovi na kvarnerskim otocima gnijezde na morskim liticama, pa prvi letovi mladim supovima predstavljaju izazov i znaju završiti padom u more. Ako ih lokalno stanovništvo na vrijeme uoči, spašava ih i dovozi u Oporavilište u Belom.

- Od 2016. godine od kada Javna ustanova Priroda upravlja Oporavilištem, zaprimili smo više od četrdeset bjeloglavih supova na skrb, a pojedine jedinke nakon oporavka još i danas pratimo putem GPS odašiljača. Dan kad ih vraćamo prirodi, poseban je svima koji smo uključeni u njihovo spašavanje - rekla je Irena Jurić, ravnateljica Javne ustanove Priroda.

Javna ustanova "Priroda“ i Primorsko-goranska županija u Belom osiguravaju uvjete za skrb o bjeloglavim supovima koje na Cresu nazivaju 'orlima“.

Kako bi se mladim pticama olakšao pronalazak hrane, JU Priroda upravlja creskim „restoranom za supove“, posebnim hranilištem na kojem se strvinarima poslužuje hrana. U brizi za bjeloglave supove na Kvarneru aktivno sudjeluje udruga BIOM.

- Danas smo obilježili četiri bjeloglava supa GPS tehnologijom. Uređaji su kupljeni u sklopu provedbe europskog projekta BalkanDetox LIFE. Svi obilježeni supovi ulaze u sustav praćenja kretanja strvinara na Balkanu i doprinijet će uspostavi sustava brze reakcije na otkrivanje eventualnih slučajeva trovanja divljih životinja. U sustavu se već nalazi 40 ptica označenih u Bugarskoj i Grčkoj, a hrvatski supovi će značajno doprinijeti uspješnosti projekta - kazala je Nera Fabijanić iz Udruge BIOM, koordinatorica projekta za Hrvatsku.

U kvarnerskoj populaciji je stotinjak obitelji supova. Vidjeti ih se može kako jedre nebom nad otocima, Učkom, a ponekad i vinodolskim zaleđem.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1073
VIDEO

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'
ŽELI NADAHNUTI DRUGE

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'

Iako je zbog svojih fotografija na Instagramu dobila brojne ružne komentare na račun svog izgleda, Molly to je nije spriječilo da i dalje širi poruku da je svako tijelo lijepo na svoj način

Dostavljač iz Nepala poslao je poruku vozačima: 'Obitelj me čeka, pazite kako vozite...'
NAPISAO MARKEROM

Dostavljač iz Nepala poslao je poruku vozačima: 'Obitelj me čeka, pazite kako vozite...'

Većina stranih radnika bez previše problema odradi svoj posao, ali proteklih mjeseci porastao je i broj napada na njih
Neustrašivi mongolski ovčari letjeli su 20 sati do Zagreba da ih se prvi put predstavi svijetu!
SVJETSKA IZLOŽBA PASA

Neustrašivi mongolski ovčari letjeli su 20 sati do Zagreba da ih se prvi put predstavi svijetu!

Najveći pseći događaj na svijetu u ovoj godini i službeno je otvoren na Zagrebačkom velesajmu. Među više od 25.000 pasa nalaze se i neke ekstremno rijetke pasmine koje su prvi put izašle iz granica svoje zemlje