Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
160 komentara

Evo što znači kada vidite žutu vrpcu na ogrlici ili uzici psa...

Ako vidite psa s žutom vrpcom na povodcu, ne prilazite mu vi niti vaš pas. Također, dajte njemu i njegovom vlasniku mjesta da vas zaobiđu. Psima s žutom vrpcom treba prostora zbog više razloga pa ga i osigurajte

Foto: TheYellowDogProject
160 komentara

Jeste li ikada vidjeli psa koji za povodac ili ogrlicu ima zavezanu žutu vrpcu? Ako jeste, vjerojatno ste pomislili da je to modni dodatak. Iako tako izgleda, nije ukras već znak da se takvom psu ne smije prilaziti iz više razloga. Žuta vrpca na povodcu može pomoći mnogim vlasnicima da bez riječi poruče drugim vlasnicima kako ne žele da se prilazi njihovom psu. Projekt 'Žuti pas' prepoznat je u cijelom svijetu i mnogim vlasnicima je olakšao šetnje s njihovim psom.

Kako je nastao projekt oko žute vrpce?

Iza projekta stoji Tara Palardy, trenerica pozitivnog ponašanja, koja je na ideju došla kada joj se povećao broj klijenata koji su imali problem s reaktivnim ponašanjem njihovog psa. 

'Moj pas nekontrolirano laje na x ili reagira na x kad se dogodi. Što da radim' objasnila je Palardy za petmd.

Problem je posebno značajan u gradovima gdje su reaktivni psi podložni podražajima kao što su gužve na pločnicima, sirene ili dječja kolica. Jednako su zastrašujući stranci koji vole pse i prilaze svakom psu.

Kako bi identificirala tjeskobne pse u daljini, Palardy je kupila žutu vrpcu i pričvrstila ju za ogrlicu reaktivnog psa s kojim je radila. To je ujedno bio i početak projekta 'Žutog psa'.

Žuta je prepoznatljiva kao upozoravajuća boja - vjerojatno zbog njezine uporabe u prometnim signalima gdje upozorava vozače da budu spremni zaustaviti se. Uvrštavanje ove boje kao pomoć živčanim psima koji trebaju prostor bio je logičan. 

Trenerica pasa Palardy objašnjava da žuta boja brzo šalje poruku s javnošću: 'Naš pas se ne želi družiti!'.

Foto: TheYellowDogProject

Projekt 'Žuti pas' sada ima svoj pečat u 45 zemalja diljem svijeta, a obrazovni materijali prevedeni su na 12 jezika. Vlasnici su oduševljeni idejom i smatraju ju najboljom još od izuma povodca!

Što znači kada vidimo žutu vrpcu kod pasa?

Kao što je sama izumiteljica navela, žuta vrpca je jasan znak da drugi ljudi kao ni vlasnici sa psom ne prilaze blizu, jer takav pas iz više razloga treba prostora. Neki od razloga zašto je pas obilježen žutom vrpcom su:

  • Ima zdravstvenih problema
  • U treningu je
  • Na rehabilitaciji je
  • Boji se ili je reaktivan na druge pse

Ako vidite psa s žutom vrpcom na povodcu, ne prilazite mu vi niti vaš pas. Također, dajte njemu i njegovom vlasniku mjesta da vas zaobiđu.

S druge strane, ako vaš pas ima određenih problema zbog kojih bi se trebao kloniti drugih pasa, označite ga s žutom vrpcom kako bi upozorili druge. Što više se koristi žuta vrpca, više će se proširiti njeno značenje i više će biti zadovoljnih vlasnika i pasa.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message