Studija pokazala: Habsburška čeljust rezultat je incesta | 24sata
Obavijesti

Viral

Komentari 72

Studija pokazala: Habsburška čeljust rezultat je incesta

Habsburgovci su imali isturenu donju čeljust, razlog je - incest
1

Znanstvenici koji su istražili habsburške facijalne deformitete i njihovu moguću genetsku podlogu zaključili su da je jedinstveni izgled njihovih brada bio rezultat sklapanja brakova u obitelji u više naraštaja

VIDEO

Facijalni deformitet poznat kao "habsbuška čeljust", dobro poznata u španjolskoj i austrijskoj lozi te dinastije, može se pripisati brakovima unutar obitelji, kažu znanstvenici. 

Po studiji objavljenoj u časopisu Annals of Human Biology, znanstvenici koji su istražili habsburške facijalne deformitete i njihovu moguću genetsku podlogu te zaključili da je jedinstveni izgled njihovih brada bio rezultat sklapanja brakova u obitelji u više naraštaja. 

Majčini geni krivi su za debljinu i ćelavost, očevi za neplodnost
Majčini geni krivi su za debljinu i ćelavost, očevi za neplodnost

"Habsurška dinastija bila je jedna od najutjecajnijih u Europi, ali je bila poznata po brakovima bliskih srodnika, što je i dovelo do njihova pada. Sada prvi put možemo pokazati jasnu povezanost između toga i izgleda njihove čeljusti", rekao je vodeći autor studije Roman Vilas sa sveučilišta u Santiago de Composteli. 

U istraživanju je sudjelovalo deset maksilofacijalnih kirurga koji su dijagnosticirali facijalne deformitete na 66 portreta 15 članova habsburške dinastije. 

Kirurzi su uspjeli dijagnosticirati 11 karakteristika mandibularnog prognatizma (isturene čeljusti), odnosno poznate "habsburške čeljusti", i još sedam sedam karakteristika maksilarne deficijencije.

Incestuozni brakovi: U Dubaiju će genetski mapirati građane
Incestuozni brakovi: U Dubaiju će genetski mapirati građane

Utvrđeno je i da oba stanja imaju zajedničku genetsku podlogu, a brakovi među srodnicima povećavaju izglede da će potomci naslijediti identičnu formu gena oba roditelja. 

"Iako je naša studija temeljena na povijesnim podacima, brakovi među bliskim srodnicima i danas su uobičajeni u nekim geografskim područjima i među nekim etničkim i vjerskim skupinama i zato je važno istražiti posljedice toga", rekao je Vilas. 

"Habsburška dinastija služi kao svojevrsni ljudski laboratorij za to, jer je su u toj obitelji potomci bliskih srodnika bili česti", dodao je. 

Habsburzi su kontinuitetu bili na tronu Svetog Rimskog Carstva od 1438. do izumrća muške linije 1740. godine. Zadnji habsburški kralj Španjolske Karlo II. umro je 1700. godine, a dinastija je preko austrijske linije, odnosno nasljednika Marije Terezije, opstala do kraja Prvog svjetskog rata i abdikacije austrijskog cara Karla. (kt)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 72

VIDEO

Javio nam se čitatelj s jezivom pričom: 'Na autocesti A3 vidio sam ženu duge kose u bijelom'
JE LI TKO IMAO OVAKVO ISKUSTVO?

Javio nam se čitatelj s jezivom pričom: 'Na autocesti A3 vidio sam ženu duge kose u bijelom'

'Pomislio sam je li možda riječ o nekoj odbjegloj ili nestaloj osobi, i tako dalje, hrpu raznih scenarija. Ali ništa mi ne zvuči kao realno moguće rješenje te misterije', kaže nam čitatelj...

Sjeli u kafić pa ih šokirao račun. Naplatili im 4 € boravak psa za stolom: 'Kako ih nije sramota!'
ŠTO MISLITE O TOME?

Sjeli u kafić pa ih šokirao račun. Naplatili im 4 € boravak psa za stolom: 'Kako ih nije sramota!'

Ipak, neki nisu imali ništa protiv takve vrste naplate. 'Meni je to u redu skroz, ima ljudi koji ne vole pse i nije im ugodno niti drago jesti pored nečijeg psa', jedan je od komentara